Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Petek, 2. 8. 2013, 13.45

8 let

Motorola s telefonom Moto X meri visoko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški proizvajalec mobilnih telefonov Motorola Mobility je predstavil svoj novi pametni Androidni mobilnik Moto X, ki so ga izdelali pod taktirko Googla. Obeta veliko.

Motorola v preteklih mesecih ni bila nič kaj sramežljiva glede reklamiranja svojega svežega telefonskega paradnega konja. To seveda ni nič kaj presenetljivo, saj gre za prvi njihov tovrstni aparat, odkar je podjetje kupil tehnološki gigant Google, hkrati pa je to njihova prva prava priložnost, da se vključijo v srdit boj med najzmogljivejšimi telefoni, kjer trenutno kraljujeta Samsung in Apple. V kolikor se bo izkazal za polomijo, Googlu preti ogromna finančna izguba (12,5 milijarde ameriških dolarjev).

Na prvih trgovinskih policah naj bi se znašel že konec avgusta ali najpozneje na začetku septembra, o prodaji in cenah pri nas pa za zdaj ni še nič znanega (v ZDA naj bi ob vezavi stal od 200 do 250 ameriških dolarjev).

V drobovju kakšnih presežkov ni najti, je pa vseeno povsem na ravni aktualnih prvakov. Osrednje "čipovje" X8, ki vsebuje dve dvojedrni 1,7-gigaherčni procesorski enoti Snapdragon S4 Pro, oblegajo še štirijedrni grafični čip Adreno 320, kar dva gigabajta delovnega pomnilnika in 16 oziroma 32 gigabajtov shrambe (razširitvene spominske reže ni). Vse skupaj dopolnjujejo še 4,7-palčni zaslon AMOLED z ločljivostjo 1280 x 720 pikslov, desetmegatočkovni fotoaparat (spredaj 2 MP) in neokrnjen operacijski sistem Android, kakršnega najdemo na napravah Nexus.

Navdušil bo s funkcionalnostjo Bolj kot s tehničnega vidika namerava Moto X navdušiti v smislu uporabniške izkušnje, kjer naj bi odražal Googlovo strategijo na trgu pametnih žepnih spremljevalcev, ki se kaže v obliki brezdotičnega upravljanja. Ta se od drugih sistemov za prepoznavanje govornih ukazov razlikuje po tem, da je vedno vklopljena, tako da uporabniku ni treba vsakič segati po telefonu in mešetariti po tipkah, kot to velja pri nekaterih konkurenčnih aparatih.

Poleg tega mobilnik omogoča tudi hitrejše in preprostejše fotografiranje, saj je kamero moč aktivirati že zgolj s hitrim gibom zapestja. Bolj modno ozaveščeni posamezniki si bodo lahko po svojih željah in stilu prikrojili tudi zunanjost naprave, saj bo mogoče izbirati med številnimi raznobarvnimi ohišji.

Motoral Mobility, ki je bila ustanovljena z ločitvijo družbe Motorola na družbo za izdelavo mobilnih telefonov ter družbo za vladno in javno varnost Motorola Solutions, bo novi telefon sestavljala v nekdanji tovarni Nokie v Teksasu. Še vedno pa bo večina elektronskih komponent izdelana v Aziji.

Ne spreglejte