Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
10. 6. 2011,
13.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

GPS Garmin navigacija

Petek, 10. 6. 2011, 13.33

8 let

Lipica, Sežana, Italija!?!

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Navigacijska orodja in digitalni zemljevidi so zelo koristni pripomočki, a vedeti je treba, da včasih vendarle krepko udarijo mimo in da jim ne moremo vedno in brezpogojno zaupati.

Večina nepravilnosti pri cestni navigaciji izvira iz napačnih podatkov o cestah na zemljevidih, denimo, ko je neka makadamska cesta pomotoma razvrščena kot asfaltirana, ko je napačno naveden (ali vmes spremenjen) režim enosmernega prometa, ko nove ceste še ni na digitalnem zemljevidu, ko je kakšna cesta zaprta in še bi lahko naštevali. Uporabnike na primer zlasti razjezi v obmorskih krajih, ko jih navigacija popelje na preozko cesto, ki ima avtomobilom ne prav prijetne ali premagljive – stopnice.

Duopol digitalnih zemljevidov

Kljub temu da je na trgu veliko proizvajalcev navigacijskih naprav in v zadnjih časih vedno več tudi programske opreme za mobilne telefone s funkcionalnostjo GPS, je treba vedeti, da trg digitalnih zemljevidov obvladujeta dva svetovna proizvajalca, to sta NAVTEQ in Tele Atlas, in da domala vsi proizvajalci naprav in programske opreme za navigacijo kupujejo zemljevide pri enem od teh. Ameriški NAVTEQ deluje že 25 let in je od leta 2008 samostojna podružnica v lasti finskega telekomunikacijskega proizvajalca Nokia, pri njem pa digitalne zemljevide med drugim kupujejo BMW, Bosch, Chrysler, Citroen, Fiat, Garmin, Hyundai, Jaguar, Kia, Land Rover, Mini, Opel, Peugeot, Porsche, Toyota in Volkswagen.

Leto dni starejši nizozemski ponudnik digitalnih zemljevidov Tele Atlas je prav tako od leta 2008 dobil novega lastnika, to je nizozemski proizvajalec navigacijskih naprav in rešitev Tom Tom, ki je priljubljen zlasti v zahodnoevropskih državah, njegove zemljevide najdemo tudi na storitvi Google Maps, v Applovih napravah ter v napravah in programih, ki uporabljajo rešitvi Aura in Mobile Maps slovaškega proizvajalca Sygic.

Eden izmed poglavitnih razlogov, da se pri nas neprimerno več uporabnikov odloča za Garminove cestne navigacijske naprave kot pa za Tom Tomove, je tudi ta, da Tele Atlasovi zemljevidi, ki zahodnoevropske države pokrivajo odlično, ne zagotavljajo niti približno enako dobre pokritosti s cestnim omrežjem južno od Karavank kot pa tisti, ki jih izdeluje NAVTEQ. Ironično in žalostno, da je evropskem proizvajalcu to tako težko doseči, v neformalnem pogovoru pred leti je njihovemu predstavniku celo ušla izjava, da "gre za poslovno odločitev".

Prijavljajte napake!

Verjetno bolje kot stresati jezo ob ugotovljeni napaki na digitalnem zemljevidu je, da jo sporočimo proizvajalcema. Oba sta zato razvila svoja privlačna in do uporabnikov prijazna spletna vmesnika, kjer je na preprost način prek izbirnikov in vpisnih oken mogoče zelo natančno opredeliti netočnost. Z navdušenjem pa vendarle ni treba pretiravati, ker bo za številne prijave, če ne gre ravno za kakšno zelo prometno cesto, trajalo leto ali tudi krepko več, preden se popravek pojavi v neki od posodobitev zemljevidov. Kot da bi se dogovorila, imata NAVTEQ in Tele Atlas skoraj na las enak odgovor, da ne rečemo opravičilo: "Vsako prijavo preverimo, včasih tudi prek lokalnih partnerjev, kar zahteva čas, potem pa traja tudi, da vsi naši partnerji prevzamejo najnovejšo različico naših zemljevidov." A če nihče napake ne prijavi, je tudi nihče ne bo obravnaval.

Napake so lahko zelo nerodne

Včasih pa se na digitalnih zemljevidih pripetijo prav nerodne napake, ki povzročajo dodatno nezadovoljstvo zaradi drugih konotacij, ki bi jih lahko naslutili. Tako nas je te dni ob uporabi storitve Nokia Ovi Maps neprijetno presenetilo, da je ob sicer zelo natančnem zemljevidu na območju Kobilarne Lipica takratno trenutno lokacijo, ki jo običajno zapiše v obliki "kraj, občina, država" zapisal kot "Lipica, Sežana, Italija".

Nokia se je na naše sporočilo nemudoma odzvala z opravičilom in zagotovilom, da se napačni zapis države "pojavi zaradi bližine državne meje in tehničnih značilnosti aplikacije" in da "ne odraža kakršnihkoli političnih pogledov". Dodali so še, da ta napačen zapis "nima vpliva na navigacijske zmožnosti storitve" in da bodo težave odpravili s prihodnjimi posodobitvami.

Ne spreglejte