Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 7. 2014,
12.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

internet pametne naprave prihodnost

Četrtek, 24. 7. 2014, 12.05

8 let

Konec čakanja. Dobrodošla, logistična poezija.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Splet ni več omrežje, v katerega so povezani zgolj osebni računalniki. Bela tehnika, klimatske naprave, razsvetljava in celo WC-školjke postajajo del omrežja. Internet stvari je šele na začetku.

Več povezanih naprav kot ljudi Pisalo se je leto 2008. Začel se je globalni finančni zlom. A potihoma, v ozadju in stran od zavedanja prestrašenih množic se je zgodil mejnik, ki simbolizira revolucijo vsepovezanega življenja. Takrat je namreč število naprav, povezanih v internet, preseglo število prebivalcev. Še danes, ko je to znatno višje, je povezanih le 0,06 odstotka naprav, ki bi lahko bile. Smo torej na začetku.

Vse naprave bodo postale pametne Internet stvari je besedna zveza, ki označuje razširitev internetne paradigme prek meja naprav, ki so tam končale naravno – osebni računalniki, pametni telefoni, tablični računalniki. V tem novem povezanem svetu bodo v omrežje povezane vse naprave, ki danes definirajo naš vsak dan, od budilke, avtomata za kavo, avtomobila do klimatske naprave in osvetljave. Vsaka naprava bo v realnem času zbirala podatke in komunicirala z drugimi. Neumnih naprav ne bo več, vse bodo pametne.

Najučinkovitejši dan Povprečen vsakdan čez nekaj let, ko bo po ocenah IT-podjetja Cisco število povezanih naprav preseglo 50 milijard, bo logistična poezija. Vaša pametna ura bo od pametnega telefona prejela informacijo, da je sestanek zamaknjen za 45 minut. Ker je v avtomobilu posvetila lučka za pomanjkanje goriva, bo vaša ura vštela predvideni čas za obisk bencinskega servisa in zamudo zaradi prometne nesreče, ki jo je vmes neslišno skomuniciral Googlov zemljevid. Na koncu boste v pisarno prišli pozneje, kot ste mislili, a kavomat, ki se je vklopil minuto pred vašim prihodom, bo čakal s toplo kavo, klimatska naprava pa bo zaradi ažurnih časovnih informacij pisarno shladila ravno prav. Čakanje bo postalo zgodovina, učinkovitost nova samoumevnost.

Veliko prednosti, a tudi strahu Po mnenju strokovnjakov pametne naprave v okviru interneta stvari definira sedem lastnosti: določena oblika senzorjev za zbiranje podatkov v realnem času, povezljivost, sposobnost obdelave podatkov, energetska učinkovitost, kakovost, zanesljivost in varnost. Prav zadnja pa je za mnogo strokovnjakov (posebej pa za laike) največja skrb. Ni skrivnost, da je nepridipravom že uspelo vdreti v pametne televizorje in celo pametni hladilnik. Eno je, ko kdo poseže v naš pametni telefon, povsem drugo, ko se zgodi vdor v naš dom in nekdo izve vse male podrobnosti našega življenjskega stila. V skrajnem primeru bo lahko igrivi in tehnično navdahnjeni sosed povzročil gejzir v vaši povezani WC-školjki, preden boste nanj pripravljeni.

Prihodnost je obetavna Internet stvari je relevanten tehnološki trend, ki ima ogromen potencial. Kot poročata Cisco in Gartner, tri četrtine podjetij danes raziskuje, kako bi lahko oplemenitili svoje poslovanje v sklopu tega trenda. Ogromna priložnost se nasmiha tudi tehnološkim podjetjem – samo Intel je z izdelki za povezovanje naprav v zadnjem četrtletju zaslužil skoraj 400 milijonov evrov.

Ne spreglejte