Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
14. 10. 2015,
17.45

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

odpuščanje zaposlitev IBM Microsoft Nokia Sony Matic Tomšič

Sreda, 14. 10. 2015, 17.45

7 let, 12 mesecev

Kateri tehnološki velikan najraje odpušča svoje delavce?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Po torkovi vesti, da Twitter odpušča osem odstotkov zaposlenih oziroma 336 ljudi, smo preverili, katera velika tehnološka podjetja so se množičnega odpuščanja lotila najbolj temeljito do zdaj.

Sony, 2012. Ukinjenih delovnih mest: 10.000 Ko je vajeti japonske korporacije Sony aprila 2012 prevzel zdajšnji direktor Kazuo Hirai, je zaradi slabih poslovnih rezultatov takoj sprožil prestrukturiranje poslovanja. Sony je v preteklem fiskalnem letu predvsem zaradi slabe prodaje pametnih telefonov Xperia in televizorjev Bravia namreč ustvaril izgubo 2,7 milijarde ameriških dolarjev. Brez zaposlitve je zato ostalo 10 tisoč ljudi, najbolj se je skrčila delovna sila v Sonyjevi proizvodnji zaslonov LCD.

Nokia, 2013. Ukinjenih delovnih mest: 10 tisoč Prihodki nekdaj največjega proizvajalca mobilnih telefonov na svetu so po vstaji iPhona in drugih uspešnih znamk pametnih telefonov doživeli velik upad. Nokia je za zmanjšanje izgub zato zarezala v delovno silo in leta 2013 odpustila kar 10 tisoč zaposlenih. To je bil za Nokijin kader sicer le prvi udarec …

Microsoft, 2014. Ukinjenih delovnih mest: 18 tisoč Nokijino mobilno divizijo je leta 2014 pod svoje okrilje vzel Microsoft in odpustil še dodatnih 12.500 delavcev. V iskanju nove zaposlitve se jim je zaradi reorganizacije podjetja, ki je potekala pod vodstvom novega direktorja Satye Nadella, pridružilo še približno 6.500 Microsoftovcev. Ameriški računalniški velikan je lani skupno ukinil 18 tisoč oziroma 14 odstotkov vseh delovnih mest. V obdobju odpuščanj je bilo pri Microsoftu zaposlenih okrog 127 tisoč ljudi.

Hewlett-Packard, 2008. Ukinjenih delovnih mest: 24.600 Proizvajalec računalnikov, tiskalnikov in računalniške opreme Hewlett-Packard (HP) je leta 2008 prevzel podjetje Electronic Data Systems (EDS). Ob prevzemu je imel EDS več kot 130 tisoč zaposlenih. To je bilo po mnenju takratnega direktorja HP Marka Hurda preveč, saj so se nekatere storitve podjetja EDS prekrivale s HP-jevimi lastnimi. Pred vrati EDS, ta se je pozneje preimenoval v HP Enterprise Services, je tako ostalo 24.600 delavcev.

AT & T, 1996. Ukinjenih delovnih mest: 40 tisoč Ameriški telekomunikacijski gigant AT & T je leta 1996 s prenehanjem pogodb o zaposlitvi seznanil 40 tisoč svojih delavcev. Odpuščanje je bilo raztegnjeno čez naslednja tri leta, glavni razlog zanj pa je bila reorganizacija družbe, med katero sta iz Lucenta in NCR, podružnic družbe AT & T, nastali samostojni podjetji.

Hewlett-Packard, 2012–2015. Ukinjenih delovnih mest: vsaj 55 tisoč Hewlett-Packard je pod novim vodstvom – leta 2011 je direktorica postala Meg Whitman, ki je prej zelo uspešno načelovala Ebayu – leta 2012 napovedal postopen premik s področja strojne opreme na področje programske opreme in storitev. Ker to domnevno ni bilo izvedljivo brez zmanjšanja delovne sile, je HP že maja 2012 odpustil 27 tisoč zaposlenih.

Za optimizacijo poslovanja so pri Hewlett-Packardu že oktobra lani napovedali, da se s koncem oktobra letos delijo v dve podjetji, Hewlett-Packard Enterprise in HP, Inc. Iz družbe so sporočili, da bo zaradi tega brez dela najverjetneje ostalo še najmanj 28 tisoč ljudi. HP je sicer eden od največjih tehnoloških zaposlovalcev na svetu, kader podjetja sestavlja več kot 300 tisoč delavcev.

IBM, 1993. Ukinjenih delovnih mest: 60 tisoč Rekord, kar zadeva množično odpuščanje v tehnološkem sektorju, je trenutno v lasti računalniškega velikana IBM. Julija 1993 je v svojih podružnicah na domačih tleh in v tujini vrata pokazal kar 60 tisoč zaposlenim. Razlog za to je bil še en rekord – v prejšnjem fiskalnem letu je zabeležil izgubo osmih milijard ameriških dolarjev, takrat najvišjo v zgodovini ameriškega podjetništva. Takratni predsednik družbe Lou Gerstner je menil, da bo IBM z odpuščanjem letno prihranil štiri milijarde dolarjev.

V začetku leta 2015 so se sicer pojavile govorice, da bo IBM svoj neslavni rekord letos izboljšal. Forbes je poročal, da naj bi podjetje po treh letih slabih poslovnih rezultatov odpustilo kar 111 tisoč zaposlenih. Pri IBM so govorice zanikali.

Ne spreglejte