Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 9. 2014,
21.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

mobilni internet Telekom Slovenije Matic Tomšič

Četrtek, 4. 9. 2014, 21.37

8 let

Kakšna je prihodnost mobilnega interneta

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sloveniji se že prihodnje leto obeta naslednji veliki korak v razvoju mobilnega interneta, ki lahko uporabnikom ponudi tudi do desetkrat višje hitrosti prenosa podatkov.

Ker se globalne potrebe po prenosu podatkov prek mobilnih omrežij vsako leto skoraj podvojijo, povezava LTE (Long Term Evolution), še praktično včeraj kovana v zvezde kot najhitrejša oblika brezžičnega interneta za mobilne naprave, ni več dovolj. V telekomunikacijski industriji zato že nekaj časa razvijajo LTE-Advanced, ki predstavlja naslednjo stopnjo razvoja četrte generacije mobilne tehnologije (4G). Uporabnikom bo zagotovila še višje in še stabilnejše hitrosti prenosa podatkov. Telekom Slovenije, skladno s trendi in razvojem v EU, napoveduje, da jo bo uvedel prihodnje leto, ko naj bi tudi proizvajalci uporabnikom ponudili več mobilnikov, ki bodo podpirali uporabo tehnologije LTE-A. Telekom Slovenije je kot prvi slovenski operater testiranja v omrežju LTE-Advanced že uspešno opravil.

Do filma visoke ločljivosti v nekaj minutah Prenos podatkov prek LTE-Advanced lahko teoretično doseže hitrost prenosa podatkov proti uporabniku od enega pa do celo treh gigabitov na sekundo (3GB/s). Dejanska hitrost LTE-Advanced bo zaradi zunanjih dejavnikov, kot so vremenski vplivi, razgibanost terena, razdalja med baznimi postajami v neurbanem okolju, verjetno sicer nekaj manjša, a še vedno nekajkrat višja od hitrosti trenutnega omrežja LTE/4G. Prihodnji uporabniki LTE-Advanced lahko tako pričakujejo od 100 do 300 megabitov na sekundo proti uporabniku (prenos oziroma download) in od 10 do 70 megabitov na sekundo od uporabnika (nalaganje oziroma upload).

Številke v praksi predstavljajo še bolj bliskovito nalaganje spletnih strani, instantno odzivnost funkcij, kot je glasovno upravljanje (z Google Now ali Applovo Siri), še hitrejše delovanje internetnih aplikacij in iger ter popolnoma brezšivno pretakanje videoposnetkov visoke (FullHD) in celo najvišje (4K oziroma UltraHD) ločljivosti. Končno dovolj hitrega mobilnega interneta četrte generacije za vse Zmogljiv in zelo hiter mobilni internet je z LTE/4G še hitrejši. Spomnimo, na začetku je bila pri nas na voljo hitrost do 100 Mb/s, podpirali so jo tudi tedaj dostopni mobilniki. Pozneje so nekateri operaterji, tudi Telekom Slovenije, za 50 odstotkov povečali zmogljivost LTE/4G, ki zdaj že omogoča hitrosti do 150 Mb/s. LTE-Advanced je korak naprej in uvaja t. i.združevanje frekvenčnih blokov. Uporabnik omrežja bo z napravo, ki podpira LTE-A, tako lahko v eno zelo hitro združil internetne povezave z vseh dostopnih frekvenčnih pasov, na katerih njegov mobilni operater ponuja storitev LTE, pa tudi iz področij delovanja drugih baznih postaj LTE-A, in podatke s spleta posledično prenašal še urneje.

Kdaj bo LTE-Advanced na voljo v Sloveniji? Največji telekomunikacijski operater pri nas Telekom Slovenije je med prvim praktičnim testiranjem omrežja LTE-Advanced že dosegel hitrosti prek 200MB/s proti uporabniku in skoraj 40MB/s od uporabnika.

Naprednejši mobilni internet četrte generacije bo v Sloveniji in nekaterih evropskih državah, ki so tehnologijo LTE-Advanced prav tako že preizkusile, predvidoma sicer na voljo leta 2015.

Po testiranju se namreč začenja posodobitev obstoječe infrastrukture LTE/4G (pri čemer se je treba zavedati, da bodo operaterji LTE-A postavljali le na tistih lokacijah, kjer bodo to zahtevale prometne razmere prenosa podatkov), počakati pa je treba tudi proizvajalce mobilnih telefonov, tabličnih računalnikov in telekomunikacijske opreme. Ti so vlak LTE-A šele začeli loviti.

Ker je odjemalcem v uporabo nesmiselno ponuditi novo storitev, če ne morejo kupiti naprave, s katero bi jo lahko izkoristili, je odločitev večine evropskih mobilnih operaterjev, da lansiranje LTE-Advanced prestavijo na prihodnje leto, smiselna poteza. Pozimi in spomladi 2015 lahko namreč znova pričakujemo eksplozijo predstavitev novih telefonov in tablic v vseh cenovnih razredih. Številni bodo zagotovo podpirali tudi tehnologijo LTE-A.

LTE-Advanced ni zadnji predstavnik četrte generacije mobilnih omrežij Evoluciji komunikacijskega standarda LTE še ni videti konca, saj mednarodna telekomunikacijska organizacija 3GPP, ki narekuje razvoj globalnih mobilnih omrežij, že pogleduje proti njegovemu nasledniku. Čeprav je ta še globoko v povojih, poznavalci področja že špekulirajo, da bomo tretji različici omrežja četrte generacije, ki naj bi bila kar 30-krat hitrejša od LTE-A, rekli preprosto LTE-B, prepričani pa so tudi, da jo bodo mobilni operaterji že oglaševali kot magični 5G.

Ne spreglejte