Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
8. 7. 2014,
12.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 8. 7. 2014, 12.00

8 let

Kako ženske prepričati, da je programiranje lahko zabavno

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kljub dobrim zaposlitvenim možnostim med ženskami ni pravega zanimanja za programiranje. A podjetje Google in ljubljanska fakulteta za računalništvo in informatiko želita trend obrniti na glavo.

Ameriško podjetje Google si želi, da bi sodobno tehnologijo soustvarjalo več žensk. S tem namenom je pretekli mesec zagnalo 50 milijonov dolarjev vredno iniciativo Made with Code, s katero želi do leta 2020 spodbuditi milijon žensk v računalniške in programerske vode.

Pri projektu bodo sodelovali z različnimi nevladnimi organizacijami za dekleta, prek katerih bodo na taborih, v klubih, razredih in na drugih dogodkih dekletom in njihovim staršem skušali približati ta poklic.

Dejstvo je namreč, da je zanimanje za te smeri kljub dobrim zaposlitvenim možnostim med ženskami izjemno majhno. Za najhitreje rastočo industrijo z več kot štirimi milijoni delovnih mest v ZDA naj bi se zanimalo zgolj en odstotek ameriških srednješolk. Malo zanimanja je tudi med slovenskimi dekleti.

Razmerje med študenti in študentkami sedem proti ena Pri nas je v iztekajočem se študijskem letu na fakulteti za računalništvo in informatiko (FRI) na vseh treh stopnjah bolonjskega študija skupaj študiralo 1262 študentov, kar je zgolj 1,4 odstotka vseh slovenskih študentov. Med njimi je zgolj 159 študentk, kar je 12,6 odstotka.

V prvi letnik prve bolonjske stopnje je letos med 578 vpisanimi zgolj 56 deklet. V zadnjih petih letih pa je na FRI vsega skupaj diplomiralo le 89 deklet, kar je zgolj slabih osem odstotkov vseh diplomantov računalništva in informatike.

Podobna je tudi slika na trgu dela. Po podatkih statističnega urada je bilo leta 2013 med delovno aktivnim prebivalstvom 11.082 strokovnjakov za informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, od tega 16,6 odstotka žensk. Med 5.177 informacijsko-komunikacijskimi tehniki pa je bilo 15 odstotkov žensk.

FRI programe dopolnjuje z dekletom zanimivimi vsebinami Za več deklet v tej panogi si prizadevajo tudi na FRI, kjer že več let izvajajo različne promocijske programe. Med drugim organizirajo RailsGirls, brezplačni tečaj programiranja za dekleta. Letos pa so v Poletno šolo FRI, ki poteka ravno v teh dneh, uvrstili tudi teme, ki so bliže dekletom.

Kot je pojasnila njihova predstavnica za odnose z javnostmi Nataša Kristan, so s takšnimi vsebinami obogatili tudi študijske programe. Dodali so nekaj novih izbirnih predmetov s področja oblikovanja, jeseni pa se bosta začela izvajati dva nova programa – v sodelovanju s fakulteto za elektrotehniko program Multimedija in v sodelovanju s pedagoško fakulteto program Pedagoško računalništvo.

"Ugotovili smo, da je treba dekleta začeti prepričevati zgodaj, že v osnovni šoli, zato bomo letos v tehniškem muzeju v Bistri organizirali Dneve računalništva in na njih posvetili posebno pozornost dekletom," je pojasnila Nataša Kristan.

Ne spreglejte