Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
22. 9. 2014,
14.21

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 9. 2014, 14.21

8 let, 1 mesec

Kako so gole zvezdnice (znova) razburile svetovni splet

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Hekerji so znova odprli komaj zaceljene rane, ki jih je povzročila avgustovska kraja številnih golih fotografij zvezdnic. Krivca oblasti še iščejo, mnogi pa s prstom kažejo na Apple in njegov oblak.

Morda največji internetni škandal vseh časov se nadaljuje. Celebgate (hudomušna izpeljanka angleških besed celebrity za znano osebo in škandala Watergate, v katerega je bil vpleten nekdanji predsednik ZDA Richard Nixon) oziroma The Fappening 2.0, kot so krajo zelo zasebne digitalne lastnine številnih zvezdnic poimenovali na Redditu in 4chanu, sta med pretežno moškimi uporabniki medmrežja znova povzročila neverjetno evforijo, administratorjem številnih spletnih strani in forumov pa nemalo preglavic.

Zanimanje za razkrita telesa Jennifer Lawrence, Avril Lavigne in Kim Kardashian je povzročilo silovit naval na portale za nalaganje in deljenje fotografij, kot je Imgur. Nekaj jih je za nekaj ur celo klecnilo pod težo nepričakovanega prometa. Polne roke dela s sprotnim brisanjem fotografij zvezdnic, da bi se izognili morebitnim tožbam, so imeli tudi moderatorji vsebin.

S plazom slavne golote, ki ga je nemogoče zajeziti, bodo nekateri dobro zaslužili Gole fotografije zvezdnic so se po spletu tudi v drugo razširile kot nezaustavljiv virus. Čeprav njihovega izvora na Redditu in 4chanu že lep čas ni mogoče najti, so pristale na računalnikih uporabnikov, ki so poskrbeli za nadaljnjo distribucijo.

Torrenti s fotografijami so trenutno najbolj zaželen gusarski zaklad na spletnih straneh s pretežno piratskimi vsebinami, kot sta The Pirate Bay in Kickasstorrents. Najti jih je mogoče tudi na številnih manj znanih portalih za gostovanje datotek, katerih upravljavci si ne belijo glave z vsebino naloženega materiala.

Podjetnejši uporabniki interneta so v škandalu zavohali tudi priložnost za hiter zaslužek. Fotografije so naložili na z Bloggerjem ali Wordpressom ustvarjene preproste spletne strani in jih opremili s sponzoriranimi povezavami, kot so oglasi Google Adwords, vest o "novem portalu z golimi fotografijami JLaw!" pa razbobnali po vseh mogočih forumih.

Fappening 2.0 zanima celo FBI Nepridiprava, ki je poskrbel za osramočenje hollywoodske elite, ameriške oblasti iščejo že od začetka septembra, med drugim se s primerom ukvarja celo obveščevalna agencija FBI.

Do zdaj so vse sledi sicer vodile v slepo ulico, saj si je zasluge za primer Celebgate oziroma The Fappening na 4chanu in Redditu prilastilo več deset internetne prepoznavnosti in slave željnih posameznikov. Hekerji, ki so si vsebine za polnoletne oči prisvojili iz digitalnih predalnikov zvezdnic v Applovem oblaku iCloud, so se kraje sicer lotili zelo prefinjeno, pojasnjujejo strokovnjaki za internetno varnost. Napadli so namreč točno določene uporabniške račune, dostop do njihove vsebine pa so pridobili z mešanico vdiranja v računalnike in mobilne naprave, t. i. družbenega inženiringa (pridobivanjem morebitnih koristnih informacij, ki bi lahko razkrile geslo za iCloud, z družbenih omrežij), spletnega ribarjenja in dobre stare iznajdljivosti. "Apple je žrtev, ne krivec" Direktor Appla Tim Cook, od katerega so opravičilo mnogi pričakovali že ob prvem razkritju škandala, je namesto tega krivde opral servis iCloud.

"Več kot 40-urna preiskava je pokazala, da so napadalci dostop do uporabniških računov oškodovancev pridobili z manipulacijo uporabniških imen, gesel in varnostnih vprašanj. V nobenem primeru jim kraje vsebin ni omogočila napaka v infrastrukturi iClouda oziroma storitve Find my iPhone. Vsi, ki s prstom kažejo na Apple, nam delajo krivico, vsekakor pa bomo pri iskanju odgovornih oseb še naprej sodelovali z oblastmi," je v uradni izjavi za javnost zapisal Cook.

Domnevni storilec: Za fotografije so mi ponudili milijon dolarjev Anonimni uporabnik Reddita, ki naj bi predogled nove pošiljke zvezdniške golote objavil med prvimi, je zapisal, da naj bi mu več ameriških rumenih medijev za celoten komplet ukradenih fotografij in celo videoposnetkov ponujalo tudi milijon ameriških dolarjev. Predaje dobrin sicer ni bilo, saj so mediji ponudbo zaradi bojazni pred sodnimi posledicami pozneje umaknili.

Precej manj naj bi bili za pogled na razgaljene zvezdnice pripravljeni plačati uporabniki spleta. Heker, ki naj bi posedoval nazorni videoposnetek Jennifer Lawrence in njenega prijatelja, je za Independent pojasnil, da mu je uspelo iztržiti le ustreznik 120 ameriških dolarjev v bitcoinih, na računa na PayPalu pa ni prejel niti fičnika. Videoposnetka zato še ni delil z javnostjo. The Fappening 3.0? Nekaj sto fotografij, ki so že nekajkrat obkrožile svetovni splet, je le vrh ledene gore, pravijo uporabniki Reddita in 4chana. Na objavo naj bi namreč čakalo še na tisoče selfiejev, poziranj v Evinem kostumu in videoposnetkov.

Pravni zastopniki zvezdnic, pa tudi nekateri uporabniki spleta z glavo na pravem mestu, sicer že zdaj svarijo pred morebitnimi posledicami nadaljevanja škandala, ki se trenutno zdi neizogibno. "Če se zgodi The Fappening 3.0, bodo letele glave. Če oblasti ne bodo našle krivca, se bodo spravile na Reddit in 4chan, ki sta za marsikoga že dlje časa velik trn v peti. Zadnja stvar, ki si jo želimo, je zaprtje portalov, ki spadata med največje internetne ekosisteme. Je res vredno tvegati zaradi nekaj slavnih prsi in zadnjic?" je modro zapisal neki uporabnik Reddita.

Ne spreglejte