Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Četrtek,
28. 5. 2015,
18.57

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

IAB Slovenija okrogla miza

Četrtek, 28. 5. 2015, 18.57

1 leto, 11 mesecev

Kako slediti rasti digitalnega oglaševanja v Evropi?

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Okrogla miza v okviru četrte IAB akademije je postregla z odgovori, kako povečati digitalno oglaševanje in kakšne priložnosti ponuja slovenskemu medijskemu prostoru.

V Sloveniji se oglaševanju v medijih letno nameni okoli 170 milijonov evrov. Večji del tega zneska gre za televizijsko oglaševanje, le dobra desetina marketinških sredstev konča v digitalnih medijih. A gre za ocene, ki niso povsem relevantne, zato je nujno pridobiti natančnejše podatke.

Tega so se že pred časom lotili v IAB Slovenija, uradu za interaktivno oglaševanje, na današnji IAB akademiji pa so podrobneje predstavili cilje raziskave AdEx. Z njo želijo pridobiti natančnejše podatke o dejanskih mesečnih oglaševalskih prihodkih založnikov v Sloveniji.

Z raziskavo, ki jo nameravajo še podrobneje izvesti julija in jo izvajati vsako četrtletje, želijo pridobiti tudi vrednost naložb, namenjenih globalnim spletnim založnikom, kot so Google, Facebook, Twitter in Microsoft. V slovenskih digitalnih medijih po njihovi oceni od 25 milijonov evrov oglaševalskega denarja polovica konča prav pri njih.

Kateri so bistveni poudarki raziskave AdEx? Zaradi pomanjkljivih podatkov tudi oglaševalci težko ocenjujejo, koliko sredstev je ali bi bilo smiselno vlagati v digitalno oglaševanje. To pa zavira razvoj digitalnega oglaševanja v Sloveniji.

Raziskava AdEx za lansko leto je med drugim pokazala, da so se investicije v digitalno oglaševanje v Evropi v zadnjih petih letih podvojile, dvoštevilčna rast trga pa se dogaja že pet zaporednih let. Na razvitih zahodnih trgih so vlaganja v digitalno oglaševanje na prebivalca prvič presegla vlaganja v druge medije. Udeleženci okrogle mize so se zato strinjali, da bo stabilizacija slovenskega gospodarskega okolja v prihodnje pripomogla tudi k rasti digitalnega oglaševanja, kot smo mu priča v Evropi.

Doseganje tretjinskega deleža oglaševalskega kolača je vprašanje časa Po besedah direktorja Httpoola za srednjo in vzhodno Evropo Timoteja Gala glavno rast digitalnega oglaševanja poganjajo mednarodni klienti. Podjetje, ki je specializirano za digitalno oglaševanje, je v Sloveniji lani zabeležilo 30-odstotno rast. To po njegovih besedah ni posledica rasti cen, temveč večje porabe naročnikov, ki so vedno bolj izobraženi in vedo, kaj želijo iztržiti.

"Samo vprašanje časa je, kdaj bomo z digitalnim oglaševanjem v Sloveniji dosegli od 25- do 30-odstotni delež v celotnem oglaševalskem kolaču. To bi se moralo zgoditi v nekaj letih," je prepričan Gala.

Investicije še ne sledijo trendu rasti medijske potrošnje Da je v digitalnem oglaševanju veliko neizkoriščenih priložnosti, je potrdil tudi direktor podjetja TSmedia (tudi izdajatelja Planet Siol.net) in predsednik sveta IAB Slovenija Tomaž Pernovšek, saj je podjetje lani zabeležilo rast prihodkov iz tega naslova.

"Medijska potrošnja na slovenskem digitalnem trgu nezadržno raste, medtem ko investicije še ne sledijo temu trendu," je opozoril Pernovšek in dodal, da le tri največje evropske države ustvarijo kar 60 odstotkov prometa na digitalnem trgu. Za večjo rast digitalnega oglaševanja je tako po njegovem mnenju v Sloveniji nujno zagotoviti izobraževanje tako oglaševalcev kot založnikov in medijskih agencij.

"Nujno je nadaljevati tudi čim natančnejše merjenje investicij v digitalno oglaševanje, kar bo oglaševalcem omogočilo optimalnejšo razporeditev marketinških sredstev," je dejal Pernovšek, po novem tudi član upravnega odbora IAB Europe.

Rast digitalnega oglaševanja opažajo tudi v drugih slovenskih digitalnih medijih.

Znanje, znanje, znanje Na vprašanje, zakaj se rast digitalnega oglaševanja pri nas ne dogaja tako hitro kot na primer na Češkem, Madžarskem in Hrvaškem, so udeleženci odgovorili, da je v Sloveniji na tem področju še vedno premalo znanja. Na učinkovitost te zvrsti oglaševanja pa vpliva tudi majhnost slovenskega trga.

Urednik spletnega portala slovenskenovice.si Robert Schmitzer priložnost za rast digitalnega oglaševanja vidi v mobilizaciji uporabnikov spletnih medijev. "Število spletnih uporabnikov v Sloveniji stagnira pri številki 1,5 milijona oziroma pri 75 odstotkih populacije. Prav spletni mediji imajo priložnost, da z dobro novinarsko vsebino pritegnejo pozornost preostalih uporabnikov," je dejal.

Na okrogli mizi so sodelovali še direktorica spletne prodaje na Pro Plusu Maka Lippai Senekovič, direktorica Publicis Grupe Slovenija Saša Leben in direktor tržnega komuniciranja pri Simobilu Matevž Šmalc.

Na koncu so organizatorji akademije udeležence pozvali še na konferenco o digitalnem komuniciranju Diggit, ki bo v četrtek v Ljubljani. Po zadnjih podatkih se je bo udeležilo več kot 300 ljudi, ki jih zanima pregled digitalnih trendov, primerov dobrih praks in spletnih novosti.

Ne spreglejte