Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Petek,
10. 4. 2015,
17.10

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

piškotki internet zgodovina nasveti Matic Tomšič

Petek, 10. 4. 2015, 17.10

4 leta, 3 mesece

Kako pri brisanju spletne zgodovine ohranimo uporabne piškotke

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z brisanjem piškotkov zabrišemo sledi, ki smo jih na spletu pustili med brskanjem, in se izognemo morebitnemu nadaljnjemu spremljanju naših internetnih aktivnosti. A vsi piškotki niso slabi.

Zakaj pobrisati piškotke Piškotki so datoteke, ki shranjujejo informacije o obiskanih spletnih straneh. Nekateri so neškodljivi - namenjeni so shranjevanju nastavitev in vnosov, kot so uporabniška imena in gesla. Ko spletno stran obiščemo znova, se nam s tem ni treba ukvarjati še enkrat. Drugi si zapomnijo precej več informacij, tudi takšnih, ki jih mnogi uporabniki vidijo kot občutljive, zasebne. Mednje na primer spadajo podatki o spletnih straneh, ki smo jih obiskali pozneje. Takšne piškotke pogosto uporabljajo oglaševalci, saj imajo tovrstni podatki zanje neprecenljivo vrednost.

Razlog za brisanje piškotkov je torej očiten - varovanje zasebnosti (če vam je do tega). A nekatere je dobro pustiti nedotaknjene, saj vam lahko prihranijo čas, ki bi ga sicer izgubili s ponovnim vpisovanjem in konfiguracijo nastavitev na priljubljenih spletnih straneh.

Pomoč od zunaj Izjeme piškotkov, ki na računalniku ostanejo tudi po brisanju spletne zgodovine, je mogoče določiti v vsakem brskalniku (Chrome, Firefox, Internet Explorer) posebej, a je postopek zamuden in za marsikaterega uporabnika tudi zapleten.

Veliko hitreje in bolj preprosto nam lahko pomaga orodje, o katerem smo že pisali - program CCleaner. Uporabniku namreč omogoča, da izbere piškotke, ki pri brisanju spletne zgodovine ostanejo nedotaknjeni. Seveda le, če podatke o brskanju po spletu odstranite s CCleanerjem. Mi smo se tega navadili zelo hitro.

Ko namestite in zaženete brezplačni CCleaner (povezava do datoteke za namestitev), kliknite na Možnosti (Options) in nato še Piškotki (Cookies). Na levi se bo odprl seznam z vsemi piškotki, ki so trenutno na računalniku, na desni pa seznam piškotkov, ki jih CCleaner obdrži tudi po brisanju podatkov brskanja. Nekaj najbolj pogosto uporabljanih je vnesenih že privzeto. Vse, kar preostane, je, da na desni seznam z levega prenesete naslove priljubljenih in zaupanja vrednih spletnih mest. Ko boste s CCleanerjem zgodovino brskanja vključno s piškotki iz kateregakoli brskalnika brisali naslednjič, bo program ohranil vse piškotke navedenih spletišč.

Ne spreglejte