Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
8. 6. 2021,
12.34

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

5

Natisni članek

internet hekerji hekerski napad

Torek, 8. 6. 2021, 12.34

2 leti, 10 mesecev

Kaj se dogaja? Zrušil se je ogromen del interneta.

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,20

5

Internet | Na nekaterih nedelujočih spletnih straneh uporabnike pričaka tako sporočilo o napaki, na drugih pa preprosto obvestilo, da povezava ni uspela. | Foto Matic Tomšič

Na nekaterih nedelujočih spletnih straneh uporabnike pričaka tako sporočilo o napaki, na drugih pa preprosto obvestilo, da povezava ni uspela.

Foto: Matic Tomšič

Uporabniki z vsega sveta na družbenih omrežjih so v zadnji uri poročali o nedelovanju ogromnega števila nekaterih najbolj obiskanih spletnih strani, ki se zdaj sicer že počasi znova prebujajo. Težavo je po najnovejših podatkih najverjetneje povzročil zlom platforme Fastly, ponudnika enega od večjih omrežij za dostavo vsebin (CDN).

Težave z (delno) dostopnostjo, nepravilnim prikazovanjem vsebin oziroma popolnim nedelovanjem so v zadnji uri imeli spletna veletrgovca Amazon in Ebay, platforma za predvajanje prenosov v živo Twitch, plačilni servis PayPal, največji spletni forum Reddit, družbeni omrežji Pinterest in Twitter, platforme za poslušanje glasbe in gledanje filmov Spotify, Hulu, HBO Go, za nekatere sta nedosegljiva tudi največja svetovna portala za programerje Github in Stackoverfow.

Ohromljene so bile oziroma so še vedno tudi nekatere globalno najbolj obiskane novičarske spletne strani, kot so CNN, BBC, The Guardian, Bloomberg News in The New York Times. Nedosegljivo je tudi spletno omrežje britanske vlade.

Težava se sicer ne pojavlja pri vseh uporabnikih. Nekateri lahko namreč normalno dostopajo do vseh navedenih spletnih strani, drugi pa ne. 

Graf na spletni strani DownDetector, ki prikazuje rast števila prijav uporabnikov, nezadovoljnih zaradi nedelovanja spletnega foruma Reddit.  | Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona Graf na spletni strani DownDetector, ki prikazuje rast števila prijav uporabnikov, nezadovoljnih zaradi nedelovanja spletnega foruma Reddit. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

 

Po do zdaj znanih informacijah je bil najverjetnejši razlog za nedostopnost oziroma nezmožnost nalaganja celotne vsebine na številnih dobro obiskanih spletnih portalih napaka na strani enega od omrežij za dostavo vsebin. Konkretno se kot glavni krivec omenja platforma podjetja Fastly

Ne spreglejte