SiolNET. Digisvet Novice
5,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Jernej Štrasner, Slovenec, ki je zaposlen pri Facebooku #video

5,03

termometer

Malo je tistih, ki ne poznajo družbenega omrežja Facebook. Med tistimi, ki ustvarjajo njegove storitve in funkcije ter so redno zaposleni pri tem velikanu, je zelo malo Slovencev – eden od njih je Jernej Štrasner.

[video: 64096 / ]

Danes smo 27-letnika še ujeli v njegovi domači Izoli, a že jutri se vrača v Silicijevo dolino, ki je že dve leti njegov drugi dom. Kot kaže in kot pravi tudi sam, bo tam zagotovo še eno leto. Ali tri. Morda več. Lahko bi izbiral sam, ker njegova pogodba o zaposlitvi ni časovno opredeljena.

Jernej je zaposlen pri Facebooku, v glavnem kampusu v Kaliforniji, kjer ima okrog 20 tisoč kolegov. "V našem nadstropju jih je pet tisoč," nam je povedal. Še kakšen Slovenec? "Kolikor jaz vem in če se ni kaj spremenilo, je samo še eden."

"Začel sem že v najstniških letih"

Ukvarja se s projektom Facebook Watch, ki pomeni preboj tega družbenega omrežja v svet pretočnega videa, filmov, nanizank in sorodnih vsebin.

Ampak zgolj ta opis ne razkriva njegove prave ljubezni in strasti, ki ga je poklicno pripeljala do tihooceanske obale ZDA: "Že kot najstnik sem programiral za Applov operacijski sistem iOS."

Kako se je naučil vseh potrebnih znanj in kako je prepričal svojega zdajšnjega delodajalca (ni bilo preprosto, nam je zaupal), kaj svetuje vsem mladim, ki razmišljajo o svoji poklicni poti, kaj iz Slovenije najbolj pogreša v svoji novi domovini in kaj bi se po njegovem mnenju morali čim prej naučiti od njegovih kolegov, kako je videti njegovo okolje in še veliko več odgovorov na naša vprašanja bo mladi strokovnjak, ki se lahko pohvali z izjemnim zakladom, da dela to, kar ga je od nekdaj najbolj veselilo, boste kmalu lahko prebrali in si tudi ogledali na Siol.net in Planet Danes.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 63
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin