Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
9. 12. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

bitcoin Satoshi Nakamoto Matic Tomšič

Sreda, 9. 12. 2015, 9.58

8 let

Je končno razvozlana ena največjih računalniških skrivnosti?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Avstralska policija je aretirala moškega, ki je domnevno pravi Satoši Nakamoto, oče digitalne valute bitcoin.

Hišo 44-letnega Craiga Wrighta v predmestju Sydneyja je avstralska policija premetala, ker se je strokovnjak za informacijsko varnost in podjetnik znašel v težavah z avstralskim davčnim uradom, piše britanski Guardian. Pri preiskavi so našli kar nekaj zelo zmogljivih računalniških sistemov – takšnih, ki se uporabljajo za pridobivanje bitcoinov - in dodatno električno napeljavo, poroča Reuters.

To morda pomeni, da je Wright res mož za vzdevkom Satoši Nakamoto, za kogar sta Avstralca že v torek oklicala tehnološka medija Wired in Gizmodo, ki sta pridobila e-pošto, izmenjano med Wrightom in avstralsko davkarijo. Satoši Nakamoto je alias ustanovitelja digitalne valute bitcoin. Možakar, glede na ime domnevno Japonec, se javnosti nikoli ni pokazal. Avstralci morajo državi prijaviti tudi premoženje, vezano na bitcoin V elektronski korespondenci se je Wright po pisanju Gizmoda avstralskemu davčnemu uradu trudil razložiti razvoj svojega premoženja – je namreč lastnik velike količine bitcoinov, vrednih več sto milijonov evrov. "Trudil sem se – res sem se trudil skriti to, da že od leta 2009 vodim pomembne operacije, povezane z digitalno valuto bitcoin. A verjetno bodo kmalu vsi vedeli, kaj je res," je Wrightove besede navedel Gizmodo.

Craig Wright se bitcoinov morda ni spomnil sam, še piše Gizmodo. Pri kreaciji digitalne valute naj bi bil udeležen tudi ameriški digitalni preiskovalec (forenzik) Dave Kleinman, ki pa je umrl leta 2013.

Nakamotov mit Še vedno sicer ni potrjeno, ali je Craig Wright resnični Satoši Nakamoto. To identiteto so iskalci osebe, ki v računalniških krogih počasi pridobiva mitični status, v preteklih letih pripisali že marsikomu. Lani je bil zanj zmotno oklican kalifornijski inženir in programer, ki se je rodil kot Satoši Nakamoto, a si ime pozneje spremenil v Dorian.

Zgodbo o tem, ali je Craig Wright res pravi Satoši Nakamoto, bomo spremljali še naprej.

Ne spreglejte