SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Je internet poln psihopatov in sadistov?

2

termometer

Nekateri anonimni posamezniki, ki kultivirane spletne razprave motijo s t. i. trolanjem, glede na študijo treh kanadskih univerz niso le zoprni in nevljudni - so sadisti in psihopati.

Trolanje je vsaka objava uporabnikov interneta, ki želijo z njo načrtno užaliti, ujeziti ali zmesti nekoga drugega. Troli se praviloma največkrat pojavijo v debatah na spletnih forumih in s provokativnimi, žaljivimi ter povsem odvečnimi odzivi na teme dosežejo, da te bodisi izgubijo rdečo nit bodisi jih moderatorji preprosto zaklenejo. Proti trolanju niso odporni niti družbena omrežja (Facebook, Twitter, Google+, LinkedIn), e-pošta, spletne klepetalnice (Chatroulette, Omegle), portali spletnih medijev (tudi Planet Siol.net) in YouTube, troli pa imajo sicer tudi nekaj lastnih zatočišč, kjer tovrstno dejavnost celo spodbujajo. Najbolj znan je seveda zloglasni 4chan.

Zdolgočaseni šaljivci ali osebe brez moralnega kompasa? Skupina kanadskih univerzitetnih raziskovalcev je z izčrpnim anketiranjem več sto uporabnikov interneta ugotovila, da so pri posameznikih, ki splet trolajo redno ali občasno, precej izrazite sadistične, psihopatske in machiavelistične značajske lastnosti.

"Med tremi opisanimi osebnostnimi karakteristikami je bil s trolanjem daleč najbolj povezan sadizem (uživanje ob bolečini ali trpljenju nekoga drugega)," pravijo psihologi z univerz v Manitobi, Winnipegu in Britanski Kolumbiji. "Pri trolanju ne gre za ustrahovanje nekoga prek spleta, nasilno prerekanje o politiki ali puščanje žaljivih komentarjev, ki odražajo uporabnikova dejanska čustva, temveč izključno za zabavanje ob brezciljnem internetnem početju zavajajočih, motečih in žaljivih zadev brez misli na morebitne posledice."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin