Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
11. 11. 2019,
15.21

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

Natisni članek

Steve Wozniak plačilne kartice Goldman Sachs diskriminacija Apple

Ponedeljek, 11. 11. 2019, 15.21

4 leta, 5 mesecev

Ali Applovi algoritmi diskriminirajo ženske?

Enaka plačilna kartica, enako finančno stanje, a ženskam do dvajsetkrat nižji limit

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,89

2

Goldman Sachs | Applovo plačilno-kreditno kartico izdaja banka Goldman Sachs, ki zdaj mora dokazati, da njeni algoritmi ne diskriminirajo žensk. | Foto Reuters

Applovo plačilno-kreditno kartico izdaja banka Goldman Sachs, ki zdaj mora dokazati, da njeni algoritmi ne diskriminirajo žensk.

Foto: Reuters

Soustanovitelj Appla Steve Wozniak opozarja, da zakonca, ki imata enako skupno finančno stanje, ne dobita enakega limita pri Applovi plačilni kartici – ženske neredko dobijo bistveno nižjega.

V ZDA ima Apple svojo plačilno-kreditno kartico, ki jo izdaja finančna hiša Goldman Sachs. V tej državi je tudi običajno, da imata zakonca skupne finance in skupno premoženje, zaradi česar imata v takih primerih oba zakonca enako bonitetno oceno.

V takih primerih bi pričakoval, da zakonca, ki imata skupno premoženje in enako bonitetno oceno, pri naročilu enake plačilne kartice dobita na njej enake limite za plačevanje.

A ni tako: v posameznih primerih je žena dobila tudi do dvajsetkrat nižji limit od svojega moža, s katerim imata enako bonitetno oceno.

Ko zmoti tudi pomembneža

Ta praksa je toliko hitreje prišla v javnost, ker je med naraščajočo skupino tistih, ki so posumili o tovrstni nepravilnosti, tudi soustanovitelj Appla Steve Wozniak.

Pristojni newyorški regulator finančnih storitev je sporočil, da so že sprožili preiskavo in da bodo, če se navedbe izkažejo za resnične, ukrepali, saj v tem primeru izdajatelj kartice hudo krši zakonodajo. Nobena oblika diskriminacije po spolu, rasi ali spolni usmerjenosti ni dovoljena, so poudarili ob tem.

Tudi Applov soustanovitelj Steve Wozniak je opozoril na diskriminatorne algoritme banke Goldman Sachs pri izdaji kartic Apple Card. | Foto: Reuters Tudi Applov soustanovitelj Steve Wozniak je opozoril na diskriminatorne algoritme banke Goldman Sachs pri izdaji kartic Apple Card. Foto: Reuters

Goldman Sachs: Vse kartice so osebne

Apple je svojo plačilno-kreditno kartico predstavil letos poleti v ZDA. Izdaja jo banka Goldman-Sachs, uporabnikom pa omogoča ugodnosti, podobne klubom zvestobe, in popuste pri nakupu Applovih izdelkov.

Banka Goldman-Sachs se je na obtožbe odzvala z izjavo. Pojasnili so, da so njihove kartice osebne, zato ne morejo upoštevati skupnih finančnih stanj, a da njihovi algoritmi pri obravnavi posameznikov upoštevajo zgolj kreditno sposobnost imetnikov kartice, nikakor pa ne drugih parametrov, ki bi lahko pripeljali do diskriminacije.

Moč javnosti

David Heinemeier Hansson, čigar tvit je postal viralen, pa je medtem sporočil, da so njegovi ženi takoj po tem, ko je dvajsetkratna razlika postala "piarovsko vprašanje", brez kakršnih koli dodatnih dokumentov in dokazil močno povečali limit na kartici.

Ob tem se ironično sprašuje, kako je mogoče zaupati finančni ustanovi, ki najbrž sploh ne ve, kako delujejo njeni algoritmi.

Ne spreglejte