SiolNET. Digisvet Novice
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iskratel z dvema patentoma s področja telekomunikacij

3

termometer

Kranjski Iskratel je pri Uradu za intelektualno lastnino RS patentiral dve visokotehnološki rešitvi s področja telekomunikacijske opreme in storitev.

Kot so pojasnili, postopek za izvedbo večponudniškega multikast članstva predstavlja poenostavitev prenosa videovsebin uporabnikom preko internetnega protokola v odprtih širokopasovnih omrežjih. Postopek deluje v skladu z zahtevo po enakosti med ponudniki, to pa uporabnikom omogoča pestrejšo izbiro vsebin in nižjo ceno storitev.

Novost, ki jo prinaša patent, je ločevanje multimedijskih vsebin po posameznih ponudnikih storitev v omrežju odprtega dostopa, omogočanje hitrega prehoda do okolja z več ponudniki, pri čemer menjavanje opreme ni potrebno, ter možnost izbire vsebin med različnimi ponudniki multimedijskih vsebin.

Napajanje dostopovnega vozlišča

Drugi patent, to je vezje za selektivno upravljanje napajanja, pa je inovativen in stroškovno optimalen način zagotavljanja napajanja dostopovnega vozlišča, s tem pa delovanja govornih storitev v primeru izpada električne energije na območju vozlišča. Polno obremenjen DSL ali optični priključek namreč porabi od tri do petkrat več energije, zato vezje omogoča izklop DSL in optičnih priključkov, med tem ko ohranja delovanje analognih in ISDN prikljkučkov.

V Iskratelu pojasnjujejo, da je to pomembno v primeru naravnih nesreč in večjih izpadih preskrbe z električno energijo v regiji, saj je za prebivalstvo v takšnih trenutkih pomembna takojšnja in stalna dosegljivost vseh služb za pomoč. Omenjeni patent poleg tega zmanjšuje operativne in investicijske stroške operaterja, hkrati pa ob isti zmogljivosti baterij do trikrat povečuje avtonomijo delovanja brez napajanja.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin