Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
3. 6. 2014,
8.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Reddit NSA

Torek, 3. 6. 2014, 8.34

8 let

Internetni punt zoper NSA in podobno prisluškovalsko zalego (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V četrtek, 5. junija, bodo Reddit, Imgur, Greenpeace.org in drugi spletni velikani, ki dnevni obisk štejejo v milijonih, proti vladnemu nadzoru interneta protestirali z akcijo Reset the Net.

Kampanjo Reset the Net (Resetirajmo internet) so navdihnili protesti za uspešno preprečitev uveljavitve spornih aktov SOPA in PIPA, s katerima bi ameriška vlada in ponudniki internetnih storitev v lovu na spletne pirate dobili pooblastilo za grobo kršenje pravic internetnih svobodnjakov. Na spletnih straneh Reddit, Imgur, BoingBoing, DuckDuckGo, Greenpeace.org, Amnesty.org in nekaj deset drugih bo v četrtek potekala podobna protestna akcija, njen namen pa bo širjenje ozaveščenosti o masovnem nadzoru elektronske komunikacije, predvsem interneta, ki ga prek obveščevalnih agencij izvajajo številne svetovne vlade, in pozivanje k ustreznemu ukrepanju.

Obletnica česa že? Datum, ki ga je zveza spletišč izbrala za izvajanje akcije Reset the Net, vsekakor ni naključno, saj so na ta dan pred točno enim letom (5. junija 2013) v javnost prvič pricurljale informacije o globalnem prisluškovalnem škandalu v organizaciji NSA, GCHQ, ameriške in nekaterih evropskih vlad, štiri dni pozneje pa je svet spoznal človeka, ki je poskrbel za šokantno razkritje in postal junak za nekatere ter izdajalec za druge – Edwarda Snowdna.

5. junija bo internet pokazal, na čigavi strani je Vplivna spletna mesta, ki so pristopila h kampanji Reset the Net, v četrtek obiskovalcev na masovni nadzor ne bodo le opozarjala, temveč jim bodo ponudila tudi namestitev številnih brezplačnih, preverjeno delujočih programskih orodij (ki jih "vohunska NSA ne odobrava") za zvišanje ravni internetne zasebnosti in enkripcijo elektronske komunikacije. Številni sodelujoči v Reset the Net so, čeprav na njihovih spletnih straneh ni mogoče najti zares občutljivih informacij, že posegle po zaščitnih standardih, kot je HTTPS, ki so precej bolj kot za družabna in debatna vozlišča, kot je Reddit, značilna za spletne trgovine, elektronsko bančništvo in storitve e-pošte.

Ne spreglejte