Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2007,
21.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2007, 21.36

8 let

Grozi nam "cyber hladna vojna"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Cyber hladna vojna", ki visi nad računalniki po celem svetu, grozi, da bo postala ena največjih nevarnosti za globalno varnost v prihodnjih desetih letih.

Kakih 120 držav razvija načine za uporabo interneta v bojne namene, s katerim bi ciljali predvsem na finančne trge, vladne računalniške sisteme in javne urade, so v letnem poročilu zapisali v podjetju McAfee, ki razvija antivirusno programsko opremo.

Rutinsko opravilo obveščevalcev

Obveščevalne agencije v iskanju slabosti že rutinsko testirajo računalniška omrežja drugih držav. Njihove tehnike so vsako leto bolj prefinjene in izpopolnjene. Vlade morajo nujno okrepiti obrambo proti industrijskem vohunjenju in napadi na infrastrukturo, po poročanju Reutersa svetujejo pri McAfeeju.

"Kiber kriminal je globalni problem," je dejal podpredsednik pri McAfeeju, Jeff Green. "Tako močno se je razvil, da ni več samo grožnja industriji in posameznikom, vendar vedno bolj tudi nacionalni varnosti," je dodal.

Kitajska v ospredju

Najbolj napredna pri cyber vojskovanju je Kitajska, katero so za napade prek interneta že obtožile ZDA, Indija in Nemčija. Kitajska tovrstne obtožbe vztrajno zavrača. "Kitajci so bili prvi, ki so moderno tehnologijo izkoristili za doseganje političnih in vojaških ciljev," je dejal James Mulvenon, vodja Centra za obveščevalno dejavnost in raziskave v Washingtonu.

Estonske izkušnje opomnik Natu

Napadi na zasebne in vladne spletne strani v Estoniji aprila in maja letos so bili le vrh ledene gore, so opozorili v poročilu. Napadenih je bilo na tisoče strani z namenom, da bi oslabili infrastrukturo v državi, ki je močno odvisna od interneta. Domneva se, da so napadi izvirali iz Rusije, vendar Kremelj namige zavrača.

"Kompleksnost in koordinacija je bila nekaj novega," so v poročilu citirali neimenovanega predstavnika Nata. "Bila je serija napadov s skrbno načrtovano časovno koordinacijo, z uporabo različnih tehnik na precizno izbrane tarče," je dodal.

Evropska komisarka za informacijsko družbo in medije Viviane Reding je junija dejala, da so bili dogodki v Estoniji opozorilo, da mora zveza Nato nujno izboljšati svojo obrambo.

Podatke za McAffejevo poročilo so prispevali akademiki in uradniki iz britanske Agencije za oranizirani kriminal, ameriške FBI in Nata. Poročilo je v celoti v petih jezikih na voljo na spletnem naslovu www.mcafee.com/us/research/criminology_report/default.html.

Ne spreglejte