Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
1. 6. 2019,
19.30

Osveženo pred

4 leta, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

3

Natisni članek

Firefox Chrome Google nasvet

Sobota, 1. 6. 2019, 19.30

4 leta, 10 mesecev

Google potiho potrdil sporno spremembo, uporabniki že odhajajo

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

3

Google Chrome | Pri Googlu trdijo, da bodo blokiranje oglasov onemogočili zaradi izboljšanja varnosti in zanesljivosti spletnega brskalnika Chrome, nasprotniki spremembe pa so prepričani, da Google s tem predvsem ščiti lastne interese, saj večino prihodkov ustvari prav z oglaševanjem. | Foto Matic Tomšič

Pri Googlu trdijo, da bodo blokiranje oglasov onemogočili zaradi izboljšanja varnosti in zanesljivosti spletnega brskalnika Chrome, nasprotniki spremembe pa so prepričani, da Google s tem predvsem ščiti lastne interese, saj večino prihodkov ustvari prav z oglaševanjem.

Foto: Matic Tomšič

V Google Chrome, ki je z naskokom najbolj priljubljeni spletni brskalnik, kmalu ne bodo več delovala orodja za blokiranje nadležnih oglasov, ki jih uporablja več deset milijonov ljudi. Sprememba, ki jo je Google napovedal že januarja, potihoma pa še enkrat potrdil ta teden, je ogromno uporabnikov tako vznejevoljila, da so brskalnik Chrome že zamenjali za konkurenčni Firefox, kjer bo blokiranje oglasov po enakem načelu delovalo še naprej. 

Google že nekaj časa pripravlja sveženj posodobitev spletnega brskalnika Chrome z imenom Manifest V3. Posodobitve bodo  spremenile predvsem način delovanja razširitev, to je programov in orodij, s katerimi je Chrome mogoče nadgraditi z dodatnimi funkcijami. 

Gmail
Novice Novost v Gmailu: opisujejo jo kot največjo stvar po izumu e-pošte

Priljubljeno skupino razširitev za Chrome, orodja za blokiranje nadležnih oglasov oziroma tako imenovane adblockerje, bodo spremembe temeljev brskalnika v večji meri onemogočile.

Google bo adblockerjem, kot sta priljubljena uBlock Origin in Ghostery, namreč vzel dovoljenje, ki oglasu prepreči, da se naloži, še preden ga brskalnik poskusi prikazati, je ta teden na spletnem forumu razvijalcev spletnih brskalnikov, ki temeljijo na Chromu, potrdil eden od Googlovih inženirjev. 

Blokiranje oglasov bo v prihodnosti na voljo samo še uporabnikom plačljive različice brskalnika Chrome za podjetja in organizacije.  | Foto: YouTube / Posnetek zaslona Blokiranje oglasov bo v prihodnosti na voljo samo še uporabnikom plačljive različice brskalnika Chrome za podjetja in organizacije.  Foto: YouTube / Posnetek zaslona

Razvijalci obstoječih orodij za blokiranje oglasov se bodo medtem morali lotiti drugega pristopa, ki temelji na sistemu pravil, ki adblockerju povedo, katere vsebine naj blokira in katere naj spusti do uporabnika. Težava je, da je treba danes za učinkovito blokiranje oglasov upoštevati tudi do 75 tisoč pravil, Google pa je zgornjo mejo postavil pri 30 tisoč. 

Naslovna slika
Novice Počasen računalnik? Poskusite to rešitev, ki vzame eno sekundo.

Novica, da Google ne bo popustil, je povzročila množično migracijo k največjemu tekmecu brskalnika Chrome

Že ko je Google januarja letos prvič namignil, da so blokiranju oglasov v brskalniku Chrome za navadnega uporabnika šteti dnevi, so številni zagrozili, da bodo presedlali h kateremu od konkurenčnih brskalnikov, kot je Mozilla Firefox.

Zanimivo bo videti, kako se bo v prihodnjih mesecih spreminjal tržni delež brskalnika Firefox. Trenutno je približno 10-odstoten, Chrome pa ima po podatkih statističnega portala Netmarketshare več kot 66-odstotnega. | Foto: Matic Tomšič Zanimivo bo videti, kako se bo v prihodnjih mesecih spreminjal tržni delež brskalnika Firefox. Trenutno je približno 10-odstoten, Chrome pa ima po podatkih statističnega portala Netmarketshare več kot 66-odstotnega. Foto: Matic Tomšič

Zdaj se je to tudi zares začelo dogajati: na tehnoloških spletnih forumih v zadnjih dneh kar mrgoli izpovedi uporabnikov, ki zadovoljno poročajo, da so se odrekli brskalniku Chrome in začeli uporabljati Firefox, ki bo blokiranje oglasov na dosedanji način podpiral še naprej. 

Mozilla, ki razvija Firefox, jih je v boju za čim večji tržni delež ne le sprejela z odprtimi rokami, temveč je na spletu v četrtek tudi objavila navodila, kako Chrome najlažje in najhitreje zamenjati za Firefox:

Preberite tudi:

Radar, Google Maps
Novice Novost za voznike tudi na Hrvaškem, Slovenci ne moremo biti dobre volje
Aplikacije, Google Play
Novice Razkrivamo: spornih aplikacij ni več, a zgodilo se je še nekaj drugega
Seznam trgovin Facebook
Novice Seznam trgovin z norimi popusti med Slovenci povzročil pravo epidemijo
Žarnice, LED, sijalke LED
Novice Novo opozorilo: ne kupujte teh žarnic, če si nočete uničiti oči
Ne spreglejte