SiolNET. Digisvet Novice
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Google Photos afroameriškega uporabnika zamenjal za gorilo

2

termometer

Googlova nova storitev za shranjevanje fotografij se hvali s samodejnim prepoznavanjem njihove vsebine. A tehnologija, ki jo Google označuje za prelomno, potrebuje še nekaj dodelav.

Ko je ameriški programer Jacky Alcine začel nalagati fotografije v Google Photos in izbral samodejno razvrščanje v ustrezne mape, je opazil, da je nova storitev ustvarila tudi predalček Gorile ter vanj pospravila samo fotografije Jackyja in njegove prijateljice. Precej nerodna poteza tehnologije za samodejno prepoznavanje vsebine fotografij, ki jo Google kuje v zvezde, saj sta Jacky in njegova prijateljica Afroameričana.

Rasistična Googlova aplikacija? Jacky je s posnetkom zaslona na Twitterju nemudoma seznanil Google. Odzval se je Yonathan Zunger, eden od vodij Googlovega oddelka za razvoj družbenih platform. V nekaj urah mu je uspelo odpraviti lokalno napako v računu Jackyja Alcina, ne pa tudi specifične težave z algoritmom za prepoznavanje fotografij, ki obraze temnopoltih še naprej povezuje s primati. Programer Alcine je na Twitterju pozneje opozoril, da je Google pri razvoju tehnologije delal predvsem z belopoltimi, zato ima algoritem težave s prepoznavanjem temnejših obrazov. Ni prvič, da je prepoznavanje obličij žaljivo Eden bolj znanih primerov je bil polom domnevno revolucionarne tehnologije za prepoznavanje in sledenje obrazom, ki jo je leta 2009 predstavil HP. Medtem ko ni imela težav z zaznavanjem in spremljanjem obrazov belopoltih, je ob pokazanih obličjih temnopoltih ostala nepremična. Maja letos je imel težave z neprimernim kategoriziranjem tudi Yahoojev Flickr, saj je shranjenim fotografijam tako temnopoltih kot belopoltih dodajal označbe, kot sta opica in žival.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin