Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
1. 12. 2010,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 14.34

8 let

Digitalni prehod: več deset tisoč gospodinjstev je vendarle predolgo odlašalo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Klicni center APEK-a, ki je zadolžen za pomoč uporabnikom ob ukinitvi analognega oddajanja TV-signalov, je danes v treh dopoldanskih urah odgovoril na 898 klicev.

V naslednjih urah se je število klicev še hitreje višalo. Tako so do 15. ure odgovorili že na 1819 vprašanj. To je več kot v celem dnevu katerikoli dan prejšnjega tedna, so nam pojasnili na Agenciji za pošto in elektronske komunikacije. Ta številka pa podpira oceno, ki jo je v pogovoru za SiOL podal direktor Enote oddajniki in zveze pri RTV Slovenija Miran Dolenec. "Od lastne antene je v Sloveniji odvisna približno tretjina gospodinjstev, to jih je okoli 200 tisoč. Koliko jih je danes presenečenih, pa je težko oceniti, prodajalci nam ne povedo, koliko zunanjih pretvornikov ali novih televizorjev so prodali. Toda če primerjamo z drugimi državami, ki so že šli skozi analogni odklop, in če rečemo, da smo bolj pridni in da smo se bolje pripravili, bi lahko rekli, da vsaj kakšna petina od teh 200 tisoč gospodinjstev danes še ni pripravljena. To je torej kakih 40 tisoč gospodinjstev ali več, ki niso ustrezno poskrbela za nadgradnjo na sprejem digitalnega signala."

Za tri odstotke prebivalstva deluje še nekaj analognih oddajnikov Od tretje ure zjutraj slovenski TV-programi oddajajo samo še digitalno, saj so analogno oddajanje ukinili skoraj v vsej Sloveniji. "Težav ni bilo, priprave so bile dovolj temeljite in uspešne," je povedal Dolenec. Sinoči so ugasnili 82 oddajnih lokacij, na katerih je 250 oddajnikov različnih programov, tako "nacionalke" kot tudi komercialnih programov.

Izjema je območje, ki pokriva okoli 4 odstotke prebivalstva, saj pokritost z digitalnim signalom tam še ni zagotovljena. "Obratuje še 120 lokacij, ki praviloma imajo samo prvi in drugi nacionalni program, kar pomeni okoli 240 pretvornikov, to vse skupaj pokriva 3 odstotke prebivalstva." V prehodnem obdobju šestih mesecev bodo tam vendarle še oddajali analogno, do takrat pa naj bi zagotovili pokritost z digitalnim signalom tudi na teh območjih. "Preostali odstotek prebivalstva ne bo pokrit, ni bil pokrit niti z analognim oddajanjem, ti imajo edino možnost satelitskega sprejema." Dolenec je pojasnil, da pri lisah ne gre za neko koncentrirano območje, temveč za posamezne, po vsej državi razpršene lokacije: "Po grapicah, gorskih dolinah, posamezne domačije, kjer ni praktično in tudi nima smisla postavljati oddajne točke." Tem prebivalcem je RTV sofinancirala satelitski sprejem že pri analognem oddajanju: "To so isti ljudje, zaradi digitalnega oddajanja ni nobenega novega, ki bi moral sprejemati satelitsko."

Niti zamejcem ni treba skrbeti V javnosti so se pojavili pomisleki, da bodo zaradi digitalnega prehoda zamejci in prebivalci v sosednjih državah ostali prikrajšani za programe slovenskih televizij, a Dolenec zatrjuje, da je strah odveč. Obenem pa poudarja, da so v vsaki od sosednjih držav razmere drugačne. "Na Madžarskem imajo prav tako MPEG-4 kot mi, naši porabski Slovenci uporabljajo isti dekoder kot mi, a Madžari vsaj še kakšno leto ne bodo ugašali analognega oddajanja. Ostanejo tri sosede, kjer uporabljajo MPEG-2. V Avstriji je delež gledalcev, ki sprejemajo programe z anteno zelo majhen, samo 7 odstotkov. Dodatno pa ta odstotek med zamejci zmanjšuje dejstvo, da zaradi konfiguracije terena naš signal zelo slabo pokriva avstrijsko Koroško. Tudi sicer je v Avstriji razširjeno satelitsko sprejemanje, zato tja pošiljamo veliko naših satelitskih kartic. V Avstriji je torej težava, da mi uporabljamo MPEG-4, oni pa MPEG-2, zelo, zelo majhna."

Trgovci so se znali prilagoditi "Na Hrvaškem so se trgovci zelo hitro prilagodili – takoj, ko smo začeli oddajati digitalno, so ponudbo okrepili z dekoderji, ki podpirajo tudi MPEG-4. To je bilo zanimivo ne le za zamejce, temveč tudi za druge, ki na Hrvaškem spremljajo slovenske programe, in tam so to vprašanje rešili kar trgovci z ustrezno ponudbo. Italija je mogoče še najbolj težavna, a imamo to srečo, da Italija ugaša za nami. Vemo, da glavnina gledalcev opremo kupi tik pred analognim ugašanjem ali celo po njem, zato morajo tisti, ki so do zdaj spremljali naše programe, kupiti ustrezno opremo, ki podpira MPEG-4 in je v Italiji prav tako na voljo."

Ne spreglejte