SiolNET. Digisvet Novice
3,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger
V novo leto z boljšimi gesli

Daljše ni nujno najboljše: to je 50 najslabših gesel leta 2019 #video

3,25

termometer

Geslo, tipkovnica | Kljub padcu za dve mesti ostaja geslo password med štirimi najslabšimi v letu 2019. | Foto: Reuters
Kljub padcu za dve mesti ostaja geslo password med štirimi najslabšimi v letu 2019. Foto: Reuters

Če je vaše geslo med njimi, je bil že zdavnaj skrajni čas za zamenjavo. Že šesto leto je na vrhu seznama isti zmagovalec: 123456.

Slabe navade se očitno težko spreminjajo – kljub vsem varnostnim priporočilom v mnogih medijih (tudi v našem), mnogi uporabniki še vedno vztrajajo na slabih geslih, ki jih je mogoče zlahka uganiti in tako nepridipravom omogočiti lahek dostop do identitete, bančnega računa, zaupnih podatkov …

Geslo, varnost, internet, password Digisvet Ali tudi vi puščate dostop do svojih podatkov odprt na stežaj?

Daljše ni nujno boljše

Že šesto leto je na vrhu seznama najslabših gesel najbolj preprosta šestmestna kombinacija številk - 123456. Menite, da je daljši seznam zaporednih številk boljša rešitev? Niti ne, 1234567 je pristal na petem, 12345678 pa na šestem mestu. Mnogim je zadoščalo že krajši 12345, ki ga najdemo na sedmem mestu.

Digisvet Devet korakov do varne spletne identitete

Geslo 123456789 se je uvrstilo kar na drugo mesto, kar pomeni, da to sicer malo daljše zaporedje med mnogimi ustvarja zmoten občutek varnosti.

Celoten seznam 50 najslabših gesel leta 2019 si lahko ogledate v videu.

Sedem od desetih najslabših gesel so številčna zaporedja

Seznam najslabših gesel že deveto leto objavlja družba za upravljanje z gesli SplashData na podlagi analize dejansko ukradenih gesel in njihove pogostosti.

Graham Cluley Digisvet Ne bi verjeli, kdo vse so žrtve računalniških napadov

Med desetimi prvouvrščenimi najdemo kar sedem izjemno preprostih številčnih kombinacij, večinoma zaporedij.

Geslo, varnost, internet, password Digisvet Kje bo geslo 0000, 1234 ali admin protizakonito in zakaj je to dobro tudi za nas

qwertz ni na seznamu, a je kljub temu ZELO slabo geslo

V iztekajočem se letu je na priljubljenosti močno pridobilo geslo qwerty, ki se je z devetega mesta povzpelo na tretje mesto. Pri nas pa to slabo geslo ni tako zelo priljubljeno, ker je na slovenski tipkovnici (in še marsikateri evropski) zaporedje tipk v drugi vrsti z leve qwertz in ne qwerty.

Računalnik, heker, programer Digisvet Kruta resnica: proizvajalcem zabavne elektronike za računalniško varnost preprosto ni mar

Geslo qwertz, ki je sicer ravno tako zelo slabo geslo, pa se le ni uspelo uvrstiti na seznam najslabših petdeset, zato pa je na 15. mestu nekoliko daljše zaporedje druge vrste angleške tipkovnice: qwertyuiop.

Med desetimi prvouvrščenimi najdemo kar sedem izjemno preprostih številčnih kombinacij, večinoma zaporedij. | Foto: Thinkstock Med desetimi prvouvrščenimi najdemo kar sedem izjemno preprostih številčnih kombinacij, večinoma zaporedij. Foto: Thinkstock

Tretja vrstica tipkovnice je že predaleč

Zato pa je za kar 13 mest na dvanajsto najvišjo stopničko napredovalo geslo qwerty123, na 13. mestu pa je na videz – ampak res samo na videz – manj slabo geslo q1w2e3r4.

Digisvet Če vsebine ne želiš videti na naslovnici nacionalnega medija, je sploh ne deli na spletu!

Tretja vrstica tipkovnice je za mnoge že očitno preveč oddaljena, ker med prvih petdeset najslabših gesel leta 2019 ni niti enega, ki bi vseboval zaporedje črk, ki bi se začelo ali vključevalo kombinacijo asdf. Toda nikar ne sklepajte, da bi bila kakršno koli tovrstno zaporedje primerno geslo – ne bi bilo.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin