Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 11. 2013,
12.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Microsoft Google

Četrtek, 14. 11. 2013, 12.53

8 let

Bo Google Docs povozil Microsoft Office?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Microsoft je več let kopičil precej denarja od prodaje programskega paketa Office. Zakaj je torej zdaj uporabnikom ponudil poceni storitve v oblaku? Kriv je Google.

V zadnjem letu so pri Microsoftu uporabnikom olajšali pretakanje paketa Office s spleta in dostop do programov v oblaku, pretekli teden pa jim je z brezplačno platformo Office Web Apps omogočil tudi skupinsko urejanje dokumentov. Pri Microsoftovi spremembi smeri gre predvsem za odgovor na Googlov paket Docs, ki ga je spletni velikan predstavil že leta 2006, ko storitve v oblaku še niso bile način življenja in programi niso podpirali prav veliko Officeovih formatov. A Google je Docs počasi popravil in zdaj je to prav uporabna in vedno bolj priljubljena zbirka programske opreme. Orodjem Docs sicer manjka nekaj naprednih funkcij, ki jih najdemo v Microsoftovem paketu, a so zato preprostejša za uporabo, predvsem ko gre za funkcije, ki se osredotočajo na oblak. Tako Docs niso več posebnost, ampak resna grožnja za Office. Microsoft je sila, s katero je treba računati Microsoft je jasno še vedno največji igralec v panogi. Podjetje ocenjuje, da je njihov paket Office nameščen na več kot milijardi naprav. Lani naj bi imel tudi 90-odstotni tržni delež v gospodarskem segmentu, ocenjuje analitska družba Gartner. A če pogledamo le oblak, je zgodba nekoliko drugačna. Gartner ocenjuje, da naj bi v naslednjem desetletju 1,2 milijarde ljudi uporabljalo pisarniške pakete, več kot polovica pa jih bo posegla po enem izmed paketov, ki temeljijo na oblaku. V tem obdobju naj bi tudi tržni delež Googla hitro rastel in dosegel do 50 odstotkov. Google je pred kratkim sporočil, da že 120 milijonov različnih računov uporablja njihovo platformo Drive (kjer so tudi storitve Docs), še pet milijonov podjetij in institucij pa uporablja Google Apps. Microsoft pa je do septembra letos prodal dva milijona naročnin za Office 365 Home Premium, s pomočjo katerih je mogoče paket naložiti na največ pet naprav hkrati. Iz družbe so sporočili, da imajo tudi 50 milijonov uporabnikov platforme Office Web Apps in da je kar 60 odstotkov največjih svetovnih podjetij kupilo poslovno različico paketa Office 365.

Vse oči bodo uprte v Google Googlov pisarniški paket sicer hitro postaja prva izbira startupov ter manjših in novih podjetij, na njihovi strani pa je tudi demografija. Generacije, ki so odrasle s svetovnim spletom, namreč ne pomislijo dvakrat, če jim nekdo ponudi nekaj, kar je brezplačno, shranjuje podatke v oblak ter omogoča preprosto sodelovanje in deljenje vsebin.

Vprašanje je tudi, katero podjetje si lahko privošči izdelovati brezplačno opremo. Medtem ko Google največ zasluži z oglasi in storitvami, kot so Search, Gmail, Chrome in Maps, pa tretjino vsega Microsoftovega dobička ustvarijo ravno paketi Office. Brezplačni programi zato niso na Microsoftovem meniju, kar je boju z Googlom precej podobno strelu v koleno.

Tekmi se je pred kratkim pridružil tudi Apple s svojim brezplačnim pisarniškim paketom iWork, ki prav tako temelji na oblaku. Očitno je torej, da bo boj za prevlado v pisarnah še trd, tekma pa se bo odločila v oblaku. In treba je priznati, da ima kljub močnemu položaju Microsofta zaradi svojih večletnih izkušenj s storitvami v oblaku Google tokrat prednost domačega terena.

Ne spreglejte