Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Torek,
5. 3. 2019,
4.00

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

Natisni članek

Junehee Lee Samsung Galaxy S10 5G LTE/4G omrežja 5G MWC 2019

Torek, 5. 3. 2019, 4.00

5 let, 1 mesec

"Bistveno višje hitrosti so le ena od ključnih prednosti omrežij 5G"

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,20

2

5G, MWC 2019 | Mobilna omrežja pete generacije bodo imela pomembno vlogo tudi pri avtonomni vožnji, zlasti z varnostnega vidika, in vseh aplikacijah, ki slonijo na nadgrajeni resničnosti. | Foto Srdjan Cvjetović

Mobilna omrežja pete generacije bodo imela pomembno vlogo tudi pri avtonomni vožnji, zlasti z varnostnega vidika, in vseh aplikacijah, ki slonijo na nadgrajeni resničnosti.

Foto: Srdjan Cvjetović

V javnosti se veliko govori o tem, da prinaša 5G najhitrejše podatkovne prenose do zdaj. To je vsekakor res, a so še druge prednosti, zaradi katerih bo 5G prinesel nove razsežnosti uporabnosti in udobja v mobilnih komunikacijah, je opozoril naš sogovornik.

S hitrostmi do 20 gigabitov v sekundi bodo mobilna omrežja pete generacije (5G) postavila nove mejnike mobilnih komunikacij, je prepričan Lee, ki obenem opozarja na druge, velikokrat manj omenjane prednosti omrežij 5G: "Vsaj toliko pomembno kot velike hitrosti omrežij 5G je, da omrežja 5G omogočajo delovanje v realnem času in dopuščajo stalno povezanost zelo velikemu številu naprav."

Dr. Junehee Lee: "Vsaj toliko pomembno kot velike hitrosti omrežij 5G je, da omrežja 5G omogočajo delovanje v realnem času in dopuščajo stalno povezanost zelo velikemu številu naprav." | Foto: Srdjan Cvjetović Dr. Junehee Lee: "Vsaj toliko pomembno kot velike hitrosti omrežij 5G je, da omrežja 5G omogočajo delovanje v realnem času in dopuščajo stalno povezanost zelo velikemu številu naprav." Foto: Srdjan Cvjetović

Dr. Junehee Lee je višji podpredsednik družbe Samsung Electronics, kjer je v okviru enote za mobilne komunikacije med drugim zadolžen za vodenje tima za tehnološke strategije in tima za raziskave in razvoj komunikacijskih procesorjev. Pri svojem delu se najbolj posveča naprednim mobilnim komunikacijskim omrežjem, kot so omrežja 5G, in tehnologijam za internet stvari, med katere sodi tudi eSIM.

Lee je po diplomi iz elektrotehnike na univerzi v Seulu magistriral in doktoriral prav tako iz elektrotehnike na prestižni ameriški univerzi MIT (Massachusetts Institute of Technology). Pred prihodom v Samsung je med drugim opravljal funkcijo podpredsedujočega v organizaciji DSL Forum, katere poglavitna naloga je standardizacija širokopasovnih komunikacij.

Srečali smo ga na letošnjem Mobile World Congressu, kjer je spregovoril o najnovejših tehnologijah, ki bodo predvidoma v enem letu dokončno prišle iz razvojnih laboratorijev v roke uporabnikov – nekatere naprave so namreč že pripravljene.

Samsungov razstavni prostor tik pred odprtjem letošnjega dogodka Mobile World Congress v Barceloni. Eden od glavnih poudarkov so vsekakor bili pametni telefoni serije Samsung Galaxy S10, ki jih je južnokorejski proizvajalec predstavil slab teden pred barcelonskim dogodkom. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsungov razstavni prostor tik pred odprtjem letošnjega dogodka Mobile World Congress v Barceloni. Eden od glavnih poudarkov so vsekakor bili pametni telefoni serije Samsung Galaxy S10, ki jih je južnokorejski proizvajalec predstavil slab teden pred barcelonskim dogodkom. Foto: Srdjan Cvjetović

Desetkrat manjše zakasnitve in desetkrat večja gostota povezanih naprav

Mobilna omrežja pete generacije bodo namreč delovala z zakasnitvami (latenco) komaj ene milisekunde, kar je desetkrat nižja vrednost kot pri omrežjih četrte generacije (LTE). Obenem bodo dopuščala sočasno povezanost v internet do enega milijona naprav na kvadratni kilometer, kar je desetkrat več kot pri zdajšnjih omrežjih četrte generacije.

Lee je te prednosti ilustriral na primeru iger, a obenem poudaril, da 5G ni samo za igre, temveč tudi za številne, med njimi še nastajajoče primere vsakdanje rabe. "Vse tiste igre, ki so vezane na hitrost odziva, na primer hitro streljanje, se bodo zahvaljujoč mobilnim omrežjem 5G in njihovi nizki latenci lahko končno preselile na pametne telefone."

"5G lahko pomeni razliko med varnostjo in nesrečo"

Mobilna omrežja pete generacije bodo imela pomembno vlogo tudi pri avtonomni vožnji, zlasti z varnostnega vidika, in vseh aplikacijah, ki slonijo na nadgrajeni resničnosti (Augmented Reality, AR). "5G bo prinesel tisto, kar bo pri avtonomni vožnji pomenilo razliko med varnostjo in nesrečo."

Eduard Escalona, Charisma, Telekom Slovenije
Novice Z omrežji 5G bomo delali stvari, ki si jih uporabniki danes morda sploh še ne morejo predstavljati

Wi-Fi 6 deluje bolje, ob tem pa je celo varčnejši z energijo

Napredka pa letos ne bomo deležni samo pri mobilnih omrežjih, temveč tudi pri brezžičnem povezovanju (WiFi). "Ravno pred dvema tednoma predstavljeni pametni telefoni serije Samsung Galaxy S10 so prvi na svetu, ki podpirajo novo tehnologijo 802.11r, ki nam bo po novem standardu imenovanja znana tudi kot Wi-Fi 6," se je pohvalil Lee.

5G, Xiaomi
Novice MWC 2019: Igrali smo se z enim od najtežje pričakovanih telefonov

A tudi v tem primeru je višja hitrost le ena od prednosti, saj se Wi-Fi 6 v nasprotju s svojimi predhodniki veliko bolje obnese na območjih z visoko gostoto uporabnikov. "Wi-Fi 6 bolje podpira kontinuiteto pogovorov prek brezžičnih omrežij (Voice over Wi-Fi, VoWiFi), optimirana tehnologija predaje med dostopnimi točkami (WiFi Roaming) pa poleg neprekinjenih pogovorov omogoča tudi do 40-odstotni prihranek energije," je pojasnil Lee.

iCirrus, 5. 3. 2018
Novice Koristi in prihranki omrežij 5G, ki jih bomo uporabniki veseli

Vsaki aplikaciji, kolikor potrebuje

Uporabnikom pa največkrat niti ni pomembno, kako poteka njihov pogovor ali podatkovna povezava in jih zanima le zanesljiva in kakovostna storitev: "Pametni telefoni serije Samsung Galaxy S10 lahko zaznajo siva območja pokritosti in za ohranitev stabilne povezave samodejno preklapljajo med brezžičnim in mobilnem omrežjem. Različne aplikacije dobijo po definiciji različne prioritete (Quality of Service, QoS), glasovna komunikacija pa najvišjo."

Samsung Galaxy S10 5G je prvi Samsungov pametni telefon, ki deluje tudi v mobilnih omrežjih pete generacije, in tudi prvi pametni telefon na svetu, ki omogoča prenos s hitrostmi do dva gigabita v sekundi v omrežjih četrte generacije (hitrosti CAT20). Takšna hitrost omogoča pretok videa v ločljivosti 4K v realnem času. | Foto: Srdjan Cvjetović Samsung Galaxy S10 5G je prvi Samsungov pametni telefon, ki deluje tudi v mobilnih omrežjih pete generacije, in tudi prvi pametni telefon na svetu, ki omogoča prenos s hitrostmi do dva gigabita v sekundi v omrežjih četrte generacije (hitrosti CAT20). Takšna hitrost omogoča pretok videa v ločljivosti 4K v realnem času. Foto: Srdjan Cvjetović Samsung Galaxy S10 5G je tudi prvi pametni telefon na svetu, ki omogoča prenos s hitrostmi do dva gigabita v sekundi v omrežjih četrte generacije (hitrosti CAT20), kar omogoča pretok videa v ločljivosti 4K v realnem času. Ta hitrost je 2,5-krat večja od največje hitrosti prenosa podatkov v omrežju 4G/LTE, ki jo omogoča lanski Samsung Galaxy S9.

Opozorilo o napadu, še preden se zgodi

Nove generacije pametnih telefonov pa bodo tudi nadgradili varnost uporabnikov, če jih pot slučajno zanese na zlonamerne dostopne točke. Velikokrat, zlasti v državah, kjer ni ugodnih možnosti gostovanja z evrotarifo, se priključujemo na javna omrežja, ki jim velikokrat zaupamo več, kot bi morali.

Prvi trije člani družine Samsung Galaxy S10 so že v predprodaji, od petka, 8. marca, pa bodo tudi v redni prodaji. Manjkajoči družinski član s podporo za omežja 5G in upogljivi telefon Fold bosta sledila predvidoma do konca pomladi. | Foto: Srdjan Cvjetović Prvi trije člani družine Samsung Galaxy S10 so že v predprodaji, od petka, 8. marca, pa bodo tudi v redni prodaji. Manjkajoči družinski član s podporo za omežja 5G in upogljivi telefon Fold bosta sledila predvidoma do konca pomladi. Foto: Srdjan Cvjetović

A tudi za višjo zanesljivost in varnost tovrstnega povezovanja prihaja rešitev. "Do zdaj so naprave Samsung Galaxy napad prepoznale in napravo obvarovale s kriptiranjem podatkov, toda Samsung Galaxy S10 5G bo zahvaljujoč svoji novi tehnologiji takoj posvaril s takojšnjim sporočilom in opozoril na poskus napada, še preden bi se lahko zgodil."

Tokrat gre zares

Čeprav na trgu že imamo ali bomo v kratkem dobili naprave, ki so pripravljene izkoristiti najnovejša komunikacijska omrežja, nas od teh dobrot loči prav uvedba komercialnih omrežij.

5G
Novice To je prva evropska država, ki bo dobila mobilno omrežje 5G

V tem ekskluzivnem pogovoru med največjim svetovnim dogodkom mobilnih komunikacij Mobile World Congress v Barceloni, na katerem smo bili edini iz Slovenije, smo namreč lahko za nekaj trenutkov prejeli v roke Samsungov Galaxy S10 5G, ki smo ga celo na uradni svetovni premieri v San Franciscu lahko opazovali samo na odru – toda opcij za 5G v telefonu ni bilo. Kakopak, saj niti omrežij 5G v Barceloni in pravzaprav skoraj povsod drugod po svetu še ni.

"5G je tema pogovorov v Barceloni že nekaj let, a zdaj vendarle lahko pričakujemo, da bomo do naslednjega Mobile World Congressa lahko poročali o večjem številu delujočih komercialnih omrežij 5G," je napovedal naš sogovornik.

Samsung Galaxy S10
Novice Prve Samsungove desetke pohitele pod soj žarometov

"Nekdo mora biti prvi"

Ali torej proizvajalci naprav za končne uporabnike (tudi tokrat) prehitevajo infrastrukturo? ''Najbrž res, a nekdo mora biti vodja. Prepričani smo, da prav z uvedbo novih naprav, ki podpirajo najnovejše komunikacijske tehnologije in omrežja, vzdržujemo ritem ali celo pospešujemo zagon sodobnih komercialnih omrežij,'' je sklenil Lee.

5G
Novice Prihod omrežja 5G: Slovence strašijo, da jim bo skuhalo možgane
Ne spreglejte