Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
23. 8. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

mali junaki vzgoja otroci iOS Android mobilna aplikacija pametni telefon Na dopustu

Sreda, 23. 8. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Starševska skrb ali zalezovanje otroka?

Aplikacija, s katero vas vaš otrok ne more več ignorirati

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90
Tečni starši, starši, otroci | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ali ste kot starš kdaj zaskrbljeno dolgo čakali, da vam otrok odgovori na sporočilo SMS? S to aplikacijo vam tega ne bo več mogel narediti! Toda - ali si to res želite?

Mobilna aplikacija ReplyASAP (odgovori takoj, ko boš lahko) je namenjena zaskrbljenim staršem, ki želijo čim hitrejši stik s svojim otrokom.

Ustvaril jo je zaskrbljeni 45-letni starš iz jugovzhodnega predmestja Londona Nick Herbert – oče 13-letnega Bena je imel dovolj tega, da se sinček ni zmenil za njegova sporočila SMS, ko mu jih je zaskrbljeni oče pošiljal.

"Ko sem pred leti otroku kupil pametni telefon, sem mislil, da bom tako lažje stopal v stik z njim, a se je izkazalo, da ni tako," je za britanski Metro povedal oče Nick. "Ben ves čas igra igre in zato ima telefon nastavljen na tiho."

Če ne gre drugače, zaklep in alarm

Zato je ata Nick po osmih mesecih dela ustvaril aplikacijo, ki prisili otroka, da nemudoma odgovori na sporočilo SMS staršev. Kako? Otrokov telefon ostane zaklenjen, dokler se ne odzove na klic ali sporočilo!

Če pa še to ni dovolj, aplikacija prevzame nadzor nad zaslonom otrokovega telefona in sproži zvočni preplah, ki ga otrok lahko izklopi samo na en način: s pošiljanjem sporočila SMS materi ali očetu.

"Moj sin ves čas igra igre, zato ima telefon nastavljen na tiho in ne vidi, ko mu pošiljam sporočila. Pogosto traja dolgo, da mi odgovori," je razloge za ustvarjanje aplikacije ReplyASAP pojasnil njen avtor. | Foto: Thinkstock "Moj sin ves čas igra igre, zato ima telefon nastavljen na tiho in ne vidi, ko mu pošiljam sporočila. Pogosto traja dolgo, da mi odgovori," je razloge za ustvarjanje aplikacije ReplyASAP pojasnil njen avtor. Foto: Thinkstock

Če dostava sporočil otroku ni mogoča, ker ima izklopljen telefon, bo aplikacija o tem obvestila starša, ki je poslal kratko sporočilo.

"Upam, da bo ta aplikacija izboljšala najine odnose z Benom," je optimističen Nick. "Odpravila bo stres, ki nastane, ko ga ne morem dobiti."

Mladini kaj takega najbrž ne diši preveč

Avtor je svoj program ponudil z namenom, kot je povedal za britanske medije, "pomagati s stresom obremenjenim staršem po vsej državi pri spremljanju svojih otrok".

Mladina nad tem programom verjetno ni navdušena. Prav njihovem uporu gre verjetno pripisati nizko povprečno oceno, ki ga ima na tržnici Google Play: ob mnogo enkah znaša komaj 2,5.

Majhna težava

Kako sta Nick in Ben zadovoljna z Nickovo aplikacijo? Težko rečemo. Aplikacija namreč za zdaj deluje le na mobilnih telefonih z operacijskim sistemom Android, Nick pa je Benu kupil iPhone.

Oče Nick si zato zelo želi, da bi aplikacijo čim prej razvil tudi za Applov operacijski sistem iOS.

Prenos aplikacije ReplyASAP je brezplačen, a je za nadzor izbranega števila telefonov otrok treba plačati ustrezen paket. | Foto: Google Play Prenos aplikacije ReplyASAP je brezplačen, a je za nadzor izbranega števila telefonov otrok treba plačati ustrezen paket. Foto: Google Play

Prevzem aplikacije je brezplačen, a je plačljivo sledenje (zasledovanje?), odvisno od števila naprav. Za 0,99 funta (1,08 evra) se je mogoče povezati z enim telefonom, na voljo pa so paketi za štiri, deset in 20 številk. Za najdražji paket je treba odšteti 12,99 funta (14,16 evra).

Manj je lahko več

Pretiravanje staršev, ki bi pošiljali vsa svoja sporočila skozi to aplikacijo, pa seveda lahko ustvari popolnoma nasproten učinek. Ne le da bi s tem spodkopavali otrokov ugled med vrstniki, temveč bi lahko zelo ogrozili svoj odnos z otrokom.

Ne nazadnje, ali danes sploh še kakšen otrok, ki uporablja pametni telefon, ne ve, kako odstraniti aplikacijo, ki je ne mara?

Po drugi strani pa je tam, kjer so odnosi že tako ali tako dobri in kjer se ne bi pretiravalo s takšnimi sporočili, ta aplikacija lahko predstavlja način, kako v poplavi sporočil, ki smo jih deležni, poudariti, da neko sporočilo res zahteva takojšen odziv. Seveda pa to ni edini način, kako to doseči.

Ne spreglejte