Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Ponedeljek,
19. 1. 2015,
14.31

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

aplikacija iPhone Matic Tomšič

Ponedeljek, 19. 1. 2015, 14.31

6 let, 7 mesecev

Aplikacija, s katero lahko oči posodite slepim in slabovidnim (video)

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Be My Eyes je aplikacija za pametne telefone z Applovim operacijskim sistemom iOS, ki uporabnikom omogoča, da prek videoklicev pomagajo slepim in slabovidnim osebam.

Ljudem, ki imajo težave z vidom, prepreke vsak dan predstavljajo opravila, ki se drugim zdijo samoumevna: prečkanje ceste na prehodu brez semaforja, preverjanje roka uporabnosti prehranskih izdelkov, iskanje založenih predmetov. Dansko podjetje Thermodo je zato leta 2012 začelo razvijati aplikacijo Be My Eyes, ki slepim in slabovidnim omogoča, da za pomoč prek pametnega telefona iPhone prosijo videče uporabnike aplikacije.

Be My Eyes temelji na brezšivnih videoklicih, ki jih podpirajo novejši telefoni iPhone. Ko se slep oziroma slabovidni uporabnik znajde v zagati, prek funkcije VoiceOver, ki drsenje s prstom po zaslonu spremlja z glasovnim opisovanjem vsebine, aktivira aplikacijo in videoklic z videčim prostovoljcem, ki se nanj odzove. Nato mu prek kamere telefona pokaže, v čem je težava, pomočnik pa poskuša najti rešitev.

Posodi vid in zbiraj točke Od uradnega zagona Be My Eyes prejšnji četrtek je za pomoč prek aplikacije zaprosilo že 5.400 uporabnikov, prostovoljci pa so uspešno pomagali slabi polovici, je zapisano na uradni spletni strani dobrodelnega projekta. V storitev naj bi se registriralo že več kot 30 tisoč prostovoljcev in iskalcev pomoči. Prvih v sodelovanju v projektu ne spodbuja le dobra karma, temveč tudi sistem točkovanja in napredovanja, ki so ga deležni po določenem številu opravljenih dobrih del prek aplikacije Be My Eyes.

Hans Jorgen Wiberg, idejni oče projekta Be My Eyes, ki ima tudi sam težave z vidom, upa, da bo "rastoče število uporabnikov Be My Eyes, ki so pripravljeni nesebično pomagati ter osebni ponos postaviti na stranski tir in sprejeti pomoč, spremenilo življenja tistih, ki ne vidijo". Glede na podatke Svetovne zdravstvene organizacije WHO naj bi bilo na svetu kar 39 milijonov slepih in več kot 250 milijonov slabovidnih ljudi.

Ne spreglejte