Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
5. 10. 2017,
13.05

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38

Natisni članek

varovanje zasebnosti osebni podatki računalniška zaščita računalniška varnost

Četrtek, 5. 10. 2017, 13.05

4 leta, 5 mesecev

Podatkovni dolar – kaj je to?

Ali si predstavljate, da je vaša osebna fotografija, video ali zasebni pogovor lahko plačilno sredstvo?

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,38
Data Dollar Store | Foto Kaspersky Lab

Foto: Kaspersky Lab

Ravno na vrednost osebnih podatkov, ki jo posamezniki pogosto podcenjujejo, je opozorila trgovina Data Dollar Store v središču Londona, kjer je bilo ekskluzivna umetniška dela mogoče plačati le s fotografijo, videom ali nekim drugim osebnim podatkom.

Trgovina Data Dollar Store je poslovala dva septembrska dneva na postaji podzemne železnice Old Street v tehnološkem središču Londona. Ulični umetnik Ben Eine je v njej prodajal svoja nova in vedno prepoznavna dela, a posebnost trgovine je bila ta, da se teh njegovih del, ki jih praviloma prodajo, še preden pridejo do galerij, z denarjem ni dalo kupiti.

Prepoznavne črke tudi v Beli hiši

Morda najbolj znano Einovo delo je na ulici Middlesex Street, kjer je pred sedmimi leti izrisal celotno abecedo v slogu svojih značilnih črk. Ulice se je posledično oprijel vzdevek Alphabet Street. Einova slika Twenty First Century City je bila celo uradno državno darilo, ki ga je takratni britanski premier David Cameron podaril takratnemu ameriškemu predsedniku Baracku Obami.

Koliko so za nas vredni naši osebni podatki?

Temeljni namen te trgovine, ki jo je postavilo podjetje za računalniško varnost Kaspersky Lab, je povečati ozaveščenost o pomenu ter vrednosti osebnih podatkov in njihovega varovanja.

Z osebnimi podatki kot valuto želijo opozoriti na velike razsežnosti vprašanja deljenja informacij in celo kraj identitet.

Uporabniki se niti ob hitri rasti količine osebnih podatkov ne zavedajo, kako dragocena valuta so ti. Njihova vrednost ni odvisna od lokacije in ne niha z menjalnimi razmerji, pojasnjujejo pri družbi Kaspersky Lab. Svarijo, da je pomanjkanje zavedanja o dejanski vrednosti podatkov velika ovira pri ozaveščanju ljudi o pomenu varovanja zasebnih informacij.

Ko za "brezplačno" storitev damo svoje podatke, smo z njimi pravzaprav plačali!

"Ko določena spletna stran ponuja brezplačne storitve, v zameno pa ponudnik s podatki svojih uporabnikov ustvarja prihodke, bi moral uporabiti simbol podatkovnega dolarja in tako pokazati, da se je v tem procesu dejansko izvedla nekakšna oblika menjave," je prepričan glavni varnostni raziskovalec v družbi Kaspersky Lab David Emm.

"Preprosto je pozabiti na velike količine podatkov, ki jih delimo vsak dan. Občutek izgube ob odvzemu podatkov proti naši volji pa postane veliko bolj resničen, ko nekdo fizično odvzame naš telefon in se odloči, s katerimi podatki si bo postregel," je še povedal Emm.

Dve petini prebivalstva še vedno svojih naprav ne varuje pred napadi!

Zavest o pomenu varovanja je še vedno dokaj nizka. Kot so pri podjetju Kaspersky Lab ugotovili v globalni raziskavi, je že 29 odstotkov prebivalstva nekako utrpelo kibernetski napad, a kljub temu 39 odstotkov prebivalstva svojih naprav ne zaščiti pred napadi.

"Morali bi ceniti svoje podatke tako kot denar v svojih denarnicah in torbicah. Če imajo podatki vrednost, se lahko uporabijo kot način menjave ali za plačilo pri nakupu. Ključna je ustrezna zaščita, ki preprečuje tudi občutek neugodja zaradi kraje ali zlorabe podatkov," je sklenil Emm.

Ne spreglejte