Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
8. 3. 2017,
11.13

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

1

Natisni članek

Snap, Inc. snapchat Evan Spiegel Bobby Murphy

Sreda, 8. 3. 2017, 11.13

6 let, 6 mesecev

26-letnik čez noč postal bogatejši za 750 milijonov evrov

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,70

1

Evan Spiegel | Foto Reuters

Foto: Reuters

Evan Spiegel, direktor podjetja Snap, Inc., ki razvija zelo priljubljeno aplikacijo in družbeno omrežje Snapchat, je bil po uspešnem vstopu Snapa na newyorško borzo nagrajen s 37 milijoni delnic družbe. Zdaj je tudi njen največji delničar, njegova beseda pa bo pri odločanju o poslovnih odločitvah Snapa imela največjo težo.

Cena delnice Snap je bila ob koncu torkovega trgovanja na Wall Streetu 20,32 evra (21,44 dolarja), kar pomeni, da je Evan Spiegel vrednost svojega premoženja povečal za 751 milijonov evrov (oziroma skoraj 800 milijonov dolarjev), je poročal Business Insider.

Celotna vrednost premoženja enega najmlajših milijarderjev na svetu je sicer skoraj v celoti vezana na njegov lastniški delež v podjetju Snap, Forbes pa jo v tem trenutku ocenjuje na 4,64 milijarde evrov (4,9 milijarde dolarjev).

Snap je na borzo v New Yorku vstopil prejšnji četrtek in takoj postal uspešnica. Cena delnice je že prvi dan zrasla za 44 odstotkov. | Foto: Reuters Snap je na borzo v New Yorku vstopil prejšnji četrtek in takoj postal uspešnica. Cena delnice je že prvi dan zrasla za 44 odstotkov. Foto: Reuters

Kot je razvidno iz tega dokumenta, ki ga je podjetje Snap vložilo pri SEC (Komisija za vrednostne papirje in borzo ZDA), je bil Spiegel z dodatnimi delnicami nagrajen, ker je izpolnil obljubo, da bo podjetje spravil na newyorško borzo.

Spiegel bo imel zdaj zadnjo besedo

Dodatnih 37 milijonov delnic pomeni, da jih ima Evan Spiegel zdaj več od soustanovitelja podjetja Snap in njegovega tehničnega direktorja Bobbyja Murphyja.

Evan Spiegel (desno) in Bobby Murphy (levo) sta Snapchat ustanovila leta 2012. Spoznala sta se na kalifornijski univerzi Stanford. | Foto: Snapchat Evan Spiegel (desno) in Bobby Murphy (levo) sta Snapchat ustanovila leta 2012. Spoznala sta se na kalifornijski univerzi Stanford. Foto: Snapchat

Vsak od njiju ima sicer 113 milijonov delnic razreda A, 5,8 milijona delnic razreda B in 107 (Spiegel zdaj 144) milijonov delnic razreda C. Zadnje lastniku dajejo največjo pravico odločanja o potezah podjetja Snap.

Preberite tudi:

Evan Spiegel: Neverjetno življenje najmlajšega milijarderja na svetu

Bobby Murphy: Skrivnostni tehnološki genij, ki živi v prijateljevi senci

Ne spreglejte