Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
12. 5. 2016,
20.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38

Natisni članek

aplikacije

Četrtek, 12. 5. 2016, 20.00

6 let, 6 mesecev

Ste že slišali za te zanimive in uporabne brezplačne aplikacije?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,38
Aplikacije | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

V tokratnem izboru aplikacij za pametne telefone in tablice med drugim predstavljamo prav posebno budilko, orodje, ki pet pritiskov na zaslon združi v enega, eno najbolj priljubljenih mobilnih iger ter aplikacijo, ki veliko telefonom doda zelo pomembno funkcijo.

Wakie (Android, iPhone)

Aplikacija Wakie omogoča telefonske pogovore o različnih temah s popolnimi neznanci. Na začetku uporabe aplikacije nastavimo jezike, ki jih razumemo in znamo govoriti, Wakie pa nas bo nato samodejno povezal z ustreznimi sogovorniki.

Za slovenskega uporabnika najbolj zanimiva in zabavna funkcija aplikacije Wakie je verjetno njena budilka. Ob uri, ko se želimo zbuditi, nas bo poklical neznanec in nam zaželel dobro jutro.

Jutri ob 6.25 nas bo nekdo poklical in nam zaželel dobro jutro. Številka v rogu predstavlja število uporabnikov, ki se trenutno pogovarjajo z neznanci.  | Foto: Jutri ob 6.25 nas bo nekdo poklical in nam zaželel dobro jutro. Številka v rogu predstavlja število uporabnikov, ki se trenutno pogovarjajo z neznanci.

Nas je danes zbudil prijazen Turek, ki je tekoče govoril angleško, pred nekaj dnevi pa manj prijazen uporabnik, ki se je v telefon zadrl nekaj nerazločnega in nato začel žlobudrati po rusko.

IF by IFTTT (Android, iPhone)

IFTTT je akronim imena IF This, Then That oziroma Če to, potem tisto v slovenskem prevodu. Kaj to pomeni? Aplikacija uporabniku omogoča ustvarjanje tako imenovanih receptov, ki so pravzaprav zaporedja ukazov, s katerimi več dejanj na pametnem telefonu strnemo v eno in prihranimo čas.

Primer recepta za IFTTT: Če v aplikaciji Instagram uporabim kamero, vse fotografije in videoposnetke shrani v oblak Dropbox. | Foto: Primer recepta za IFTTT: Če v aplikaciji Instagram uporabim kamero, vse fotografije in videoposnetke shrani v oblak Dropbox.

Praktični primer delovanja aplikacije: z IFTTT lahko napravi povemo, da vsakič, ko odpremo Googlove zemljevide (Google Maps), vklopi anteno GPS in poviša svetlost zaslona. Še en primer: z receptom v IFTTT lahko na Facebooku objavljeno fotografijo samodejno objavimo še na Twitterju in Instagramu.

Waze (Android, iPhone)

Waze je aplikacija, prek katere dostopamo do ene največjih svetovnih skupnosti voznikov. Prek aplikacije prejemate obvestila o zastojih, policijskih kontrolah, prometnih nesrečah. Precej uporabnikov ima tudi v Sloveniji.

Pozor! Aplikacije Waze zaradi morebitnega ogrožanja varnosti na cesti ne uporabljajte med vožnjo, želene informacije poiščite, preden se usedete za volan.

Cerberus (Android)

Cerberus je orodje za zaščito pametnega telefona pred krajo oziroma krajo podatkov. Uporabniku med drugim omogoča, da napravo prek spletne strani cerberusapp.com upravlja na daljavo, jo zaklene z geslom, izsledi njeno lokacijo, na zaslonu prikaže sporočilo ali celo, če je to mogoče, fotografira oz. posname glas morebitnega tatu.

Predstavitev aplikacije Cerberus:

Slither.io (Android, iPhone)

Slither je trenutno ena najbolj priljubljenih iger na pametnih telefonih. Uporabnik v njej nadzoruje črva, ki se prehranjuje s svetlečimi pikami, ob tem pa postaja daljši in daljši. Igra je namenjena tekmovanju prek spleta, vodilni pa je tisti igralec, katerega črv je pojedel največ pik.

 | Foto:

Če se vaš črv z glavo zaleti v črva drugega igralca, je igre za vas konec, drugi igralci pa imajo nato možnost pridobiti vse vaše pike. Občasno je treba zato taktizirati in se s črvom nastavljati precej večjim. Če se zaletijo v vas, lahko poberete vse njihove pike in napredujete zelo hitro.

360 Security (Android)

Popoln komplet za varnost in hitro delovanje pametnega telefona. Uporabniku na enem mestu ponuja protivirusno zaščito, požarni zid, opozarjanje na nevarne aplikacije, sledenje lokaciji naprave ter optimizacijo hitrosti delovanja telefona in porabe baterije.

 | Foto:

Shazam (Android, iPhone)

Ste že kdaj na radiu slišali pesem, ki vam je všeč, pa ne poznate njenega naslova oziroma izvajalca. Pametni telefon povežite s spletom, vklopite aplikacijo Shazam in jo približajte zvočniku. Skoraj vedno vam bo povedala, koga in katero pesem poslušate.

 | Foto:

Tiny Flashlight (Android, iPhone)

Precej pametnih telefonov, sploh starejših, uporabnikom privzeto ne ponuja uporabe bliskavice fotoaparata kot priročne svetilke. To popravi aplikacija Tiny Flashlight, ki vsak telefon z bliskavico spremeni v žepno svetilko. Omogoča tudi uravnavanje svetlosti in utripanje v intervalih (SOS, na primer).

 | Foto:

AppLock (Android)

AppLock uporabniku omogoča, da z geslom zaklene dostop do drugih aplikacij in celo funkcij pametnega telefona. To pomeni, da mu po Facebooku, galeriji slik ali sporočilih SMS ne more šariti nihče, če pametni telefon morda pozabi ali izgubi ter obenem ne uporablja zaklepanja zaslona.

AppLock | Foto:

Ne spreglejte