Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sreda,
4. 5. 2016,
19.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Natisni članek

hekerji hekerski napad

Sreda, 4. 5. 2016, 19.49

6 let, 6 mesecev

Slovenske telefone napadajo prevaranti: "Pozdravljeni, v nevarnosti ste!"

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,55

1

Slovence na stacionarne telefonske številke kličejo prevaranti in se predstavljajo kot Microsoftova tehnična pomoč. Razlog za klic je domnevna okužba osebnega računalnika.

 | Foto:

Prevaranti nato od uporabnika v polomljeni angleščini zahtevajo, da jim omogoči oddaljeni dostop do svojega računalnika, ker lahko samo tako odpravijo težavo. Če uporabnik njihovi zahtevi ugodi, celo namerno onemogočijo delovanje računalnika in uporabnika napotijo na spletno stran, kjer mora vpisati številko kreditne kartice in kupiti program za zaščito sistema.

Kupnina zanj lahko znaša nekaj sto evrov, opozarjajo na centru za obravnavo incidentov s področja računalniške varnosti SI-CERT. Programa uporabnik seveda ne potrebuje, saj z njegovim računalnikom ni narobe nič. Če ga noče kupiti, prevaranti izbrišejo njegove datoteke ali kako drugače zablokirajo njegov računalnik.

Kako prepoznati poskus prevare:

Microsoftova tehnična pomoč vas po telefonu nikoli ne bo prosila za:

- oddaljeni dostop do vašega osebnega računalnika;

- številko kreditne kartice.

Videti je, da je klicatelj v Sloveniji, v resnici kliče iz tujine

Čeprav se na stacionarnem telefonu, ki ima to možnost, izpiše telefonska številka iz omrežne skupine 04, klici v resnici prihajajo iz tujine. Prevaranti uporabljajo trike, ki omogočajo potvarjanje lokalnih telefonskih številk.

Na centru SI-CERT vse uporabnike pozivajo, da naj, če prejmejo tovrsten telefonski klic, pogovor nemudoma prekinejo in jih o njem obvestijo na spletni naslov cert@cert.si. Navedejo naj točen čas klica, številko, s katere so prejeli klic, ime svojega telefonskega operaterja in svojo telefonsko številko.

Kako lažna Microsoftova podpora prepriča uporabnike, da je res nekaj narobe

Prevaranti se pri tem najpogosteje zanašajo na pomanjkljivo računalniško pismenost svojih tarč, opozarjajo na SI-CERT. Prek telefona jih pozovejo, naj na svojem osebnem računalniku z Windowsi odprejo orodje, kot je program Event Viewer.

Event Viewer omogoča pregled vsega dogajanja v sklopu operacijskega sistema, pogosto pa prikazuje tudi sicer nedolžne in nepomembne napake, ki so označene z rumenimi in rdečimi klicaji. | Foto: Event Viewer omogoča pregled vsega dogajanja v sklopu operacijskega sistema, pogosto pa prikazuje tudi sicer nedolžne in nepomembne napake, ki so označene z rumenimi in rdečimi klicaji.

Prevaranti uporabnike prepričajo, da je dogajanje v Event Viewerju znak okužbe računalnika. Nato zahtevajo, da za domnevno odpravo težave namestijo program, ki omogoča oddaljeni dostop do računalnika. Najpogosteje je to brezplačni Team Viewer. Z njim lahko prevarant prevzame nadzor nad uporabnikovim sistemom.

Ne spreglejte