Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
22. 4. 2008,
10.08

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 22. 4. 2008, 10.08

8 let, 3 mesece

O kazenskem zakoniku dokončno že v četrtek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Državni zbor je ob obstrukciji opozicijskih poslanskih skupin SD, LDS, Zares in Lipa opravil drugo branje predloga kazenskega zakonika.

O novem kazenskem zakoniku bodo poslanci predvidoma dokončno odločili že v četrtek. Opredelili so se do 23 vloženih dopolnil Poslanke in poslanci so se opredelili do 23 vloženih dopolnil. Največ so jih vložile koalicijske poslanske skupine SDS, NSi in SLS, večinoma pa so redakcijske narave in pripravljeni na podlagi mnenja zakonodajno-pravne službe, nekaj pa so jih predlagali poslanci Lipe.

V Lipi so predlagali tudi dve dopolnili, s katerima bi zvišali kazni za kazniva dejanja s področja spolne nedotakljivosti, a ju večina poslancev ni izglasovala. DZ pa je v predlog novega kazenskega zakonika vključil dvig najnižje možne izrečene kazni za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, in sicer z enega na tri leta.

Namesto zapora do dveh let možnost splošno koristnega dela Med drugim je državni zbor na predlog koalicije razširil tudi možnost izvršitve zaporne kazni z delom v splošno korist, in sicer tako, da bi se kazen zapora do dveh let lahko izvršila tudi s splošno koristnim delom.

Poslanska skupina Lipa je pri tej določbi predlagala, da bi ministrstvo za pravosodje pripravilo podzakonski akt, kjer bodo podrobneje opredeljene tiste funkcije oziroma izvajalci, ki lahko sodelujejo v okviru dela v splošno korist. Poslanska večina je takšen predlog zavrnila.

Drugo branje brez navzočnosti večine opozicijskih poslancev Državni zbor je sicer drugo branje novega kazenskega zakonika opravil brez navzočnosti večine opozicijskih poslancev. Že pred razpravo so v poslanskih skupinah SD, Zares in LDS napovedali, da pri obravnavi ne bodo sodelovali, saj ne želijo prevzeti soodgovornosti za po njihovem mnenju neprimeren postopek in vsebino zakonika. V Lipi pa so tedaj napovedali obstrukcijo v primeru, če poslanska večina ne bo prisluhnila njihovim predlogom. Ko so bila njihova dopolnila zavrnjena, so tudi oni zapustili dvorano.

Novosti: možnost dosmrtnega zapora in register pedofilov Predlog novega kazenskega zakonika sicer spreminja več kot polovico členov sedanjega zakonika. Pri tem novo besedilo uvaja številne novosti. Med drugim uvaja možnost dosmrtnega zapora ter register pedofilov. Veliko pozornost namenja predlog še kaznivim dejanjem zoper delovno razmerje in kaznivim dejanjem zoper gospodarstvo, ureja pa tudi kazniva dejanja zoper okolje.

Odvetniške tarife bodo določene z zakonom Poslanke in poslanci so opravili tudi drugo branje novele zakona o odvetništvu, s katero odvetniških tarif ne bo več določala odvetniška zbornica, pač pa bodo določene z zakonom. Kot je pojasnil pravosodni minister Lovro Šturm, bo zakon sicer določal nagrade odvetnikov, vendar pa bo tako kot do sedaj možen tudi drugačen dogovor med odvetnikom in stranko.

Novela tudi na novo ureja disciplinski postopek, uvaja možnost ustanovitve odvetniške družbe z omejeno odgovornostjo in podružnic, določa se zavarovanje poklicne odgovornosti, ukinja pa se volontersko pripravništvo. Odvetniki pa se bodo lahko sami odločali o uvrstitvi na seznam odvetnikov za zastopanje stranke po uradni dolžnosti ali v primeru izvajanja storitev brezplačne pravne pomoči.

Tudi o tem predlogu bo DZ glasoval v četrtek.

Ne spreglejte