Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Ponedeljek,
2. 5. 2016,
2.38

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

1

Natisni članek

Ponedeljek, 2. 5. 2016, 2.38

6 let, 7 mesecev

30 let od smrti Henrija Toivonena in epske skupine B, ki se naslednje leto vrača

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

1

Pred 30 leti sta se na Korziki z lancio delto S4 ubila Henri Toivonen in Sergio Cresto. To je bil konec epske skupine B, ki pa je posredno omogočil nadaljnji razvoj relija. Prihodnje leto – zraven bodo Volkswagen, Toyota, Hyundai, Citroën in posredno Ford – se bo z novimi tehničnimi pravili skupina B v moderni obliki ponovno rodila.

Skupina B proti formuli 1: Ste že poskusili lizati sladoled prek stekla? Dirkalniki skupine B so bile komaj še obvladljive avtomobilske pošasti. | Foto: Dirkalniki skupine B so bile komaj še obvladljive avtomobilske pošasti.

Pred dobrimi tridesetimi leti je klasični avtomobilski reli svojim privržencem ponudil tisto, česar jim ni mogla ponuditi precej bolj sterilna formule ena. Reli je kot produkt visoke tehnologije in avtomobilov, ki so bili vsaj navzven dokaj podobni tistim iz vsakdanjih prodajnih salonov in so zato ljudje lažje poistovetili z njimi, ponudil užitek iz neposredne bližine.

Gledati avtomobilsko dirko iz sto metrov oddaljene tribune ali pa le meter stran od ceste, kjer dirkalnik pridrvi mimo s hitrostjo blizu 200 kilometrov na uro, je kot bi poskušali slasten sladoled lizati prek stekla. Tovarne so lahko v obdobju skupine B dokaj enostavno in hitro homologirale dirkalnike, ki so prekipevali od moči in za takratno obdobje napredne lahke gradnje in tehnologije prenosa moči oziroma pogona. Iz dirke v dirko je bilo navdušenje ob progi večje in težje obvladljivo. Svetovni reli je z dolgimi dirkami postal skrajen preskus avtomobilskih tovarn, ki so se borile za prestižne zmage.

Toda ob vseh evforiji, ki je zajela tako tovarne, organizatorje relijev kot organizacijo FISA – športni del mednarodne avtomobilske zveze FIA – so odgovorni pozabili na skromnost in ponižnost. V strogo kolegialnem športu, kakršen je reli za razliko od formule ena, sta bili to nepogrešljivi lastnosti za dolgoročen uspeh. In tako je balon uspeha, ki se je z ustanovitvijo skupine B začel leta 1982, dokončno počil 2. maja leta 1986.

Video – nesreča Henrija Toivonena na Korziki leta 1986

Ognjeni zublji vzeli življenji Henrija Toivonena in sovoznika Sergia Cresta Henri Toivonen je bil eden najbolj priljubljenih, karizmatičnih in obetavnih voznikov svetovnega relija.  | Foto: Henri Toivonen je bil eden najbolj priljubljenih, karizmatičnih in obetavnih voznikov svetovnega relija.

Pred natanko 30 leti se je vozila asfaltna klasika na Korziki. Znameniti reli tisočerih ovinkov, ki so bili z dirkalniki skupine B – ti so prekipevali od 500 do 700 »konjev« - še posebej težko obvladljivi. Konkurenca je bila velika, reli pa skrajno dolg. Hitrostne preizkušnje so bile dolge tudi več kot 50 kilometrov. Najbolj odločen ritem si je zadal finski dirkač Henri Toivonen (lancia delta S4), ki je na reliju vozil bolan in ves čas dobival zdravila proti povišani telesni temperaturi. Vseeno pa je vozil odlično in bežal tovarniškim audijem, peugeotom in lanciam. Dobil je 12 hitrostnih preizkušenj, od katerih jih je bilo kar pet daljših od 50 kilometrov. Ko je prispel v servisni postanek v Corte, je imel že skoraj tri minute prednosti.

Mehaniki Lancie so napolnili obe stolitrski posodi z visokooktanskim bencinskim gorivom, ki sta bili zaradi boljše razporeditve teže nameščeni pod sedežem Toivonena in njegovega ameriškega sovoznika Sergia Cresta. Takrat so ju zadnjič videli živa. V cilju naslednje osemnajste hitrostne preizkušnje med Cortejem in Taverno nista pripeljala v cilj. Sedem kilometrov po štartu, med spustom s prelaza Col d'Ominande sta v levem ovinku nenadoma zapeljala s ceste. Lancia delta S4 je ob udarcu v drevo, ena izmed vej je domnevno predrla posodo za gorivo, eksplodirala.

Sovoznik Tiziano Siviero, desna roka Toivonenovega moštvenega kolega Massima Biasiona, je po radijski zvezi v cilj hjtrostne preizkušnje s tresočim glasom sporočal, naj vendar kar najhitreje na mesto nesreče pošljejo reševalna vozila. Toda tako Toivonen kot Cresto sta bila v ognjenih zubljih na mestu mrtva.

Video – na mestu nesreče stoji spomenik s svežim cvetjem in spominki

Lancia je na istem reliju v dveh letih izgubila tri člane ekipe

Tragična nesreča je bila zadnji udarec skupini B. Leto dni pred tem se je na istem reliju ubil voznik Lancie Attilo Bettega, le dober mesec prej pa so v nesreči na Portugalskem umrli trije gledalci. Takoj po reliju na Korziki – tovarniško moštvo Lancie je svoje dirkalnike umaknilo, pravega dirkanja in polivanja s šampanjcem voznika Peugeota Bruna Sabyja prav tako ni bilo – je FISA s predsednikom Jeanom-Marie Balestrom napovedala ukinitev skupine B ob koncu leta 1986.

Volkswagnova skica dirkalnika za svetovno prvenstvo v letu 2017. Nemci so v zadnjih letih le redko premagani, pospešeno pa že razvijajo nov adut za zmagovanje v prihodnjih letih. | Foto: Volkswagnova skica dirkalnika za svetovno prvenstvo v letu 2017. Nemci so v zadnjih letih le redko premagani, pospešeno pa že razvijajo nov adut za zmagovanje v prihodnjih letih.

Tragična nesreča, ki je poskrbela za poznejši velik napredek

Po 30 letih se v svetovnem avtomobilskem dirkanju spet prihaja moderna reinkarnacija skupine B. S temi avtomobili v osnovi ni bilo nič narobe, le odgovorne je zaslepil strm vzpon priljubljenosti relija in tako so pozabili na vzporeden razvoj tehnološke dovršenosti vozil, varnosti in boljše organizacije relijev.

Čeprav je bila smrt Toivonena in Cresta tragična in zavoljo njegove velike priljubljenosti ter zmagovalnega potenciala tudi zelo pretresljiva, je poskrbela za poznejšo evolucijo relija na najvišji ravni. Tovarne so dobile na voljo veliko manj »konjskih« moči in manj svobode pri razvoju avtomobilov, ki so postali še bolj podobni vsakdanjim različicam. Inženirji so veliko več pozornosti namenili geometriji podvozja, učinkovitosti pogona, v vseh pomembnejših sklopih se je pojavila elektronika. Veliko boljša je postala tudi pasivna varnost. Vsi dirkalniki imajo oddajnik GPS, organizatorji imajo na voljo helikopterje za hitro reševanje …

Video - Kako je Sebastien Ogier testiral Volkswagnov dirkalnik za sezono 2017:

30 let pozneje: dirkalniki WRC bodo postali močnejši, lažji in navzen bistveno atraktivnejši

Pred 30 leti je bilo v svetovnem prvenstvu pet proizvajalcev – Lancia, Peugeot, Audi, Ford in MG. Prihodnje leto bodo v reliju uradno sodelovali štirje – Volkswagen, Toyota, Hyundai, Citroen, posredno pa prek zasebne ekipe M-Sport tudi Ford. Novi tehnični pravilnik bo omogočil nadaljnji razvoj dirkalnikov WRC v smeri nekdanje skupine B. Dobili bodo izrazitejše aerodinamične dodatke in več moči, prenos moči pa bo zaradi povratka elektronskega sredinskega diferenciala še učinkovitejši. Dirkalniki bodo torej navzven bolj atraktivni in vpadljivi, na cestah pa še hitrejši.

Volkswagnov polo R WRC bo imel lahko restriktor dovoda zraka v turbinski polnilnik večji za tri milimetre, kar namesto zdajšnjih 318 "konjev" prinaša kar 380 "konjev". Če je zdaj najmanjša dovoljena masa avtomobil 1.200 kilogramov, bo prihodnje leto le še 1.175 kilogramov. Dirkalniki so torej dobili več moči, manjšo maso in učinkovitejši prenos vse moči na cestno podlago.

Prejšnji mesec je tudi Citroen že testiral novo generacijo dirkalnika DS3 WRC. | Foto: Prejšnji mesec je tudi Citroen že testiral novo generacijo dirkalnika DS3 WRC.

Volkswagen in Citroen kot prva testirala dirkalnika za sezono 2017

Volkswagen je že sredi aprila na testiranje poslal svoj dirkalnik za naslednje leto in vtisi po prvih kilometrih so kajpak zelo pozitivni. Nemci v zadnjih letih narekujejo ritem v klasičnem reliju in bodo zavoljo visokega proračuna in zelo izkušene kombinacije vodstva ekipe (poslavlja se sicer direktor Jost Capito) in svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja, za vse trd oreh. Nov dirkalnik so izdelali tudi pri Citroenu, kjer je letos prioriteta prav priprava na naslednjo sezono.

"Že ko sem naš dirkalnik spremljal na prvem testiranju, je ta potrdil vse naše domneve. Želeli smo bolj atraktiven avtomobil, ki bi imel bolj vpadljiv zvok in bi dajal večji občutek dinamičnosti. Pomembna bo tudi aerodinamika. Prek sodelovanja v svetovnem prvenstvu WTCC smo dobili veliko izkušenj na tem področju. Navijači bodo novo generacijo dirkalnikov WRC zagotovo vzljubili," je povedal Yves Matton, vodja Citroen Sporta.

Je lahko Toyota na športnem odru kos uigranemu orkestru Volkswagna?

Tudi povratnica Toyota, ki je razvoj moštva in dirkalnika zaupala nekdanjemu svetovnemu prvaku Tommiju Makinenu, ima končno prvi dirkalnik. Yarisa WRC je na Finskem najprej testiral kar Makinen. Težava Toyote bo vozniška zasedba, saj prostih vrhunskih voznikov za zdaj ni. Še odkritje lanske sezone Haydena Paddona v svojih vrstah že trdno držijo pri Hyundaiu. Korejci bodo podobno kot M-Sport svoj dirkalnik za leto 2017 začeli testirati poleti.

Ne spreglejte