Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
16.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 16.24

8 let

Jaguar XKSS je bil civilna različica jaguarja D-type

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kljub uspehom na dirkališčih je Jaguar po umiku z avtomobilskih dirk leta 1956 le s težavo našel kupce za preostale primerke uspešnega dirkalnika jaguarja D-type.

Izhod iz zagate

V tovarni so se zato odločili, da bodo preostale dirkalnike predelali v cestni športni avtomobil, ki je dobil oznako jaguar XKSS.

Večina sprememb je bila bolj kozmetične narave, s tehničnimi izboljšavami pa so avtomobil predvsem prilagodili zahtevam vožnje po javnih cestah.

Z zadka so zato odstranili značilno navpično krilce, umaknili pa so tudi greben, ki je med seboj delil kabini voznika in sovoznika, in oba sedeža združili v skupni kabini. Avtomobil je dobil tudi pravo vetrobransko steklo, bočna vrata s šipama, zložljivo platneno streho in kromirana odbijača spredaj in zadaj.

921 kilogramov težak avtomobil je poganjal 3,5-litrski vrstni šestvaljni motor XK6 z dvema odmičnima gredema nad motorno glavo, tremi Webrovimi uplinjači in največjo močjo 250 "konjev", ki ga je v dobrih sedmih sekundah pospešil do hitrosti 100 kilometrov na uro, največja hitrost pa je znašala dobrih 240 kilometrov na uro.

K temu je vsekakor pripomogla tudi lahka aluminijasta samonosna karoserija.

McQueenov najljubši avtomobil

Jaguar je sprva načrtoval proizvodnjo 25 jaguarjev XKSS, a mu je načrte prekrižala nezgoda. Dvanajstega februarja 1957 je namreč tovarno na Browns Lane v Coventryju prizadel hud požar, v katerem je zgorelo tudi devet nedokončanih jaguarjev XKSS.

Končno število se je tako ustavilo pri šestnajstih, ki so jih večinoma prodali v ZDA.

Primerek v britanski zeleni barvi je kupil tudi filmski zvezdnik Steve McQueen, ki ga je poimenoval kar "zelena podgana" (Green Rat) in z njim pogosto kalil nočni mir na Mulholland Drive.

McQueen je avtomobil kupil leta 1959 in ga prodal leta 1969, a mu je bilo za njim menda tako žal, da ge je leta 1977 spet kupil, tokrat modrega, in se z njim vozil vse do smrti novembra 1980.

Ne spreglejte