SiolNET. Avtomoto Testi
2,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Volkswagen golf alltrack, tekma za univerzalnost s štirikolesnim pogonom in terenskim značajem

2,90

termometer

Volkswagen golf alltrack 2,0 TDI 4motion - fotogalerija testnega vozila
Foto: Vinko Kernc

Menda je jasno in razumljivo: povsem univerzalnega avtomobila ni, so pa bolj ali manj dobri približki. Golf alltrack, še posebej v tem paketu tehnike in opreme, je eden takšnih.

Poudarki:

Golf alltrack je vedno tudi variant. Torej kombi oziroma karavan z velikim in uporabnim prtljažnikom. Golf alltrack je vedno tudi variant. Torej kombi oziroma karavan z velikim in uporabnim prtljažnikom. Foto: Vinko Kernc

Nekoliko bolj zaščitena karoserija na spodnjem delu in večja oddaljenost od tal sta že v osnovi za marsikoga dobrodošli spremembi za vožnjo kje drugje kot zgolj po mestnih cestah. Alltrack ima še serijski štirikolesni pogon in njemu prirejeno dodatno terensko nastavitev vozne dinamike.

Pri Volkswagnu očitno menijo, da so kupci alltracka premožnejši, zato je ta tudi bolje serijsko opremljen, in da jim je prostor za prtljago zelo pomemben, zato je alltrack vselej le variant. Kombinacija se zdi tudi v resnici zelo univerzalna.

Izbrani motor je najzmogljivejši mogoči turbodizel, kar omogoča tudi zelo visoka potovalna hitrostna povprečja, a hkrati še vedno zmerno porabo, ta se na testu ni nikoli dvignila nad 8,2 litra (ternska in zelo dinamična vožnja). Z nežno nogo na plinu je lahko tudi zelo varčen. Da, kdor vozi varčno, se bo s porabo lahko spustil krepko pod šest litrov. DSG pa je še vedno zelo privlačna domislica.

Motor: 2,0-litrski turbodizelski štirivaljnik (135 kW)
Poraba na testu: 6,3 litra na 100 kilometrov
Cena testnega vozila: 35.982,38 EUR

Golf alltrack: družinski avtomobil za nedeljske izlete po cestah, ki jih na običajnih zemljevidih ni. Golf alltrack: družinski avtomobil za nedeljske izlete po cestah, ki jih na običajnih zemljevidih ni. Foto: Vinko Kernc

Cena testnega vozila: 35.982,38 EUR

Cena osnovne različice: 26.835 EUR (volkswagen golf alltrack 1.6 TDI 81 kW 4motion)

Osnovna cena testnega vozila: 31.122,17 EUR (volkswagen golf alltrack 2.0 TDI 135 kW DSG 4motion)

Dodatna oprema: 4.860,21 EUR

bela barva (130,64 EUR), dodatno zatemnjene zadnje šipe (291,18 EUR), črna stropna obloga (175,35 EUR), športna prednja sedeža (426,30 EUR), biksenonska žarometa z dnevnimi lučmi LED (1055,30 EUR), radio-navigacijski sistem discover media (656,35 EUR), električno pomično panoramsko strešno okno (1272,48 EUR), v usnje odet trikrak volanski obroč s komandami (61,13 EUR), aluminijasta platišča canyon (791,48 EUR)

Golf, stalnica od leta 1974: morda najprepoznavnejši avtomobil na naših tleh

Platišča: skupaj z gumami dostojna tudi za golf GTI. Platišča: skupaj z gumami dostojna tudi za golf GTI. Foto: Vinko Kernc

O avtomobilu, ki se zdi najbolj priljubljen in zaželen v naših krajih, je težko povedati kaj novega. Volkswagnov golf si na neki način to tudi zasluži: ljudje sicer ob njem ne kričijo od navdušenja, kot so (pretežno dekleta) leta 1964, ko so Beatli prvič zaigrali v ZDA, a njegova pojavnost na naših cestah pove veliko. Pravzaprav vse. Tudi na teh straneh ste o njem prebrali že marsikaj; tudi to, da je že vsaj od četrte generacije naprej zadržano, konvencionalno oblikovan in da se na njegovi zunanjosti spreminjajo bolj ali manj le manjši elementi, ki mu določajo umestitev v časovno premico. Zdaj ima pač veliko vodoravnih črt na sprednjem delu in luči, ki izkazujejo današnji trenutek mode in tehnike.

Golf alltrack: golf malo drugače

Kokpit: povsem enak kot v običajnih golfih. Kokpit: povsem enak kot v običajnih golfih. Foto: Vinko Kernc

Golfov se je z vsako generacijo, morda je vmes tudi kakšna izjema, zgodilo vedno več; danes je med njimi tudi alltrack in ni treba znati dosti angleškega jezika, da razumete, kam ta pes taco moli. V osnovi bi rad povedal, da si upa na vsako pot, kar daje vedeti, da je pripravljen na marsikatero podlago, a tudi to, da govori o poteh, ne o brezpotjih. Velja si zapomniti predvsem zadnje. A tudi kot alltrack je golf znotraj – golf, z vsemi (in strogo tehnično gledano) pretežno dobrimi lastnostmi. Vsak voznik "običajnega" golfa se bo takoj počutil domače, razlik praktično ni. Je pa treba vedeti, da alltrack ne pomeni zgolj drugačne, bolj univerzalne cestne namembnosti, pač pa tudi v osnovi bogatejši paket opreme.

Doplačila ga podražijo, a tudi izboljšajo. Med njimi velja pohvaliti športna sedeža z zelo dobrim in še udobno čvrstim bočnim oprijemom, odličen navigacijski sistem z intuitivnim menijem in z dovolj informacijami, pa seveda veliko panoramsko, električno dvižno in pomično strešno okno vključno z električnim pomikom senčila, ki spusti v notranjost veliko svetlobe. Morda je zadnje še najmanj nujno in praktično, še posebej če upoštevate razmeroma velik dodaten strošek.

Alltrack: poti, ki so daleč od urejenih asfaltnih, mu ne predstavljajo večjih težav. Alltrack: poti, ki so daleč od urejenih asfaltnih, mu ne predstavljajo večjih težav. Foto: Vinko Kernc

V notranjosti je prepoznaven le po dveh dodatkih: pogonu in dodatnih "terenskih" možnostih v meniju

Osrednji zaslon ponuja pet mogočih dodatnih merilnikov (največ pa tri hkrati), namenjenih predvsem vožnjam daleč od velikih mest. Osrednji zaslon ponuja pet mogočih dodatnih merilnikov (največ pa tri hkrati), namenjenih predvsem vožnjam daleč od velikih mest. Foto: Vinko Kernc

Volkswagnov informacijski sistem je že nekaj časa (lahko) vzor avtomobilski industriji in ker je tole, kot rečeno, opremsko bogatejša različica, je vozniku na voljo kar trojen potovalni računalnik znotraj bloka merilnikov, a tudi na osrednjem zaslonu. Alltrack prinaša dve posebnosti, opazne v notranjosti: prvič, napis 4motion pred prestavno ročico pove, da je pod trebuhom stalen štirikolesni pogon, in drugič, v meniju osrednjega zaslona najdete tudi prikaz dodatnih merilnikov: za temperaturo hladilne tekočine, temperaturo motornega olja, za nadmorsko višino (ta podatek je sicer vedno na voljo pri prikazu navigacijskega sistema), za zasuk volanskega obroča in kompas.

Voznik si hkrati lahko nastavi tri poljubne od naštetih; na slabih podlagah lahko včasih zelo prav pride tisti za zasuk volana, radovednežem pa bosta tudi kompas in nadmorska višina prišla prav za orientacijo v prostoru.

Zaradi večvodilske zadnje preme le redko kolo ostane v zraku. In če že, seveda le zadnje. Zaradi večvodilske zadnje preme le redko kolo ostane v zraku. In če že, seveda le zadnje. Foto: Vinko Kernc

Dodatna terenska nastavitev vozne dinamike in – športne cestne gume

Volkswagen golf alltrack 2,0 TDI 4motion - fotogalerija testnega vozila Foto: Vinko Kernc

Alltrack je za dva centimetra bolj oddaljen od tal (15 namesto 13), kar kliče po preizkus na slabših poteh. Med možnostmi, ki jih ponuja nastavitev vozne dinamike, je pri alltracku tudi terenska nastavitev; ta vključuje zelo uporabno funkcijo nadzora nad hitrostjo pri spustu, za "terensko" vožnjo zelo primerno regresivno karakteristiko stopalke plina (prav večji hod stopalke za plin za isti učinek kot sicer) in terensko kalibracijo zavornega ABS, ki pride še posebej prav v snegu ali blatu. Vsekakor ne zgrešite nič, če jo vklopite, ko gre pod kolesi za nohte.

V testnem alltracku je bil najzmogljivejši mogoči turbodizel, kar pomeni čudovit navor, primeren tudi za najbolj ekstremne mogoče podlage, a tudi veliko motorno moč, ki ga požene precej prek 200 kilometrov na uro, in to zlahka. A tu pride do navzkrižja interesov: velike hitrosti in slaba podlaga nimajo enakih zahtev za gume. Tule so bile (na lepih lahkih platiščih) nameščene gume s hitrostnim indeksom W(!), ki bi jih bil vesel tudi GTI, in od njih je skoraj nesramno pričakovati dober pogon na slabi podlagi. Pa vendar lahko alltrack tudi z njimi preseneti na podlagi, ki ni asfaltna.

Pogonska kombinacija golfa alltrack je še najbolj vesela makadamskih podlag. Pogonska kombinacija golfa alltrack je še najbolj vesela makadamskih podlag. Foto: Vinko Kernc

Če je treba najti zabavo v vožnji, je to z alltrackom zagotovo na makadamu

Za vsaj za silo urejeno makadamsko cesto bi lahko rekli, da je pravo okolje za alltrack – tudi z gumami goodyear efficient grip performance. Povprečno zahtevnemu vozniku bo pogon ponujal varno križarjenje pri zmernih hitrostih, izkušeni voznik pa bo lahko izkusil prednosti sredinskega haldexa pete generacije, ki zna, če presodi, da je tako prav, ves navor preusmeriti na zadnji kolesi. To v praksi pomeni, da lahko voznik z dodajanjem plina pomaga pri krmiljenju, saj zdrs zadnjih koles pomeni uhajanje zadka iz ovinka oziroma obračanje vozila v ovinek. Zelo pomaga, če je pri tem stabilizacijski ESP nastavljen na športen način delovanja (izklop ni mogoč), skoraj nujno pa je izbrati ročni način pretikanja dvosklopčnega menjalnika DSG.

Nagajivo (pre)hiter stop/start in kdaj je dobro izklopiti ASR

Volkswagen golf alltrack 2,0 TDI 4motion - fotogalerija testnega vozila Foto: Vinko Kernc

Volkswagnov dvosklopčnik DSG je morda še vedno najboljša različica takšnega menjalnika med avtomobili srednjega cenovnega razreda. Tule se pokaže ena sama slabost v povezavi z njim: ko voznik zaustavi, da bi (na primer) zapeljal vzvratno, je sistem stop/start tako hiter, da se tudi, ko voznik hitro prestavi v vzvratno prestavo, motor za kake pol sekunde zaustavi in znova zažene.

Pomislite, kolikokrat se to zgodi, če malo nerodno parkirate vzvratno in popravljate. Povsem nepotrebni zagoni motorja zagotovo niso v prid trajnosti vpletenih sistemov.

Volkswagnov dvosklopčnik DSG je morda še vedno najboljša različica takšnega menjalnika med avtomobili srednjega cenovnega razreda. Volkswagnov dvosklopčnik DSG je morda še vedno najboljša različica takšnega menjalnika med avtomobili srednjega cenovnega razreda. Foto: Vinko Kernc

V vsem drugem je DSG odličen in morda najbolj univerzalen menjalnik nasploh – lahko je prijazen tako do lagodne vožnje željnega voznika kot do adrenalinskega odvisnika med ovinki.

Tudi na "terenu" je (še posebej v osnovnem, torej samodejnem načinu) zelo pripraven, ima pa tudi slabost: na malce bolj strmem vzponu s slabo podlago pusti vrteti motor v nepotrebno visoke vrtljaje, kar daje pri počasni vožnji misliti, da zdrsuje sklopka.

Stvar v veliki meri odpravi izklop sistema nad zdrsom pogonskih koles ASR – takrat se avtomobil z dosti manj motornimi vrtljaji lepo vzpenja.

Kljub štirikolesnemu pogonu je pod prtljažnikom (in namesto rezervnega kolesa, čeprav v tak avtomobil spada) še velik dodaten prostor. Kljub štirikolesnemu pogonu je pod prtljažnikom (in namesto rezervnega kolesa, čeprav v tak avtomobil spada) še velik dodaten prostor. Foto: Vinko Kernc

Njegova naloga je vendarle biti najbolj univerzalen golf. In to mu uspeva.

Zadnja klop je deljiva v razmerju 40:20:40. Dobra rešitev tudi za prevoz daljših predmetov. Zadnja klop je deljiva v razmerju 40:20:40. Dobra rešitev tudi za prevoz daljših predmetov. Foto: Vinko Kernc

Vsekakor velja znova ponoviti: treba je razumeti in poznati (terenske) zmožnosti avtomobila in si za takšno vožnjo nabrati nekaj izkušenj. Drugače je seveda na urejenih cestah: velike motorne zmogljivosti, hiter DSG z zavolanskimi ušesi, natančen volan in odlično podvozje se zlahka spopadejo s športno vožnjo in če se vam vseeno zgodi, da zdrsnete, hitro vskoči še štirikolesni pogon. Seveda se na mejah že pozna daljši zadnji previs oziroma dodatna masa za zadnjo osjo, kar sicer ni prav nič nevarno, je pa malce neprijetno.

Ampak golf alltrack želi biti vsaj najbolj univerzalen golf, če ne še kaj več. Ni visok kot (golf) touran, zato je poraba pri večjih hitrostih (avtoceste) zmernejša; je dolg, zato je v zadku uporaben (odlično prilagodljiv) velik prtljažnik; ima štirikolesni pogon s haldexom, da je gibčen na slabi podlagi, a da ne obremenjuje po nepotrebnem zadnjega kolesnega para (manjša poraba!), ko to ni potrebno; in je malce dvignjen, da mu sneg, blato ali travnik pozneje pridejo do živega. Prostora je dovolj za povprečno družino, zmogljivosti za visoka hitrostna povprečja, opreme pa za bolj izbirčne. Samo še s ceno se je treba sprijazniti.


Za pikolovce

Na stropu so štiri bralne lučke, po dve spredaj in zadaj. Zelo dobro. Vsaka ima svoj gumb za vklop, le voznikova ne – njej namenjen gumb vklopi vse štiri lučke. Zakaj? Kaj pa če potniki ponoči dremajo? In še: zakaj na volanskem obroču pri vseh gumbih ni tistega za pavzo avdiosistema?


Alltrack se z za dva centimetra bolj oddaljenim trebuhom od tal (15 namesto 13) kar ponuja za preskus na slabših poteh. Med možnostmi, ki jih ponuja nastavitev vozne dinamike, je pri alltracku tudi terenska nastavitev; ta vključuje zelo uporabno funkcijo nadzora nad hitrostjo pri spustu. Alltrack se z za dva centimetra bolj oddaljenim trebuhom od tal (15 namesto 13) kar ponuja za preskus na slabših poteh. Med možnostmi, ki jih ponuja nastavitev vozne dinamike, je pri alltracku tudi terenska nastavitev; ta vključuje zelo uporabno funkcijo nadzora nad hitrostjo pri spustu. Foto: Vinko Kernc

Tehnični podatki: Volkswagen golf alltrack 2.0 TDI 135 kW DSG 4motion

spodnji srednji razred, karavan; 5 vrat, 5 sedežev

Motor: dizelski, tekočinsko hlajeni, prisilno polnjeni 4-valjni, 16V; delovna prostornina: 1968 cm3; največja moč: 135 kW pri 3500 do 4000 vrt/min, največji navor: 380 Nm pri 1750 do 3250 vrt/min

Prenos moči: pogon na vsa kolesa; 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko in z zavolanskimi ušesi za ročno pretikanje; pnevmatike: 225/45 R 18 W

Mere, mase: dolžina: 4578 mm, širina: 1799 mm, višina: 1515 mm; medosna razdalja: 2630 mm; premer kroga obračanja: 10,9 m; masa praznega vozila: 1584 kg; največja dovoljena masa: 2080 kg; največja dovoljena masa priklopnika: 750 kg (lahki priklopnik) / 2000 kg (z naletno zavoro); prostornina prtljažnika: 605 – 162 l

Zmogljivosti in poraba: največja hitrost: 219 km/h; čas pospeševanja od 0 do 100 km/h: 7,8 s; mestna vožnja: 5,6 l/100 km, odprte ceste: 4,5 l/100 km, kombinirano: 4,9 l/100 km; povprečna avtonomija: 1122 km; prostornina posode za gorivo: 55 l; emisije: 129 g CO2/km, Euro 6

Varnost: čelni in stranski zračni blazini za voznika in sovoznika, zračni zavesi; 2x isofix; ABS; nadzor zdrsa pogonskih koles; nadzor stabilnosti vozila ESP; nadzor tlaka v gumah; sistem za nadzor utrujenosti voznika; ocena NCAP: 5 zvezdic (2012)

Oprema: 18-palčna ulita platišča, vzdolžna strešna nosilca, dnevne luči LED in biksenonska žarometa, dodatno zatemnjena zadnja stekla, električno pomično in dvižno panoramsko strešno okno z električnim pomikom senčila, daljinsko centralno zaklepanje, električno pomični ogrevani ogledali, usnjen volanski obroč nastavljiv po višini in osi s stikali za upravljanje, električna parkirna zavora, voznikov in sovoznikov sedež nastavljiva po višini in v ledvenem delu, naslon za roke spredaj in zadaj, navigacijska naprava, nastavitev vozne dinamike (eco, normal, sport, individual, offroad), dodatni digitalni merilniki za terensko vožnjo, trojni potovalni računalnik, avdiosistem z vhodu USB, AUX in 2× SD, Bluetooth, tipalo za dež, tempomat in omejevalnik hitrosti, električno krmiljena ročna zavora, pomoč pri speljevanju v klanec, parkirna tipala spredaj in zadaj z zvočnim in s slikovnim prikazom, 3-stopenjska samodejna dvopodročna klimatska naprava, zaprt osvetljen in hlajen predal s ključavnico pred sovoznikom, zadnja klop deljiva v razmerju 40/20/40, dve 12-voltni vtičnici

Garancija: šestletno Jamstvo 6Plus, časovno neomejena mobilna garancija ob pogojih rednega servisiranja

Golf alltrack ima bogatejšo serijsko opremo in vselej 4-kolesni pogon, zato je že v osnovi precej dražji. Bi se odločili zanj, če bi bil na voljo z manj opreme in s pogonom spredaj?

  • da, ker ne opreme ne pogona ne potrebujem 27
  • ne, ker je smisel alltracka prav v pogonu 193
  • ne, ker me bolj moti, da je na voljo zgolj kot variant 6
Oddanih 226 glasov

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin