Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2008,
17.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 21. 2. 2008, 17.19

8 let

Seat alhambra 1,9 TDI

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Alhambra tudi v svojih zrelih letih noče v pokoj in še vedno velja za uporabno enoprostorno vozilo. Tekmecem se zoperstavlja z bencinskim turbomotorjem in s TDI-ji treh različnih moči.

Alhambra se še kar drži, čeprav njena proizvodnja teče že deseto leto, nazadnje pa je bila prenovljena leta 2000. Preizkusili smo malo bolj umirjeno 85-kilovatno različico, zato pa polno naloženo in še Thulejev prtljažnik smo ji nataknili na streho.

Zunanjost, notranjost

Našemu opisu vozila, ki smo ga preizkusili v začetku leta 2004 ni kaj dodati, lahko pa znova poudarimo uporabno notranjost alhambre. Pri tem mislimo na enostavne manipulacije s sedeži in številne predale, predvsem tiste zaprte. Ugajajo podrobnosti, kot na primer ogrevanje vetrobranskega stekla, po višini nastavljiva pasova tudi v drugi vrsti ter vzglavniki, ki so na vseh sedežih pomični tudi po naklonu. V potniški prostor smo za test namestili tudi električni skuter, na streho pa dva bicikla. Izbrali smo Thulejeve prečne nosilce in nosilca za kolesi, saj to svetovno znamko priporočajo tudi prodajalci vozil Seat. Med različnimi prtljažnimi možnostmi (ne samo za transport biciklov), ki jih ponuja Thule, smo uporabili nosilca "na klipsno". Gre za enostavno pritrjevanje, sicer pa velja, da naj se za strešni prevoz koles odločajo samo tisti, ki jim ni težko vzdigovati kolesa nad ostrešje vozila. Alhambra je namreč visoka okrogel meter osemdeset. Glede notranjosti pa še tole: šest ljudi se v kombinaciji sedežev 2-3-1 ni prav nič pritoževalo nad prostornostjo, res pa je, da bi lahko bil tisti potnik v tretji vrsti upravičeno vsaj malo kritičen.

Vozne lastnosti

Seat na svojih vozilih uveljavlja športno usmerjenost, ki se pri enoprostorni alhambri kaže kot nekakšen odklon od osnovnega namena. V umirjenem enoprostorcu je pred voznikom kar šest okroglih merilnikov, poleg običajnih še voltmeter in prikaz temperature olja. Športnost se nadaljuje še z usnjem na volanu, prestavah in ročni zavori. Podvozje je sicer sposobno dovolj dolgo prenašati in nevtralizirati vozniške hitrostne izbruhe. Tudi potniki z ne preveč razsežnimi postavami v drugi in zlasti tretji vrsti so pri tem dobro umeščeni na svojih sedežih. Vseeno pa je koristno (velja za večino enoprostorcev), če se na strehi kdaj nahaja kakšno kolo, ki sili voznika k umirjeni vožnji. Thule sicer kljubuje bočnim obremenitvam, pospeševanju in zaviranju, res pa smo krmili obeh koles povezali skupaj. Pri uvozniku pravijo, da za to ni bilo potrebe, nam pa je vse skupaj vsaj izgledalo bolj togo.

Zmogljivosti, poraba

115 konj smo preizkusili v povsem drugačnih razmerah kot tistih 130 pred letom dni. Avto je bil večinoma polno naložen, za sorazmerno visoko povprečno porabo (8,2 l/100 km) pa sta skrbeli dve kolesi na strešnem prtljažniku. Zmogljivosti TDI motorja v testni različici so nasploh dovolj usklajene z namenom vozila, le včasih se zazna "turboluknja". Okoli 180-stopinjskih ovinkov navkreber ga v drugi prestavi zmanjka, kadar je polno naložen. Pri praznem vozilu te težave ni, iz območja okoli 1000 vrtljajev se izvleče in nikoli ne "crkne", kar se pri navitih TDI-jih sicer kdaj zgodi. Med vožnjo po avtocesti smo si hitrost vožnje v šesti prestavi s tempomatom nastavili na 110 (to pomeni dejansko 107 km/h), več se nam ni zdelo primerno zaradi tovora na strehi. Pri tej hitrosti je poraba goriva znašala malo čez 8 litrov na 100 kilometrov, medtem ko je izven avtocest padla za liter dol, kljub temu, da je šlo za vožnjo v nižjih prestavah. Vzrok je v večjem zračnem uporu, ki narašča s hitrostjo. Ko smo odložili Thulejevi letvi in nosilca, smo se brez težav vozili s porabo pod sedmimi litri, čeprav je v alhambri sedelo šest oseb.

Cena, tekmeci

Alhambra tudi v svojih zrelih letih noče v pokoj in še vedno velja za uporabno enoprostorno vozilo. Nastala je sicer v času, ko se sedeži še niso pogrezali in niso ustvarjali ravnega dna. Vendar ima prenašanje sedal v garažo tudi kakšno prednosti, v avtu namreč ostane več tovornega prostora. Komur je to pretežko, se z nami pač ne bo strinjal (kot pri kolesih, ki jih je treba dvigovati na streho). Alhambra ostaja v razredu do dveh litrov, tekmecem, ki smo jih navedli v testu z lanskega leta se zoperstavlja z bencinskim turbomotorjem in s TDI-ji treh različnih moči. Za povrh pa ponuja tudi pogon 4x4.

Ne spreglejte