Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
19.21

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 19.21

8 let

Renault mégane coupé-cabriolet dCi 130

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za resnega štirisedežnika ima mégane coupé cabriolet malo možnosti. Primernejši je za dva potnika, dobro protivetrno zaščito jima nudi, posebej lepo pa je usklajen z motorjem dCi 130.



Daljši od osnovnega modela

Mégane coupé-cabriolet je precej daljši od tri- oziroma petvratne različice. Tako je bilo že pri drugi generaciji tega avtomobila, razlog pa je predvsem v prtljažnem delu, kamor se mora zložiti stekleno ostrešje. Ampak pozor! Med spreminjanjem iz kupeja v kabriolet in obratno postane mégane za nekaj trenutkov še daljši, tega "raztegovanja" pa parkirni senzorji ne zaznajo. Pred preobrazbo (samo pri mirujočem vozilu) torej ni pametno parkirati vzvratno preblizu kakšni oviri. Mégane ima dve protivetrni zaščiti - veliko mrežasto, ki deluje odlično in majhno stkleno, ki naj bi delovala pri vseh zasedenih sedežih. Poudarek je na naj bi.

Notranjost je za dva

Na sprednjih sedežih in na armaturni plošči ni med mégani nikakršnih razlik – razen pri vrhu vetrobranskega stekla, ki je bližje glavi. To ni moteče za večje voznike in sopotnike, ker imajo sedež pomaknjen dovolj nazaj. Manjši, ki si sedež ponavadi tudi vzdignejo, pa so z glavo že kar neprijetno blizu senčniku. Prostornost je več kot zadostna, če sta v avtu dva, za velikima dvema pa zadaj ne more sedeti niti otrok. Če sta sprednja potnika uvidevna ali manjše rasti in pomakneta sedeža močno naprej, se da sedeti tudi zadaj. Ampak to je tako: če je streha odprta, so vsi štirje potniki na prepihu, ker protivetrno stekelce ne dela čudežev, če pa je streha zaprta, morata zadnja dva sedeti s ponižno sklonjenima glavama.

Streha, prtljažnik

Kadar je streha pospravljena, je prtljažnik podoben odprtini v omari, iz katere smo odstranili "ladlc". Za nalaganje se je treba sklonit, da se uporabi tistih 217 litrov prostora, nekaj pa ga je še v dvojnem dnu, kjer ni rezervnega kolesa. V izvedbi "kupe" pa je prtljažni prostor mnogo bolj razsežen kot pri obeh kombilimuzinah, za povrh pa premore celo pritrdilne rinke.

Motor dCi 130

Dizli pri méganih sežejo do 1,9 oziroma do 1870 kubičnih centimetrov. Motor je zmogljiv in varčen, skoraj 100 kilovatov je povsem dovolj za dani namen vozila. Če voznik upošteva indikator prestavljanja (puščica se prikaže pri 1800 vrtljajih), se bo vozil s porabo krepko pod šestimi litri. Pohvalno! Na testnem krogu smo sicer namerili 7,3 litra na 100 kilometrov, zato pa smo se na umirjenih odsekih spustili celo pod "psihološko mejo" petih litrov.

Vožnja

Lepo tekoč menjalnik in volanski obroč poznamo iz testov ostalih méganov, kakor tudi obe konzoli za avdio sistem in tempomat oziroma omejevalnik hitrosti. Enako velja tudi za namestitev uporabnega večfunkcijskega stikala na vmesni konzoli. Daljše in težje vozilo, pa še s krajšim medosjem, se ne "vsede" tako suvereno v ovinek kot obe kombilimuzini, vendar legi na cesti ne moremo ničesar očitati. Kupe-kabriolet je mehko nastavljen, ob udobju, ki ga nudi pa ni kakšnega izrazitega ali celo motečega nagibanja. Vendar je šport v tem vozilu v drugem planu in tako tudi elektronika hitro prekinja hitrostne avanture okoli ovinkov.

Tekmeci

Če odmislimo tiste kabriolete podobne velikosti, ki jih pokriva tekstilna streha, ostaneta resna tekmeca le dva: peugeot 308 CC in volkswagen eos. Za prvega lahko trdimo, da premore več elegance, drugi nudi možnost ločenega odpiranje strešnega okna, pa še mehanizem za lažji dostop do prtljage pod zloženim ostrešjem.



Ne spreglejte