Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2015,
10.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Renault Tovorni Avtomoto

Torek, 1. 12. 2015, 10.24

8 let

Renault kangoo express maxi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Express maxi je že na prvi pogled delovna različica kangooja. Ob povečani medosni razdalji ga odlikuje preobrazba s preprosto manipulacijo iz petsedežnega dostavnika v dvosedežni tovorni furgon.

Mreža gor, mreža dol

Potniki, ki sedijo na zadnji klopi, imajo povsem upravičeno nad glavami vprašaj zaradi kovinske mreže, ki je tudi nad njihovimi glavami. Na prvi pogled je videti, da gre za mrežasto odlagališče, kar bi sicer lahko držalo, vendar je poanta drugje.

Zadnja klop, mreža za njo in mreža pod stropom namreč tvorijo povezan sistem. S sprostitvijo vzvoda se celotna klop zloži, pokončna mreža nad naslonjali se pomakne navzdol, na njeno mesto pa pride mreža pod stropom. Tako nastane tovorni prostor, prikazan v kratkem videu.

Robustna cenena notranjost

Renault oziroma njegov oddelek Tech je notranjost kangooja opremil špartansko, kot se za delovno vozilo "spodobi". Varčevanje je vidno pri "doplačilni" ročni klimatski napravi, osnovnem električnem pomiku stekel, trije vzglavniki zadaj so preprosto pritrjeni na zaščitno mrežo, celo za desno zračno blazino je predvideno doplačilo.

Okrogli merilniki bi lahko bili bolj izkoriščeni, saj so znotraj desnega, ki je primerno velik, le kontrolne lučke. Izostal je na primer merilnik temperature hladilne tekočine. Tudi vmesni zaslon, ki med drugim prikazuje podatke potovalnega računalnika, je ob močnejši svetlobi praktično neviden.

Je pa delovna različica, kot smo pri kangoojih navajeni, dobro založena z odlagalnimi mesti na armaturni plošči, v vratih in pod stropom. Zaradi zlaganja zadnje klopi upravičeno manjkata žepa za sprednjima naslonjaloma, kakšen predalček za telefon bi pa res lahko kam namestili. Uporabniki tega kangooja bodo pogrešali tudi kakšno "klipsno" za pritrditev, da ne bo delovna dokumentacija letala po kabini.

Nosilnost: 740 kilogramov

O voznih lastnostih ne bi našemu testu izpred štirih let dodali ničesar novega, če ne bi kangooja naložili s 600-kilogramsko zalogo strešne opeke. Dostavnik je obremenitev prenesel brez težav, med vožnjo je ostal nevtralen, pa tudi z lučmi ni svetil v drugo nadstropje.

Kdo to tam po.., ne, piska? Vzvratna vožnja s kangoojem lahko ponoči povzroči množični vklop "vindovsov" po soseski. Dostavnik namreč pri vožnji nazaj po tovornjaško piska, temu pa pritegne tudi piskač, ki vozniku sporoča, kaj pravijo parkirni senzorji.

Konjenica ni pretirano žejna

Porabo pod sedmimi litri na testnem krogu ocenjujemo za ugodno glede na maso vozila. Le za malenkost je večja kot pred štirimi leti, čeprav ima motor večjega in težjega maxija skoraj toliko kilovatov, kot je imel civilni kangoo "konj". Poraba na avtocesti je zaradi neugodne aerodinamike razumljiva, med dinamično odpeljanima odsekoma pa tudi ni bila pretirana, čeprav smo ga gnali bolj, kot se spodobi za delovni dostavnik.

Za zmanjšanje porabe goriva smo si med celotnim testom, posebej pa na umirjenih odsekih testnega kroga, pomagali z indikatorjem prestav. Če bi bil v tega kangooja vgrajen tudi sistem start&stop, bi cena verjetno presegla okvir, predviden za izrazito delovno različico vozila.

Ne spreglejte