Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 11. 2015,
19.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 27. 11. 2015, 19.24

8 let

Prenovljeni fiat 500: 1.900 sprememb, ista cena, v Slovenijo pripelje jeseni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ikona, rojena leta 2007 kot nostalgična sodobna kopija prikupnega originala izpred 50 let, se ni prav dosti spremenila. A vseeno dovolj, da bi lahko še naprej ostala priljubljena in zaželena.

Do zdaj že več kot 5,3 milijona prodanih petstotic

Prodajne številke so v milijonih: skoraj 3,8 milijona "originala" iz leta 1957, 1,5 milijona reinkarnacije iz leta 2007. Uspeh mu je težko oporekati, a tudi zavezuje, zato so se pri Fiatu odločili, enako kot pri Volkswagnu (beetle) in Miniju (mini), obdržati podobo in jo le rahlo prilagoditi času. Odločitev se zdi smiselna in modra, a je vseeno zahtevala precej sprememb: kar 40 odstotkov vseh sestavnih delov (ali v številki: okoli 1.900) so morali izdelati na novo. V grobem rečeno so nespremenjeni le vidni pločevinasti deli in šipe.

Prilagoditi, ne spremeniti

Andreas Wuppinger iz Fiatovega oblikovalskega studia Centro Stile pravi, da so se odločili avtomobilčku zunanjost (a tudi druge vitalne dele) "prilagoditi, ne spremeniti". V novem sprednjem odbijaču je zdaj nova maska hladilnika, v kateri so tudi meglenke, predvsem pa v oči padejo kromaste "pike" na motno črni podlagi.

Spremenili so tudi luči: v zgornjih so zasenčena žarometa in utripalke, v spodnjih pa dnevne (LED) in dolge luči. Nov je tudi zadnji odbijač, v katerega so na konca okrasne kromaste letve postavili meglenke in luč za vzvratno vožnjo, medtem ko so glavne zadnje luči oblikovali drugače, kot smo vajeni – svetilni del (pozicijska luč, zavorna luč in utripalke) je obročast, v sredini pa je karoserija. Vsaj od zadaj bo tako v hipu prepoznaven.

Ergonomsko opazno izboljšani sedeži, nov sklop merilnikov

Zagotovo pa bodo bolj prepoznavne spremembe v notranjosti. Novi so volanski obroč (serijsko s komandami za avdiosistem), petpalčen barvni (v paketu lounge tudi občutljiv na dotik) zaslon (sistem uconnect), zaprt predal pred sovoznikom, izboljšani sedeži, materiali in barve oblazinjenja ter merilniki.

Ti so – tudi na račun velikega sredinskega zaslona TFT (za doplačilo) – dosti preglednejši kot do zdaj, a oblikovno še vedno (ali celo še nekoliko bolj) sledijo originalu iz leta 1957. Vse skupaj je še vedno (lahko) barvno izdatno začinjeno, celota pa je prijetna zmes retrovideza in sodobnih tehnologij.

Druga koža: ko je zgornji del karoserije opazno drugačen

Da bi 500 ostal avtomobil, ki si ga je mogoče že serijsko prilagoditi po lastnem okusu, so si pri Fiatu zamislili reč, ki ji pravijo "druga koža". Gre za pet (oziroma šest, ker je ena možnost na voljo v dveh barvah) različnih tem zgornjega dela karoserije, za katero pravijo, da bo na prodaj "za ceno barve".

Povedano le v grobem: poleg omenjenih šestih drugih kož bo kupec izbiral še med tremi osnovnimi paketi opreme, tremi dodatnimi paketi, desetimi kombinacijami notranjosti in več kot stotimi dodatki iz ponudbe blagovne znamke Mopar. In kar je pri tem menda najpomembneje – 500 bo na prodaj za nespremenjeno ceno.

Seveda je tu še mehanika. Pri varnosti je treba omeniti serijskih sedem varnostnih blazin, izboljšane zavore in za 20 odstotkov povečano varnost pešcev, pri praktično nespremenjeni ponudbi motorjev pa še paket ECO za motor 1.2 69 hp, ki zmanjša izpust ogljikovega dioksida na 99 gramov na kilometer (paket ne bo na voljo za doplačilo, pač pa bo motor v ponudbi na izbranih trgih), ter na Euro6 očiščen turbodizelski 1.3 multijet 95 hp (od zdaj 89 gramov na kilometer), ki bo na voljo pozneje.

V tem trenutku oziroma ob začetku prodaje (v Sloveniji konec septembra ali v začetku oktobra) bo 500 na voljo le s tremi bencinskimi motorji. Bo pa eden od njih namenjen pogonu na utekočinjen naftni plin (LPG), poleg tega pa bo že od začetka na izbiro tudi robotiziran menjalnik. Jasno, v ponudbi ostaja tudi kabriolet (z vsemi motorji razen z motorjem easypower – LPG), kdor raje gleda v nebo skozi steklo, pa bo lahko izbral 500 s panoramskim strešnim oknom.

Ne spreglejte