Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 12. 2015,
1.00

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 5. 12. 2015, 1.00

8 let, 1 mesec

Peugeot 208 je polepšan, varčnejši in tehnično izpopolnjen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zakaj je peugeot 208 po treh letih prenovljen? Malo zaradi zunanjih in notranjih olepšav, malo zaradi novih tehnologij, malo zaradi novih motorjev in prehoda na Euro 6. In trikrat malo postane veliko.

Spremenjen spredaj, zadaj …

Prenovljeni 208 je dimenzijsko enak, precej pa so preoblikovani maska, odbijač, luči (serijske obrobe LED) in obrobe meglenk. Tudi zadnje luči LED zdaj "grebejo" v obliki treh krempljev, manj opazna pa sta širša pragova. Ice grey in silver sta t. i. teksturni barvi, ki jih je Peugeot že uporabil pri RCZ asphalt.

Ta barva, ki je dražja od običajnih kovinskih lakov, se kljub hrapavemu videzu preprosto pere. Nova je tudi vpadljiva oranžna barva (orange power), besedo o barvah pa prekinjamo z navedbo, da sta poleg sedmih kovinskih na razpolago tudi bela in siva običajna laka za avtomobile. Aja, Peugeot za novega 208 ponuja celo paleto dodatkov, s katerimi si kupci zunanji in notranji videz vozila ustvarijo po svoje.

… in pod pokrovom motorja

Tu je največji poudarek na trivaljnih 1,2-litrskih motorjih PureTech s 50, 60 in 81 kilovati, vsi s petstopenjskimi ročnimi menjalniki, 60-kilovatni tudi z robotizirano različico.

Poleg navedenih posebej izstopa zmogljivi, z opremo in močjo, 1,6-kubični e-THP s 153 kilovati in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Dizelsko ponudbo tvorijo 1,6-litrski motorji BlueHDi s 55, 73 in 88 kilovati, pri čemer je šeststopenjski menjalnik namenjen le najmočnejšemu.

Poraba za promocijo: 2,0 litra na 100 kilometrov

Na testni stezi v Belchampu je serijski peugeot 208 BlueHDi 100 s 43 litri goriva prevozil 2152 kilometrov. Ta neverjetno nizka poraba postane bolj razumljiva ob podatkih, da je bila dosežena med 38-urno enakomerno vožnjo s povprečno hitrostjo med 50 in 60 kilometri na uro.

No, na cestah okoli Gradca smo se z motorji PureTech peljali s porabo med petimi in šestimi litri, torej se nismo izpostavljali s pretirano varčnostjo, kakršna se lahko doseže le na zaprtih poligonih.

Vozne lastnosti bi lahko pohvalili celo brez teh prvih kilometrov, saj jih poznamo že od predstavitve tega modela pred tremi leti. Seveda pa voznika vsakič znova preseneti majhen volanski obroč, prek katerega gleda merilnike. Meni je všeč, kdor pa se takšnega volanskega obroča navadi, so mu v drugih vozilih vsi preveliki.

Oprema od accessa do GTi-ja

Našim kupcem so peugeoti 208 na voljo s štirimi stopnjami opreme, access, active, allure in GTi. Najcenejši 208 1,0 PureTech 68 z osnovno opremo stane 10.692 evrov, najdražji 1,6 e-THP GTi pa 21.562 evrov. Cenovna razlika med opremo access in active je okoli 1.900 evrov, allure pa je še dobrega tisočaka dražji. Petvratne različice so približno 300 evrov dražje.

Načrti uvoznika za letos in prihodnje leto

V preostalem letu naj bi se za novega 208 odločilo 500 kupcev, prihodnje leto pa 1200, s čimer bi model ohranil prvo mesto v razredu med uvoženimi znamkami vozil.

Predvidene številke veljajo za fizične osebe, dozdajšnja statistika pa govori o 84 odstotkih bencinskih različic, 67 odstotkih voznic, 84 odstotkov kupcev naj bi bilo porazdeljeno med osebe z odraslimi otroki oziroma tiste brez otrok. Dodajmo, da naj bi peugeot 208 v 28 odstotkih predstavljal drugo vozilo v družini.

Ne spreglejte