Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2008,
15.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 5. 2. 2008, 15.48

8 let

Dacia logan 1,4

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Menimo, da je logan limuzina prav skladnega videza, ki ji poleg thalie še marsikatero vozilo lahko zavida obliko. Morda res ni najbolj po zadnji modi, gotovo pa je prostorsko zelo premišljeno izdelan.

Logan je bil ustvarjen za manj zahtevna tržišča, to pomeni za dežele s slabše razvitim cestnim omrežjem, kjer so dohodki prebivalstva nižji. Kljub temu, da gre za povsem na novo razvito vozilo, je Dacia (Renault) dosegla nizko ceno, kar je bila tudi osnovna predpostavka. To so zagotovili z obstoječimi Renaultovimi motorji in menjalniki, z nekaterimi deli opreme drugih Renaultovih modelov ter z opustitvijo vgradnje nekaterih elementov, brez katerih se nezahtevni kupci lahko sprijaznijo. Vseeno pa logan oblikovno sploh ne izgleda kot kakšen plod varčevalnih ukrepov.

Zunanjost, notranjost

Menimo, da je logan limuzina prav skladnega videza, ki ji poleg thalie še marsikatero vozilo lahko zavida obliko. Morda res ni najbolj po zadnji modi, gotovo pa je prostorsko zelo premišljeno izdelan. Za pogled v notranjost prtljažnika prav do konca se je treba kar sklonit, kljub temu pa je kabina precej prostorna, tudi za potnike zadaj. Zadnja klop je varčevalno nedeljiva, notranje obloge pa vsaj po videzu ne kažejo varčevalnega porekla. Tudi prevleke sedežev so iz solidnega materiala, pri čemer se prednji naslonjali lahko pomakneta celo bolj pokonci kot pri cliu. Varčevanje ni obšlo varnosti, tako je napihljiva blazina namenjena le vozniku, sovozniku pa za doplačilo.

Vozne lastnosti

Logan se pelje "čisto zares" in mu zlasti na slabših cestah prav nič ne manjka. Podvozje je prilagojeno razdrapanim makadamom in luknjastim asfaltom, malo manj pa hitremu ovinkarjenju po gladkih cestah, kjer deluje nekoliko neuglašeno. Voznik se mora v loganu sprijazniti s tovarniško namestitvijo volana, zato pa je sedež, vsaj pri opremi laureate, vsestransko nastavljiv. Armaturna plošča z merilniki in osrednjo konzolo ne deluje ceneno, le stikala za ogrevanje in (doplačilno) klimatsko hlajenje so nepregledna in nekoliko nizko od rok. Pri lučeh niso nič varčevali, odlično svetijo, za ročno prilagajanje višine so uporabili brezstopenjski mehanski prenos, ki deluje učinkovito.

Zmogljivosti, poraba

Nezahteven 8-ventilski motor je namenjen tudi manj kvalitetnemu gorivu in naj ne bi potreboval kakšnega posebnega vzdrževanja. Servis na 30.000 kilometrov torej, tako kot je pri renaultih v navadi. Pri opremi laureate se lahko porabo nadzira s potovalnim računalnikom, med zgledno vožnjo znaša okoli sedem litrov na sto kilometrov, med priganjanjem pa lahko pride tudi do deset na sto. Pospeševanje do hitrosti 100 km/h je enako kot pri 16-ventilskemu 1,2-litrskemu cliu z enako močjo (75 KM), njegove končne hitrosti pa ne dosega, morda zaradi bolj oglate oblike.

Cena, tekmeci

Čeprav je bil logan v osnovi namenjen finančno šibkejšim trgom, je (morda nenadejano) postal konkurenca avtom, ki sicer merijo višje. Po obliki, prostornosti in namenu ponuja podobne vrednote kot na primer Seatova cordoba ali pa Škodina fabia, ki so ji podaljšali zadek. Ker spada Dacia v osnovi pod "domači" Renault, hodi na slovenskem trgu v zelje Kiinemu štirivratnemu riu in Chevroletu, ki si je s kalosom že ustvaril svoj "fevdek". Logan je sicer ustvarjen za slabše ceste, primeren je za vsakodnevno makadamsko uporabo, vendar si zaradi cenovne dostopnosti (1,5 do 2 milijona) že ustvarja svoje mesto na prometno bolj urejenih površinah.

Ne spreglejte