Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
22.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 22.38

8 let

Citroen C5 break 2,2 HDi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Tokratni C5 je na avtocesti doma, tudi pri najvišjih hitrostih je zgledno tih, umirjena turistična vožnja pa je nadvse prijetno opravilo.

Ko boste brskali po arhivu naših testov Citroenovih vozil, boste naleteli na model C5 break z 2,2-litrskim dizelskim motorjem. Ja, enak naslov ima tudi tokratni test, časovna razlika med tema člankoma pa se ne nanaša zgolj na drugačen videz tega karavana. Razlika je občutna tudi med vožnjo, zasluga pa gre dizelskemu motorju, ki z že preizkušenim nima praktično nobene veze ... Novi motor ima namreč dva turbopolnilnika, ki ne ponudita le večjega števila konjev, ampak poskrbita tudi za bolj zvezno pospeševanje.

Zunanjost, notranjost

Kot rečeno: obe "cepetki brejk", tokratna in tista izpred treh let, se med seboj res vidno razlikujeta, a spremembe nikakor niso vredne še enega testa. Oba avtomobila sta namreč velika karavana, družinsko-poslovnega izgleda, z velikim in praktičnim prtljažnikom, mehkimi sedeži in rahlo nepregledenimi merilniki (ker jih je kar šest).

Vozne lastnosti

Tudi v tem poglavju ne morem zapisati kaj novega: tokratni C5 se je prav tako kot že vse preizkušene "C-petke" peljal udobno. Na avtocesti je doma, tudi pri najvišjih hitrostih je zgledno tih, umirjena turistična vožnja je nadvse prijetno opravilo. Športni vožnji pa ta avtomobil ni namenjen - sicer se dobro drži ceste, toda užitkov ob tem početju ni!

Zmogljivost, poraba

Pa smo prišli do odstavka, kjer se tokratni avto kaže v novi luči. Navajeni smo, da se snovalci motorjev zadnja leta trudijo postreči s kar se da zveznim, konstantnim pospeševanjem iz nizkih pa vse do visokih vrtljajev. Pri tem si največkrat pomagajo s turbinskimi polnilniki in kompresorji ter z različno zasnovo vseh teh (obračanje lopatic, dva kolektorja ...). Pogost pojav je kombinacija dveh turbinskih polnilnikov, enega za spodnje območje vrtljajev in drugega za visoke vrtljaje. A biturbo motorji so bili doslej predvsem bencinci, tokrat pa govorimo biturbo dizlu. In v praksi? Med pospeševanjem smo imeli usta do ušes. Avta nikoli ne zmanjka, igli na merilnikih hitrosti in vrtljajev se vrtita prav "konkretno", a vselej enakomerno. Avto pospešuje brez kakega zaganjanja, nikoli ne "sune". Zadeva se zelo obnese, ko je treba koga prehiteti - ponavadi je pri dizlih težava, da delujejo v zelo ozkem območju in je treba veliko prestavljat, da motor obdržiš v tistih vrtljajih, ki vlečejo. Pri tem dizlu je razpon občutno širši, seveda pa ne tolikšen kot pri kakem bencincu, ki se lahko zavrti še za dva jurja višje. Poraba ostaja ugodna: na našem testu je avto sicer porabil dva litra več kot navajajo Francozi, a tudi 8,2 ni preveč. Sploh, ker je to enako porabi, ki smo jo imeli s C-petko z dvolitrskim dizlom.

Cena, tekmeci

Naj ne bo nesporazumov: kljub izrednemu motorju avto ostaja udoben potovalnik, ne pa limuzina za voznike, ki ljubijo ovinke. Tako na primer ford mondeo, mazda 6, honda accord, celo passat, vectra in sorodni peugeot 407 že skoraj ne "pašejo" zraven tega citroena, saj skušajo ustreči vsem - tistim dinamičnim in tistim umirjenim voznikom. C5 ima (tako kot na primer laguna) veliko bolj ozko ciljno skupino kupcev: C5 je namenjen vsem, ki ljubijo "mehko vožnjo". S tem motorjem je C5 morda nekoliko bližje poslovnežem, predvsem tistim, ki se vsakodnevno vozijo po avtocestah in po njih tudi "hitro" vozijo. Za nedeljski družinski izlet bi bil dovolj že C5 2,0 HDi.

Ne spreglejte