Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
4. 12. 2015,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 4. 12. 2015, 16.59

8 let

Citroën berlingo 1,6 HDi 90

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Citroën berlingo s šibkejšim 1,6-litrskim dizelskim motorjem je lahko varčen, a noga za plin ne sme biti pretežka in v velikem prtljažniku ne sme biti preveč tovora.

Prenova

Prenova je malenkostna. Po novem ima tudi berlingo dnevne luči LED na sprednjem odbijaču. Sicer pa ostaja enako praktičen kot pred prenovo. Armaturna plošča je pregledna in nespremenjena, odlagalnih mest je še vedno precej, a smo vseeno pogrešali kakšen bolj praktičen predalček za telefon, denarnico in podobno. Moramo priznati, da gre v primeru berlinga za eno najbolj malenkostnih prenov, kar smo jih do sedaj doživeli. To seveda niti ni slabo, saj je bil avtomobil že na začetku dobro zasnovan in ni potrebe po spreminjanju koncepta oziroma oblike.

Velik prtljažnik in drsna vrata

Notranjost je zaradi modre barve na armaturni plošči in sedežih prijetno razgibana in prav nič dolgočasna. S tem že na daleč signalizira, da je avtomobil namenjen prevozu potnikov in ne gre za kakšnega obrtniškega delovnega konja. Tudi plastični okrasni pokrovi koles ne delujejo ceneno in na daleč ustvarjajo videz platišč iz lahke litine. Avtomobil je relativno nezahteven za vožnjo, pogrešali smo le kakšnega od pomočnikov pri parkiranju, saj je zaradi zasnove avtomobila nekoliko težje uganiti, kaj se nahaja pred zadnjim odbijačem.

Prostora je v splošnem dovolj za petčlansko družino. Edino pri nameščanju treh otroških sedežev opazimo, da ima avtomobil ožje sedeže od srednjevelikih enoprostorcev (nekaj tisočakov dražji C4 picasso se je, recimo, na našem primerjalnem testu izkazal ravno s prostornostjo sedežev v drugi vrsti) in je zato potrebno sredinski sedež namestiti nekoliko na silo. Je pa vse skupaj malenkost lažje, ker ima berlingo drsna vrata. Jih je pa potrebno malce pograjati, saj se ne zapirajo ravno lahkotno in tudi pričakovanja o odprtini je potrebno prilagoditi velikosti avtomobila. Prtljažnik je bogato odmerjen. Sicer mu v primerjavi z enoprostorci zmanjka kakšen centimeter v dolžino, a vse skupaj nadoknadi s svojo višino. Vrata pa so velika in težka, a kupci se verjetno tega hitro navadijo in ne parkirajo preblizu kakšne stene.

Umirjen motor

1,6-litrski HDi z 68 kilovati je lahko zelo varčen, a ob priganjanju tudi precej žejen. Od njega pa seveda ni za pričakovati, da bo berlinga ob polni obtežitvi lahko suvereno gnal v kakšne daljše klance. Za kaj takšnega in za vleko kakšne kamp prikolice bo potrebno kupiti močnejšo dizelsko različico. Tudi podatki z našega testnega kroga so pokazali, da je v povprečju pil manj, a pri priganjanju občutno več od sedemsedežne različice (sto kilogramov težjega) berlinga z 80-kilovatnim dizlom. Vse skupaj je zagotovo posledica najnovejšega trenda, ko znamke s šibkejšimi motorji (v umirjenem ciklusu) zmanjšujejo izpuste, kar pa se nato pozna pri obremenitvah, kjer motorji zaradi podhranjenosti porabijo več.

Menjalnik je petstopenjski ročni, kar je precej običajno za vozila s toliko kilovati, a vseeno mislimo, da mu šesta ne bi škodovala in bi na avtocesti zagotovo pripomogla k nižji porabi.

Ne spreglejte