Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
22.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 22.20

8 let

BMW G 650 X-moto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri bavarcih smo navajeni vrhunske ciklistike in dobrih maneverskih sposobnosti, a tale X-moto je sploh daleč najbolj okreten stroj, kar jih je prišlo iz Munchna. Prava igrača!

BMW-jeva serija G 650 X predstavlja revolucionarno paleto funbika, endura in supermota. Trije lahki, zmogljivi enovaljni motocikli si delijo okvir, pogonski agregat, položaj posode za gorivo in dolg seznam dodatne opreme. Med njimi pa vsaj na asfaltu izstopa model X-Moto, ki je supermoto motocikel v polnem pomenu besede ...

Oblika

Oblikovanje na prvi pogled spominja na KTM-ovega duka. A to mu ne moremo šteti kot slabost, saj je prav duke vpeljal segment supermoto funbika in zato pravi konkurent ne sme izgledati bistveno drugače. Seveda pa ima vrsto samosvojih posebnosti, med katere lahko že na prvi pogled štejemo asimetrično postavljeno prednjo luč, snemljiv zadek in posodo za gorivo ob strani pod sedežem. Moto je oblikovan agresivno, vpadljivo in estetsko, vsekakor pa ne BMW-jevsko klasično. Logično: X-moto izstopa iz klasične ponudbe, zato je prav, da se to vidi že na prvi pogled. Kakorkoli že, nizki prednji blatnik, cestne pnevmatike na 17-palčnih aluminijastih platiščih in 32-centimetrski zavorni kolut že na pogled nakazujejo, da gre za kralja serpentin, k čemu veliko prispeva tudi visoko nasajeno krmilo in sedež, ki omogoča pokončni položaj. Da so pri BMW-ju s športnostjo mislili resno, kaže tudi kar se da preprosta digitalna armaturka z zgolj nekaj indikatorji in celo brez merilca vrtljajev.

Vozne lastnosti

Pri bavarcih smo navajeni vrhunske ciklistike in dobrih maneverskih sposobnosti, a zaradi izredno nizkega težišča je ta motorček še korak dlje od pojmovanja nemških motociklov. Je namreč daleč najbolj okreten stroj, kar jih je prišlo iz Munchna. Prava igrača. Že tehnični podatki z manj kot 150 kilogrami suhe mase, nizko nameščeno posodo za gorivo, ki skrbi za nizko težišče, ter okvir iz aluminija in jeklenih cevi dajejo vedeti, da gre za brezkompromisni stroj. Morda bo koga zmotil visok in športno trd sedež, a to spada k takemu motorju. Odkupi pa se s tem, da je dovolj dolg, da omogoča agresivno napadanje zavojev s koleni skoraj pri prednjih vilicah ali ležerno križarjenje na njegovem zadnjem delu. Vsekakor je to motocikel, ki se počuti domače tako na dirkališču kot tudi v mestni gneči. Po zaslugi velikih hodov nastavljivih vzmeti in pokončne drže na krmilu pa se ne ustraši tudi makadamov in kolovozov.

Zmogljivosti

Pogonski agregat je v osnovi že poznan iz modelov F, a je za uporabo v seriji G nekoliko dodelan. V vodno hlajenem enovaljniku prostornine 652 kubičnih centimetrov rezgeta dobrih petdeset iskrivih konjičev. To je povsem dovolj moči in poskočnosti do 170 km/h, kar je več kot dovolj za pametno zabavo. Na testnem modelu je vse še začinil Akrapovičev izpušni sistem, ki je dodal piko na i že tako prijetnemu navoru in zvoku. Motor pa se je izkazal tudi z zelo majhno porabo goriva - ne glede na priganjanje pod pet litrov na sto kilometrov. Zmogljivosti supermoto motorja pa se seveda ne nehajo pri pospeševanju, ampak pri zaviranju. V tej smeri je X-moto še bolj prepričljiv. Plavajoč kolut premera 320 mm s štiribatno radialno vpeto Brembovo zavorno čeljustjo spredaj, omogoča agresivna ustavljanja in vožnjo po prednjem kolesu. V osnovi sicer motorju streže (izklopljiv) protiblokirni zavorni sistem, zadnje generacije, ki po zaslugi koračnega odpiranja sesalnih ventilov prinaša manj pulziranja na ročici in boljši izkoristek zavorne sile. Ker gre za popolno novost na motorju, katerega čar je tudi v drsenju, si zaenkrat še težko predstavljamo široko uporabo ABS-a. Ampak to daje motorju poseben (bavarski) pečat, obenem pa daje tudi vsem, ki hočejo le zabavo, hitrost in varnost, možnost, da sedaj to izkusijo.

Cena, tekmeci

BMW-jevi motorji nikoli niso bili poceni, a zato smo za svoj denar vedno dobili nekoliko več kot pri tekmecih. Tako je celo okleščen in lahkoten supermoto nadgrajen z ABS-om in možnostjo kupa dodatne opreme. Komur je to skupaj z modrobelim propelerjem na boku dovolj, bo za 9000 evrov dobil zelo zabaven uporaben in vzdržljiv stroj. Ostali imajo še nekaj značajsko drugačnih možnosti. Neposredni tekmec je KTM 640 duke na eni strani ter Husqvarna 610 SM in KTM 640 LC4 SM (pa tudi Yamaha XT660) na drugi strani. Razred fun oziroma supermoto motociklov se sicer nezadržno širi in tako prinaša vrsto neposrednih tekmecev: Aprilia pegaso 650 strada, BMW F 650 CS in dvovaljni ducati multistrada 620 so tako manj ostro športni oziroma bolj vsestransko kot supermoto uporabni.

Ne spreglejte