Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 12. 2007,
18.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 12. 2007, 18.27

8 let

BMW 120d 3v

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Dvolitrski motor s turbopolnilnikom z odliko opravlja dve povsem različni nalogi, ki se navezujeta na moč in varčnost.

BMW-jevi enki je bila že v štartu namenjena vloga posebneža. Malo zato, ker v spodnjem srednjem razredu ni kakšnega prav številnega premium legla, še bolj pa zato, ker se BMW ni odpovedal pogonu zadnjih koles. Posebnost predstavljajo tudi rešitve, marketinško imenovane "efficient dynamics", ki iz motorja izvlečejo več moči ob zmanjšani porabi energije.

Zunanjost, notranjost

BMW-ji so že od nekdaj nezgrešljivo razpoznavni, v zadnjih generacijah tudi z bočne strani. Gre predvsem za poudarjen navzven obrnjen rob vzdolž vozila. Testni trivratnik je dimenzijsko enak petvratnemu, je pa stebriček B pomaknjen krepko nazaj, velika vrata pa so to pot po kupejevsko brez zgornih okvirjev. Štirisedežna notranjost je beemvejevsko kakovostno obdelana, s športnousnjenimi obrobami sedežev in usnjem na volanu ter prestavni ročici. Če lahko hvalimo končno obdelavo pa se ne navdušujemo nad odprtim odlagalnim mestom med zadnjima sedežema. Tja bi bolj sodil kakšen naslon za roke, tako pokrit predal bi bil bolj uporaben, pa še lepše bi izgledalo. Sicer pa se nam zdi prav, da se "reče bobu bob", torej da je zadnja klop namenjena dvema zadovoljnima potnikoma brez stisnjenega tečneža vmes.

Vozne lastnosti

Pravzaprav se v enki začne veselje že pri stoječem avtu. No, najprej voznik res debelo pogleda, ker meni, da ima sedalo "predebelo", nakar ugotovi, da sta bočni opori nastavljivi. To je ideja za dirkalne sedeže na vztrajnostnih dirkah, kjer se na istem avtu izmenjujejo različni "debeloriteži". Pri testnem BMW-ju gre namreč za doplačilna športna sedeža, vsestransko električno nastavljiva, ročno pa celo po dolžini sedala. Sedežem tako podeljujemo najmanj pet točk od treh možnih. Tudi večfunkcijski športni volan lahko samo hvalimo, ne moremo pa hvalit tempomata in "hillholderja", ker ju v avtu ni. Izredno zasnovano podvozje anulira vse teoretične slabosti zadnjega pogona. Na makadamu se to opazi samo z mežikanjem kontrolne lučke, sicer pa hitra vožnja skozi zavoje poteka po tračnicah. Majhna zamera bi lahko prišla na vrsto med športnim izživljanjem na asfaltu, kjer ESP zelo odločno poravna vozilo, po tem pa ostane kakšno sekundo predolgo v akciji. To pomeni, da avto ne potegne takoj za tem, ko ESP opravi svoje delo.

Zmogljivosti, poraba

Dvolitrski motor s turbopolnilnikom z odliko opravlja dve povsem različni nalogi, ki se navezujeta na moč in varčnost. Prve se loteva na že preizkušeni način s tehnologojo skupnega voda, visokim tlakom črpalke in piezo-električnimi vbrizgalnimi šobami ter tako razvija 177 KM. Turbodizel tako lahko drvi z 228 km/h. Malo manj standarden pa je pristop k nizki porabi goriva. Sistem "efficient dynamics" ponuja v testnem BMW-ju 120d funkcijo avtomatskega zagona in zaustavitve motorja. Ko voznik pred semaforjem ustavi, prestavi v nevtralni položaj in spusti vzvod sklopke, se motor zaustavi in znova zažene ob ponovnem pritisku stopalke. Pa ni panike, da bi se akumulator spraznil pred "ta dolgimi" semaforji. Sistem namreč samodejno zažene motor, če je postanek predolg glede na obremenitev (luči, klima ...). S številčnim izpisom in ustrezno puščico med merilniki se prikaže priporočilo za prestavljanje v višjo prestavo (tudi za navzdol ali celo za dve navzgor). Sistem s tem na nevsiljiv način prepričuje voznika, naj nekaj stori za bolj varčno vožnjo. Potem je tu sistem, ki skrbi za regeneracijo zavorne energije, kar tudi doprinese k tovarniškemu povprečju 4,9 l/100 km. Pri tem podatku tudi 51-litrski rezervoar ne izgleda premajhen. No, na našem testnem krogu, ki je bolj praktičen kot teoretičen, je porabil 6,8 litra na sto. Pri našem režimu vožnje bi torej prevozili dobrih 650 km do rdeče lučke, ki označuje zadnjih šest litrov v tanku.

Cena, tekmeci

BMW-jevi modeli se od enke naprej razvrščajo v takoimenovano premium skupino. Tudi BMW-ju 120d ne gre iskati tekmecev vsevprek znotraj spodnjega srednjega razreda, ampak jih je treba skrbno izbrati med avti, ki poudarjajo športno prestižnost. Se pravi, da je treba med avti kot so alfa romeo 147, audi A3, honda civic, mini cooper, opel astra, renault megane coupe ali volkswagen golf izbrati tiste, ki jih žene kakšen zmogljiv dizel. Tudi cena dobrih 34.000 evrov je že na prvi pogled "premium", pri tem pa sedem tisočakov odpade na dodatno opremo. Slednja, skupaj s standardno opremo, obsega zajeten spisek, na katerem sicer pogrešamo tempomat in pomočnika pri speljevanju v klanec, ne gre pa spregledati 5-letne skrbi za servisiranje vozila. In kaj še prav posebnega ponuja BMW poleg opreme, omenjenih lastnosti in brezhibne končne izdelave? Kaj neki, zadnji pogon!

Ne spreglejte