Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 1. 2016,
10.01

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

BMW Tehno Avtomoto varnost

Ponedeljek, 11. 1. 2016, 10.01

4 leta, 3 mesece

BMW motoristom obljublja projicirni zaslon v čeladi in laserske luči

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Motociklisti so precej izpostavljeni udeleženci v prometu: so slabo vidni, izjemno hitri in najtežje reagirajo. BMW jim pripravlja nove varnostne rešitve, laserske luči in aktivni zaslon v čeladi.

Motocikli BMW z laserskim žarometom: do 600 metrov dolg snop!

Prva novost te znamke, ki je prav tako kot po avtomobilih znana po motociklih, so laserski žarometi. Pri BMW prilagajajo tehnologijo, ki jo serijsko vgrajujejo že v avtomobile serije 7 in i8, prvič pa bo ta rešitev predstavljena na konceptnem motociklu K 1600 GTL.

Ne le da laserski žaromet proizvaja bolj belo svetlobo z večjo svetilnostjo, tudi dolžina snopa, govorijo o kar 600 metrih, je za dvakrat večja od zdajšnjih žarometov. Prednost nove tehnologije naj bi bila še dolga življenjska doba, poleg tega pa takšen žaromet naj ne bi zahteval vzdrževanja, tudi zaradi robustne konstrukcije.

V Münchnu priznavajo, da je tehnologija za zdaj še predraga za vgradnjo v serijske motocikle, pričakujejo pa, da bo sčasoma (če se bo zadovoljivo hitro širila v avtomobilski branži) postala dovolj cenovno dostopna, da je bodo lahko deležni tudi motociklisti. Omenjajo srednjeročno obdobje …

Kot pri vojaških letalih: čelada s projicirnim zaslonom

Prav tako motociklistom, a na nekoliko drugačen način, je namenjena druga novost. Gre za projicirni zaslon na dodatno šipo pred vizirjem čelade, kar sicer (v nekoliko drugačni izvedbi) že dolgo poznamo iz vojaške letalske industrije.

Prvi je v avtomobilih projicirni zaslon ponudil prav BMW v svoji seriji 7 leta 2003, zdaj kaže, da bo tudi prvi, ki bo to tehniko ponudil motociklistom.

Čelada, ki je še v razvojni fazi, lahko prikaže podobne informacije kot v avtomobilu: tlak v gumah, količina olja v motorju, količina goriva, vklopljena prestava in podobne tehnične informacije o motociklu, poleg tega pa še informacije o prometnih znakih (predvsem omejitve hitrosti) in opozorila o nevarnostih na poti.

Tu se že priključuje prihajajoča tehnologija V2V (komunikacija med vozili), na podlagi katere bi lahko bil tudi motociklist deležen informacij o nevarnosti pred njim v realnem času. Seveda, k mogočim prikazom spada tudi navigacija – pri BMW ta hip omenjajo le informacijo o načrtovani poti in napotkih pred začetkom potovanja.

Čelada bo lahko imela tudi dve kameri, eno usmerjeno naprej, drugo nazaj

BMW pa bi svoje čelade opremil tudi s kamerami. Glavna bi bila usmerjena naprej in bi snemala potovanje, kar je med drugim lahko zelo koristno v primeru prometne nesreče.

Druga kamera bi bila usmerjena nazaj in bi lahko služila kot vzvratno ogledalo, kar je pri motociklistih, ki pogosto potujejo v skupinah, precej koristna reč. Takšna čelada je seveda opremljena z majhnim računalnikom in zvočniki, voznik jo upravlja z gumbi na levi ročici, bateriji v čeladi pa naj bi delovali pet ur.

Pri BMW so prepričani, da takšna čelada ne bi ogrozila udobja in varnosti (zaradi dodatne mase), vso omenjeno tehnologijo pa menda lahko vgradijo v obstoječe čelade. Predvidoma bo takšna čelada v prodaji v prihodnjih letih.

Ne spreglejte