Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
6. 12. 2007,
10.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 6. 12. 2007, 10.44

8 let

Vožnja z oklepniki ob 5. obletnici Avtomota

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Naše obletnice so bile v minulih letih vedno naravnane na avtomobilizem, pri čemer je šlo za prometnovarnostno ali pa za bolj tekmovalno vsebino.

Pa smo spravili pod streho teh pet let in s tem v zvezi izpeljali zastavljeni program. Se pravi realizirali smo osnovno zamisel, da se bodo naši nagrajenci lahko zapeljali v vojaških vozilih. Žreb se je to pot odločil za moško zasedbo, ki se je med vročim julijskim popoldnevom kuhala na poligonu poleg vojašnice v Pivki. Poleg zahvale Slovenski vojski pa ji izrekamo tudi pohvalo, saj je bilo vse od prvega kontakta pa do končnega dogovora in same izvedbe rešeno v enem mesecu.

Vojašnica v Pivki

Ob dogovorjeni uri smo se zbrali pred vhodom v vojašnico v Pivki, kjer je sedež Oklepnega bataljona. Sobota popoldne je pravi čas, saj bi med tednom motili redno vojsko pri njenih opravilih. Sicer pa so v vojašnici obiskov vajeni, saj se jim zgodi tudi kakšen dan odprtih vrat. To pot so bila odprta za naš portal Avtomoto. Nihče od izžrebanih nagrajencev ni zatajil, saj so bila pričakovanja očitno preveč mamljiva. Igor Bizaj v spremstvu sina, Nejc Hribar, Jure Jan, Lovro Rezar in Blaž Štefe so skupaj z nami vstopili na področje vojašnice, kjer nas je sprejel poročnik Ervin Kušar. Napotil nas je do hangerjev, kjer smo spoznali voznike bojnih vozil Zvonka Blatnika, Zorana Franka in Antona Spetiča. V sproščenem pogovoru s pripadniki Slovenske vojske smo tako mi iz uredništva, kot tudi nagrajenci izvedeli mnoge zanimive podrobnosti.

Bojna sredstva

Tako smo jih naslovili, ker bi jih razen pucha težko imenovali kot vozila. Karkoli so že, najprej smo si jih ogledali pred hangerji in o njih izvedeli nekatere podrobnosti, najbolj najbrž tiste, na katere smo pozorni pri osebnih avtih. Tako smo izvedeli, da za pogon 42-tonskega tanka M-84 skrbi ruski motor z 38.000 kubičnimi centimetri, ki razvija 780 konjskih moči in lahko lomasti s 60 kilometri na uro. Popije skoraj vse, kar mu daš, lahko bencin, nafto, petrolej ... Tank vozi v "tanku" 1200 litrov goriva, lahko pa si naloži še dva soda po 200 litrov. Glede možnosti vzpenjanja pravi njegov voznik Zoran, da se prej prekucne nazaj na hrbet, kot pa da bi omagal na strmini. Bolj okreten od tanka je oklepnik BVP M80A, ki tehta 14 ton, poganja pa ga motor s 325 KM. Doseže 65 km/h, je tudi amfibija, pogon obeh gosenic pa je mogoče usmeriti v nasprotno smer, tako da se zadeva lahko vrti na mestu. O puchu tule morda ne bi izgubljali besed, saj gre za običajno terensko vozilo, smo ga pa s pridom uporabljali pri prevozu snemalcev Ivana in Cirila s "foto-video kramo" na različna mesta po poligonu.

Poligon

Površina poligona, po kateri sta desetnika Zvone Blatnik in Zoran Frank podila svoja goseničarja, je prekrita s kraško zemljo. Večinoma poteka na odprtem prostoru, le delno med borovci. Nagrajenci so bili med vožnjo izpostavljeni sunkovitemu pospeševanju in zaviranju, ter hitro odvoženim obratom, res pa so jim tudi kaj "prišparali". Da ne bi bili preveč obtolčeni, sta se voznika med vožnjo izogibala najbolj strmim vzponom, prečenju jarkov in neugodnim bočnim nagibom. Poligon je bil večinoma zavit v oblak prahu, saj tam okoli Pivke nekaj časa prej ni deževalo. Za dodatno "kamuflažo" pa sta poskrbela voznika s tem, da sta občasno ustvarjala umetno dimno zaveso.

Občutki

Tank M-84 je namenjen trem osebam, oklepnik BVP M80A pa v svoji notranjosti lahko prevaža celo deset vojakov. No, nagrajenci in tudi sodelavci Avtomota smo med vožnjo rajši viseli ven iz vseh možnih odprtin, svoje navdušenje pa smo kazali z mahanjem, vriskanjem in sploh z usti do ušes. Glave smo imeli sicer zaščitene s tankovskimi čeladami, kakšen komolec ali koleno pa je vseeno pridobilo sled udarca ob železo. Pa kaj, po treh krogih bi se vsak od nas hotel peljati še bolj divje, vendar sta voznika Zvone in Zoran sklenila, da ne bosta nikogar pohabila. Občutki torej? Popolnoma novi, nepopisni, adrenalinski ...

Gasilci

Za pohvaliti je tudi budnost oziroma pripravljenost prostovoljnega gasilskega društva iz Pivke. Njegovi člani so takoj zaznali prisotnost dima, ki se je vzdigoval iznad poligona in so s terenskim vozilom nemudoma prihiteli pogledat, kaj se dogaja. Ni kaj, to je vzorna gasilska enota.

Zanimivo za nagrajence, za nas pa tudi

Naše obletnice so bile v minulih letih vedno naravnane na avtomobilizem, pri čemer je šlo za prometnovarnostno ali pa za bolj tekmovalno vsebino. Pri tem je večina naših nagrajencev na lastni koži preizkusila nekaj novega, zanimivega, dinamičnega in tudi adrenalinskega. S tem, ko nam je Slovenska vojska omogočila vožnjo z bojnimi vozili, pa smo tudi mi iz uredništva doživeli nekaj povsem novega. In kaj je vsem našim nagradnim dogodkom skupnega, vključno z zadnjim v Pivki? Naši nagrajenci so iz pasivnih obiskovalcev naših spletnih strani postali aktivni ustvarjalci delčka naših vsebin.

Ne spreglejte