Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 7. 2012,
10.29

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 25. 7. 2012, 10.29

7 let, 12 mesecev

Taksist na skuterju, ki odpelje tudi avtomobil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ker alkohol in avtomobil ne sodita skupaj, pijani vozniki svoj jekleni konjiček največkrat pustijo in zamenjajo za taksi. Razen če pokličejo fanta, ki jih odpelje skupaj z njihovim avtomobilom.

Pijanske težave tistih, ki se domov odpeljejo s taksijem

Predstavljajte si, da ste z avtomobilom v mestu, popivate in se v jutranjih urah odpravite s taksijem domov. Zjutraj ste v najboljšem primeru zato, ker niste peljali pod vplivom alkohola, kaznovani tako, da dobite parkirni listek za neplačano parkirnino.

V najslabšem primeru pa svojega avtomobila ne najdete. Rešitev za to je preprosta: nekdo, ki vas odpelje z vašim avtomobilom domov.

Boste zaupali svoj avtomobil fantu na zložljivem mopedu?

Stvar ni preprosta - če želite imeti zjutraj ob sebi avtomobil, boste morali sredi noči najti treznega in naspanega prijatelja, plačati dva taksija, ali veliko preprosteje in ceneje – najeti nekoga, ki odpelje vaš avtomobil.

To je na primer Scooter Billy – taksist, ki pride po vas s svojim miniaturnim mopedom, ga zloži v prtljažnik in vas odpelje domov, nato pa se z mopedom odpelje nazaj.

Fant govori angleško, a kot sam pravi, tisti, ki niso tako svetovljanski, da bi govorili angleščino, tudi ključev svojega avtomobila ne bodo zaupali tujcu. Pojasni, da po njegovih izkušnjah navezanost na avtomobil ni povezana z vrednostjo vozila, temveč z vrednostjo voznikovega nakita.

Tehnične in zakonske omejitve

Velikost mopeda je 85cm x 65cm x 35 cm, tako da ga je mogoče zložiti v večino prtljažnikov. Izjeme so kakšni majhni roadsterji, ki pa glede na zakonodajo, ki prepoveduje vinjenim osebam sedeti na prednjih sedežih, tako ne omogočajo tovrstnega prevoza.

Prav tako svojega avtomobila taksistu na mopedu ne boste mogli prepustiti, če imate službeno vozilo brez pooblastila zanj, če nimate kaskozavarovanja ali vozilo ni tehnično izpravno oziroma primerno za vožnjo.

Če med vožnjo potnik bruha, s tem ni težav, ker bruha po svojem avtomobilu. Težava pa nastane, če se pijani potniki začnejo vpletati v vožnjo in posegajo po volanu z argumentom, da je to njihov avtomobil in jim nihče ne bo govoril, da ga ne bodo vozili. V tem primeru Niels ustavi in odvihra na svojem mopedu.

Skrb, da bo moped umazal ali zaradi vonja po bencinu onečedil vaš avtomobil, je odveč. Zloži se namreč v termično izolirano vrečo in to z izpraznjenim vplinjačem.

Posebnosti Slovenije omejujejo tovrstni posel

Medtem ko so v civiliziranih državah zahodnega sveta tovrstne usluge zelo razširjenje, Niels v povprečju odpelje manj kot 20 oseb na teden. Razlogov je več:

Slovenci so večinoma na svoja vozila navezani bolj kot na svoje žene, zato ključe neradi dajejo iz rok in se raje sami pijani zaletijo, kot da bi jih nekdo drug varno pripeljal domov. Veliko jih je pa tako pijanih, da niso zmožni upravljati s telefonom.

Slovenska pijanska kultura še vedno prevladuje nad logiko in zakonodajo. Večina ne razume, da alkohol in volan ne gresta skupaj, in tudi policijske akcije na to temo so bolj blažev žegen kot pa metoda, ki bi ljudi prisilila v trezno vožnjo. Obsežne racije, s katerimi v civiliziranem svetu s cest spravijo pijandure, se pri nas zdijo kot prizori iz znanstvenofantastičnih filmov.

Vzrok za nezmožnost vožnje svojega avtomobila ni le alkohol

Tovrstne usluge z zložljivim mopedom seveda niso namenjene le vinjenim osebam, temveč vsem, ki (začasno) ne morejo upravljati s svojim vozilom, ga pa potrebujejo ob sebi.

Na primer: voznikom, ki se slabo počutijo, imajo zdravstvene težave, zlomljene kosti, ali jim je bilo odvzeto vozniško dovoljenje.

Ne spreglejte