Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Gregor Pavšič

Četrtek,
8. 1. 2015,
22.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 8. 1. 2015, 22.39

8 let

Slovensko znanje na Dakarju: mehanik, Akrapovičevi izpuhi in bivalniki Adrie

Gregor Pavšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V konkurenci relija Dakar letos vozi le župan Log-Dragomera Miran Stanovnik, v karavani pa najdemo še slovenskega mehanika v savdski ekipi, Akrapovičeve izpušne sisteme in bivalnike Adrie Mobila.

Kruta, zahtevna in nepredvidljiva dirka v Argentini, Čilu in Boliviji

Reli Dakar je že desetletja sinonim za avtomobilsko avanturo, maratonsko bitko človeške vzdržljivosti z obvladovanjem tehnike in lovljenja preprostih, mnogokrat otroških sanj o osvojitvi najtežje vztrajnostne dirke na svetu. Dakar si danes s svojim izvirnikom, ki se je nekoč končal v tej senegalski prestolnici na zahodu Afrike, vseeno ne deli le imena. Z vidika zahtevnosti, krutosti in nepredvidljivosti je danes južnoameriško dirkanje morda celo preseglo raven zahtevnosti Afrike.

Stanovnikovo telo tudi letos "popravlja" fizioterapevt z Vrhnike

Čeprav imamo letos v konkurenci relija le enega Slovenca – še lani je med motoristi dirkal tudi Simon Marčič, avtomobilsko posadko pa sta v precej serijskem volkswagnu touaregu sestavljala novogoriški zobozdravnik Darij Novak in njegov sovoznik Boštjan Leskovec, puščavski lisjak Miran Stanovnik v Argentini, Čilu in Boliviji nikakor ne bo osamljen.

Novopečeni župan občine Log-Dragomer se po vsaki etapi vrne v roke svojega fizioterapevta Mateja Dorniša, ki ga na Dakarju spremlja drugič. Po več sto kilometrih dirkanja na motorju, ki pri temperaturah nad 40 stopinj Celzija izmuči telo, je treba tako kot motor osvežiti tudi tekmovalca.

"Dakar zahteva sposobnost improvizacije na zelo visoki ravni. Tako pri mehanikih motorja kot mehanikih človeškega telesa. To je nomadsko življenje, selitev iz kraja v kraj. Treba se je prilagajati razmeram, ki niso idealne. To ni ordinacija, kjer bi pacienti prihajali naročeni na uro," razlaga Dormiš.

Savdijec s toyoto hilux preseneča na skupno tretjem mestu, njegov mehanik je Slovenec

Slovenci se letos posredno bojujemo tudi za najvišja mesta v skupni razvrstitvi. Idrijčan Marko Jeram, ki se je v preteklih letih že uveljavil kot mehanik v Fordovi tovarniški ekipi v svetovnem prvenstvu klasičnega relija, je letos na Dakar odpotoval kot del ekipe Savdijca Jazida Alrajhija.

33-letni voznik za zdaj velja za eno od največjih presenečenj relija, saj po petih etapah med avtomobilisti drži tretje mesto in za vodilnim rojakom Nasserjem Al-Atijahom zaostaja le 20 minut.

"Ritem dirke je za vse seveda kar naporen, karavana relija pa je resnično množična. V prvih etapah se niti enkrat nismo srečali niti s Stanovnikom," pravi Jeram, ki je z Al Rajhijem že sodeloval na klasičnih relijih za svetovno prvenstvo.

Spremljevalne ekipe na Dakarju se prav tako vsak dan selijo do nove lokacije bivaka. V preteklosti sta asistenčni tovornjak vozila tudi Mišo Gorjup in Janez Krivic, pri Volkswagnu je za dobro formo takratnih tovarniških touaregov skrbel tudi Mariborčan Zlatko Kvar. Ta sicer že dolgo živi v Nemčiji in dela v Volkswagen Motosportu.

Akrapovičevi izpuhi na vodilnem miniju in na številnih motorjih

Zelo opazen je na letošnjem Dakarju tudi slovenski Akrapovič. Izpušni sistemi iz Ivančne Gorice so lani osvojili dvojno zmago med motoristi in avtomobilisti, najvišja mesta pa se jim obetajo tudi letos.

Akrapovičevi izpušni sistemi so nepogrešljiv sestavni del večine dirkaških mini countrymanov s štirikolesnim pogonom iz ekipe BMW X-raid. Ima ga kakopak tudi Al-Attijah, vodilni med avtomobilisti in tudi prvi favorit za zmago.

Še pogostejši so Akrapovičevi izpuhi v konkurenci motoristov, kjer sodelujejo predvsem s tovarniško ekipo KTM. Ima ga lanski zmagovalec Marc Coma, prav tako tudi zmagovalca po ene etape letošnje dirke Sam Sunderland in Matthias Walkner. Poleg Stanovnikovega KTM imajo Akrapovičev izpuh tudi pri ekipah Yamahe in Sherca, kjer slovenske izdelke skupaj vozi pet dirkačev. To so vse motociklistične ekipe, s katerimi Akrapovič uradno sodeluje prek svojega oddelka Tekmovalne podpore.

V bivalniku Adrie Mobila počiva tudi lanski najboljši motorist Marc Coma

Letos so na reliju Dakar tretjič zaporedoma prisotni tudi bivalniki novomeške Adrie Mobila. Leta 2013 so z bivalniki matrix opremili tovarniško ekipo Red Bull KTM. Tudi bivalniki so na dvotedenski vztrajnostni dirki seveda nepogrešljiv del najboljših moštev, saj omogočajo tekmovalcem in članom ekip možnost dragocenega počitka ter kakovostne priprave na naslednjo etapo.

"Na letošnjem Dakarju se predstavljamo s petimi povsem serijskimi bivalniki. To so modeli sonic supreme 710 SL, sonic I 600 SP, matrix 670 SL in SLT ter matrix supreme 687 SBC. Preizkušnja je izvrsten poligon za testiranje vozil tudi v manj vsakdanjih in skrajnih razmerah," so nam sporočili iz Adrie Mobila.

Novomeški bivalniki bodo do konca meseca začasni dom številnim motoristom ekipe KTM, v njih počiva tudi trenutno drugouvrščeni motorist Coma.

Ne spreglejte