Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
3. 12. 2007,
8.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 3. 12. 2007, 8.42

8 let

S fordom F-150 od Los Angelesa do San Francisca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pravih kavbojev na svoji poti res da nismo srečali, vendar pa je okolje na poti iz parka Sequoia proti San Franciscu natanko takšno, kot ga poznamo iz filmov.

V drugem delu potepanja po Ameriki smo se iz Los Angelesa odpravili proti San Franciscu. Tokrat nas naokoli ni prevažal navigator, temveč ford F-150, ki se je v številnih krajih izkazal za najprimernejši avtomobil. Zakaj? Zato, ker se je v marsikaterem manjšem mestu in pa seveda v prostranem podeželskem okolju počutil kot doma, obkrožen z brezkončnim številom ostalih pickupov. No, na svoji poti smo obiskal še tri naravne parke in sicer Yosemite, Sequoia in Joshua tree.

Iz puščave do gozda v nekaj kilometrih

Pravih kavbojev na svoji poti res da nismo srečali, vendar pa je okolje na poti iz parka Sequoia proti San Franciscu natanko takšno, kot ga poznamo iz filmov. Veliki pašniki, cel kup rančev in konjev ter ljudi s klobuki. Manjkala jim je le še pištola za pasom in ostroge na škornjih … In skoraj vsak avtomobil, ki smo ga srečali, je bil pickup. Celoten ta del (vključno z Los Angelesom) je pravzaprav puščava, ki jo na poseljenih predelih umetno zalivajo z vodo. Najbolj pa je zanimivo, da se v smeri proti Sequoia parku puščava v le nekaj kilometrih spremeni v ogromen gozd.

Sequoia park

Takoj ob vstopu v park in ob pogledu na prve sekvoje človeku zastane dih. Tista prva drevesa s premerom okoli treh metrov so namreč v primerjavi z našimi ogromna. Pa je to v bistvu šele začetek, te prve sekvoje pa pravzaprav prava mini drevesa v primerjavi s tistimi, ki so nekaj kilometrov naprej. Ta imajo v premeru od devet do dvanajst metrov, visoka so do osemdeset metrov in v povprečju stara okoli tri tisoč let. Ti orjaki so tako največja živa bitja na svetu, zanimivo pa je, da še vedno rastejo. Največji med njimi (general Sherman) vsako leto pridobi za celo običajno drevo volumna.

Eden najbolj znanih parkov v tem delu Amerike je priljubljen predvsem zaradi lepih slapov, številnih gora in neštetih možnostih za hribolazenje. Vanj se zato celo med tednom vijejo dolge kolone vozil, ljudje pa trumoma hitijo odkrivati sleherni kotiček parka. No, ampak mi nad njim vseeno nismo bili pretirano fascinirani. Saj je lep, vendar zelo podoben slovenskim goram in našim slapovom, predvsem pa smo na svoji poti videli že precej bolj zanimivih in nenavadnih naravnih parkov. Preden pa smo se odpravili na dvourno turo do prvih slapov, pa nas je vseeno kar malce zmrazilo, ko smo na parkirišču zagledali tablo, ki je opozarjala na veliko število medvedov (grizlijev) v parku.

San Francisco

Čeprav je San Francisco najbolj znan po mostu Golden Gate in po izredno strmih ulicah, si v njem velja vzeti vsaj nekaj dni časa za ogled še ostalih zanimivosti. Ena takih je denimo pomol 39 na katerem je ogromno majhnih trgovinic, tukaj se odvijajo številne komične predstave, v morju ob pomolu pa se zadržujejo morski levi. No, prav od tukaj se vidi tudi znameniti zapor Alcatraz. Se pa splača po ulicah San Francisca zapeljati s tramvajem na jeklenico (cable car), si ogledati najbolj zavito ulico na svetu ali se sprehoditi po največjem mestnem parku v Ameriki.

Ne spreglejte