Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 2. 2015,
10.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Potovalni Avtomoto Terenski Avtomoto

Nedelja, 22. 2. 2015, 10.54

8 let

Preizkus na meji: z 2,5-tonsko bivalno prikolico v ekstremno zimo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri Land Roverju so dizelski hibrid range rover sport hybrid, ki je moral skozi enake (terenske) preizkuse kot vsak drug land oziroma range rover, pognali tudi v ekstremne arktične pogoje.

Range rover sport hybrid

Kaže že tako, da se hibridizaciji vsaj najbolj resni avtomobilski proizvajalci ne bodo mogli ogniti. Vprašanje je torej le, kakšno rešitev bo kdo uporabil, saj vemo, da jih je na trgu že kar nekaj.

Pri Land Roverju so se odločili za dizelski hibrid, torej za kombinacijo dizelskega motorja in elektromotorja, ki skupaj razvijeta lepih 700 njutonmetrov navora, od tega jih elektromotor prispeva 170.

Arjeplog

Naselje in okraj s tem imenom na Švedskem ležita znotraj arktičnega kroga. Pred časom so družinam ponujali sto tisoč kron (okoli 10.500 evrov), da se preselijo tja, kar jasno kaže, da kraji tam niso prav prijazni do človeka.

Je pa tam lahko vseeno živahno – številni proizvajalci avtomobilov tja ženejo svoje prototipe, da pokažejo in dokažejo, kaj zmorejo. Tja morajo pozimi tudi vsi novi land roverji in tja je moral tudi range rover sport hybrid.

Pa ne le tja in nazaj; pri tem je moral vleči 2,5 tone težko prikolico. Za orientacijo: dnevne zimske temperature tam sežejo tudi 39 stopinj pod ničlo podnevi in 42 ponoči!

Ekstremi: od mostu prek ožine Öresund …

Ravno v času prečkanja te nenavadne kompozicije je most z repom oplazil hurikan Ole. Močni vetrovni sunki so bili pravi preizkus za sistem TSA (trailer stability assist) – nadgrajeni stabilizacijski sistem, ki zmore prepoznati prečna nihanja prikolice zaradi bočnega vetra in pri tem ustrezno ukrepati, se pravi stabilizirati gibanje vozila in prikolice.

… do Arjeploga

Na poti je moral range pogosto prečiti hribe v snegu in pogosto tudi na poledeneli podlagi, pa gozdne poti, na katerih so bile le kolesnice kakega lokalnega voznika.

Čeprav je ekipa natančno preverila vremenske napovedi v načrtovanem času poti, so se ušteli – bilo je krepko slabše, kot so mislili, da bo. A pravijo, da so se razmer zavedli šele takrat, ko so izstopili iz avtomobila.

Temperature so se na severu spustile tudi do 22 stopinj pod ničlo, a sta tako range kot airstream zagotavljala varno ter udobno zatočišče tako med vožnjo kot med počitkom. Ekipa je bila nad zmogljivostmi range roverja sport hybrid navdušena.

Airstream - ikona med bivalnimi prikolicami

Počitniška prikolica je tako kultna, da jo poznajo tudi tisti, ki jim tovrstni turizem ni posebej ljub. Njena oblika sega v 30. leta prejšnjega stoletja, ko je Hawley Bowlus, potem ko je videl Lindberghov spirit of st. louis, po njegovem vzoru izrisal obliko prikolice in jo začel izdelovati.

Potem ko je Wally Byam kupil slabo stoječe Bowlusovo podjetje, je leta 1936 nekoliko spremenjeno (glavna sprememba je bila prestavitev vrat s sprednjega dela na bok) začel prodajati pod imenom airstream clipper. Z izjemo kratkega obdobja okoli druge svetovne vojne so prikolice te oblike z manjšimi spremembami (ter z razširjeno ponudbo velikosti oziroma dolžin) na prodaj do današnjega časa.

Med drugim so jo uporabljali tudi pri Nasi (služila je celo kot prostor za karanteno prvim povratnikom z Lune leta 1969) ter pri ameriških zračnih silah, podjetje pa je razvilo tudi avtodome na različnih osnovah (ford econoline, dodge serije B, mercedes-benz sprinter).

Previdnost je mati modrosti

Pri Land Roverju so s testnimi razmerami dobro seznanjeni in so temu primerno naročili posebno izvedbo airstreama. Izbrali so najboljšo evropsko različico airstream 684, butični hotel na kolesih: dve dvojni postelji, satelitska televizija, popolno opremljeni kuhinja in kopalnica so le glavne značilnosti takšne prikolice.

Seveda je imela tudi izdatno gretje za razmere, kakršne so pričakovali, je pa zato tehtala kar 2,5 tone. Kar 13,1 metra dolga kompozicija se je po njihovih besedah izkazala odlično, tako vozilo kot prikolica.

In da so izbrali prav airstream, ni naključje: največ evropskih lastnikov airstreamov za vleko uporablja prav vozila znamk land rover in range rover.

Ne spreglejte