Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ciril Komotar

Torek,
29. 12. 2015,
12.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Torek, 29. 12. 2015, 12.48

8 let

Naj reportaže leta: avtomobilske novosti, potopljena bojna ladja, Igor Akrapovič in največji gasilski tovornjak

Ciril Komotar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Eno leto, 194 reportaž. Med desetimi najbolj branimi tudi o (ne)znanju slovenskih voznikov, največjem gasilskem tovornjaku, Igorju Akrapoviču in letalski tragediji v francoskih Alpah.

Avtomoto reportaža vsak drugi dan v mesecu

Letos smo še posebej pozorno negovali enega naših osrednjih vsebinskih stebrov – reportaže, v sklopu katerih smo, upamo, tematiko mobilnosti zajeli v dovolj širokem smislu. Izjemno potrditev našega dela vidimo tudi v dejstvu, da raznolike vsebine na krilih vašega zanimanja pridobijo zagon tudi na družbenih omrežjih. V letošnjem letu smo vam pripravili kar 194 reportaž, v povprečju kar 16 na mesec, največ v mesecu maju, ko jih je bilo kar 23.

Deset najbolj branih reportaž v letu 2015

Deset najbolj branih reportaž letošnjega leta (razpredelnica spodaj) dokazuje vašo neusahljivo slo po celostnem pristopu, ki nam, avtorjem, veleva poglabljanje v najgloblje pore mobilnosti. Skupek najbolj branih preprosto ne bi mogel biti bolj raznolik, krona najbolj brane reportaže pa je vseeno pripadla povsem avtomobilski vsebini – in to že povsem na začetku leta, ko vas je najbolj zanimalo, s katerimi novimi avtomobili se boste lahko peljali v letu 2015.

Pretreseni ob odmevni letalski nesreči airbusa A320 družbe Germanwings, ko je svojo usodo in usodo potnikov v svoje roke vzel samomorilski pilot, ste med deset najbolj branih uvrstili tudi reportažo z mnenji.

Od prometnih vsebin k ljudem! Akrapovič, Koenigsegg, Tepeš …

Z avtomobilskega salona v Ženevi smo poslali dvojni intervju o tesnem sodelovanju švedskega in slovenskega vizionarja, Christiana von Koenigsegga in Igorja Akrapoviča. Slovenski izpuh, ki so ga na Dolenjskem uspeli izdelati le v dobrih štirih mesecih, že rjovi na zadku najmočnejšega avtomobila na svetu, stroja za 1,65 milijona evrov, ki ima moč 1.100 "konjev".

Veliko pozornosti je pritegnil tudi intervju z Markom Jevtičem, Slovencem v oblikovalski ekipi Škodinega superba. Rojen na Reki, šolan v Ljubljani, Benetkah in nemškem Pforzheimu, ima naziv starejšega oblikovalca za zunanjost avtomobilov. O svoji plači pa pravi: "Vsekakor ne zaslužim deset tisoč evrov na mesec. Začetniška plača na Zahodu je od 1.500 do dva tisoč evrov, nato pa 'good luck'!"

Bralci nagrajujete raznolikost. Pri srcu so vam tudi tovornjaki in ladje

Medtem ko smo pričakovali, da boste z velikim zanimanjem brali o strogo avtomobilskih temah, ste prijetno presenetili in z ogledi nagrajevali tudi povsem neavtomobilske vsebine.

Izjemno odmeven je bil prispevek o največjem gasilskem tovornjaku na svetu. 68-tonski in 13-metrski Rosenbaerjev goljat s 15,93-litrskim motorjem in 571 »konji« se ognjenim zubljem upira s 33 tisoč litri vode. Izjemno zmogljiva črpalka je sposobna v minuti izbrizgati kar 6.500 litrov vode.

S podobnim zanosom ste brali tudi o ponovno najdeni največji bojni ladji vseh časov. Milijarder Paul Allen jo je našel na globini tisoč metrov. Nekdanji največji ponos japonske vojne mornarice, iz katerega je štrlelo kar 205 topov (devet največjih je tono in pol težke izstrelke streljalo kar 42 kilometrov daleč), je bil izgubljen kar 71 let, ob potopu pa je v večno temo vzel 1.023 mornarjev, tudi kapitana Tošihiro Inogučija.

Da vam je ladijska tematika blizu, je z uvrstitvijo med naj deset dokazal tudi članek o ladijskih pokopališčih v Aziji, kjer umirajo jekleni orjaki, njihov razrez pa ni izredno nevaren le za delavce, ampak na okolje negativno vpliva tudi v ekološkem smislu.

Ne spreglejte